Hoppa till huvudinnehållet

Timpris, snabbduschar och batterier – så sparar jag in på elförbrukningen

frida

Jag erkänner, jag har blivit beroende – av att spara in på elförbrukningen. Så här gör jag för att dra ned förbrukningen så mycket det går i energikrisen, och därmed spara pengar.

Det är i uppvärmningen skon klämmer

Alla tips på besparingar på hushållselen – som vi snart ska komma till – i all ära. Det är uppvärmningen som är den riktiga tjuven. Direktverkande el blir inte roligt i vinter. Men även du som har andra uppvärmningssystem, som bergvärme, pellets och så vidare, kan ju ha el för exempelvis golvvärmen. Sänk temperaturen och ta på dig ett par tofflor och en fleecetröja.

Biytor du uppskattade så mycket under pandemin (de kan ju bli kontor, gym och yogarum?) kan det rent av vara läge att säga tack och hej till under vintern, åtminstone om de värms upp av element med direktverkande el. Alternativt bara sänk temperaturen kraftigt.

Elda inte för kråkorna

Täta fönster och dörrkarmar så att den dyrbara värmen inte läcker ut.

Räkna, räkna, räkna..

Nyare uppvärmningssystem är smartare än gamla. Ett nyare system kan exempelvis värma vatten på natten när elpriset är lågt. Har du direktverkande el är det värt att titta på vad det kostar att installera solceller exempelvis. Eftersom elpriset nu är så högt och väntas vara det framöver så är tiden på vilken en investering kan räknas hem numera betydligt kortare än tidigare.

Timpris – själv är bäste dräng

Det är nya tider nu, och det nya är timpris. Det är endast om du har timpris som det syns på elräkningen att du styr förbrukningen av din hushållsel tills när elen är minst dyr (ur ett samhälleligt perspektiv behöver vi alla hjälpas åt att dra ned på förbrukningen). Har du inte timpris, utan ett vanligt rörligt elavtal, baseras ditt elpris på ett genomsnitt av spotpriserna på elbörsen under den månad som gått. Det vill du inte, själv är bäste dräng.

Gör besparingen till en utmaning

Här utfärdas en liten varning. Kampen för att spara in på energiförbrukningen kan lätt bli lite beroendeframkallande. Här gör de användbara apparna sitt. Tibber och Greenely exempelvis, har appar visar din förbrukning och gör det lätt att planera när du egentligen ska föna håret (svaret är aldrig, det får du göra i goda tider).

Tidsinställ!

Nu är det läge att lära sig manövrera den där funktionen du inte trodde att du behövde. Det vill säga timern där du ställer in att du vill att diskmaskinen ska köras om sex timmar, det vill säga på natten, det vill säga när elpriset inte är astronomiskt.

Kort sagt; schemalägg allt som kan laddas eller köras en annan tid än när elpriset är som högst,

Lagra!

Bunkra upp med powerbanks. Ladda dina powerbanks på natten när elpriset är lågt och använd dem sedan för att ladda saker som kan behöva laddas på dagen. Solceller finns inte bara för taket, utan i form av powerbanks som under årets ljusa period kan driva telefoner eller annat. Tänk prepping!

Snabbdusch är det nya

Lååånga härliga varmduschar hör till det förgångna. Nu är det snabbhet och effektivitet som gäller. Åtminstone om din varmvattenberedare värms upp av el, vilket många ju gör. Har du inte en särskild fäbless för att ställa klockan och gå upp och duscha klockan 02.15 på natten, så är det snabbbdusch på dagtid som gäller. ”Dubbeldusch” är möjligen ett något bespottat varumärke vad gäller skönhetsprodukter, men vänta bara, marknaden svämmar snart över av produkter som kombinerar schampoo/balsam/duschkräm.

Handdukstorkare? Skämtar du? Häng upp handduken istället, som vanligt folk.

Köket – en elslukare

Rensa söndagsschemat, här ska göras storkok. Åtminstone om du vill vara så energieffektiv som möjligt, eftersom elpriset generellt är som lägst på söndagar. Ett alternativ kan vara att äta en rejält matig lunch, men sedan något lättare som inte kräver långa matlagningstider på kvällen. Glöm inte kaffebryggaren på, den blir en riktig energitjuv. Kaffe som stått länge är ändå inte gott, det vet du. Gör kaffe, häll upp, stäng av.

Ladda bilen vid rätt tidpunkt

Vi har lärt oss att elen alltså är billigare på natten. Då är det bra om din elbilsladdare är så pass smart att du kan ställa in den så att den laddar när elpriset är lägre, och pausar laddningen när elpriset är högt.

Torktumlare? Nej

Det du inte vill betala i pengar kostar i tid.. När du öppnar tvättmaskinen med den plaskvåta tvätten på morgonen slänger du inte in den i torktumlaren som du sen brassar på av gammal vana. Du hänger tvätten på tvättlina. Vänta bara, snart blir torkvindor vanligare än studsmattor i villaträdgårdarna.

Vi står inför en ny tid. Vi kommer inte att på länge gå tillbaka till tiden då kostnaden för elen inte var något man behövde bry sig om. Istället behöver minska elförbrukningen, för vår egen privatekonomis skull, men också för att bidra till att samhället ska klara av den här krisen.

Hur gör du för att spara in på elkostnaderna? Dela gärna med dig av dina tips!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Felix Eriksson
Felix Eriksson
2022-09-07 10:49

Jag tycker dina tips är bra, förutom att ladda powerbanks på natten för att ladda telefonen. Slitaget på batterierna i powerbanksen kommer kosta mer än vad man tjänar in i elkostnad. En överslagsräkning: En snabbladdare till en telefon drar <=20 W – vi räknar med 20W för att vara konservativa. Med en sådan energitörstig laddare så tar det inte mer än 1 h att ladda telefonen. Det kräver alltså 20 Wh = 0,02 kWh från vägguttaget för att ladda telefonen fullt, och det är den energimängd som vi med denna taktik kan köpa på natten, istället för på dagen. Ett… Läs mer »

Lars
Lars
2022-09-08 16:23

Jag har fått mer dotterns duschtid till ca: 5 min från 20 min. Mycket nöjd!

Ulla Nilsson
Ulla Nilsson
2022-09-09 09:23

Hängt en lång bambustång på två krokar framför vårt söderfönster. Torkar året runt galgar med tröjor, frotté mm. Snabbt o enkelt, gläntar på fönstret, torkar ännu snabbare!

Ställer fläkt i dörröppningen på en stol till vårt lilla badrum, obs våtutrymme! Bra cirkulation och allt torkar snabbare. Även effektivt efter dusch!

Kristina Dahlqvist
Kristina Dahlqvist
2022-09-11 17:24

Jag har lagt ut heltäcknings matta
Och tjockare gardiner i fönstren
Täckt ytterdörren med ett tjockt draperi så hos mig är det varmt och gott

Håkan
Håkan
2022-09-12 01:11

Av dem totala elräkningen så säger man att uppvärmningen kostar 50%. Varmvatten 25 %. Och resten övrigt. Så det är varmvatten man ska använda mindre och sänka temperaturen. Eller stäng av den helt. Och åk utomlands på semester i vinter. Det blir kanske billigare

Daniel
Daniel
2022-09-12 17:59

Inte så ekonomiskt kanske men har köpt bärbara solceller som jag laddar powerbanks med.

Karin R
Karin R
2022-09-19 14:24

i Köket: matlagning – lock på grytan, långkok = använd Tryckkokaren, den spara mycket tid och energie, använd vattenkokare när du värmer upp vatten till kokpunkten, kolla funktioner i din mIcro ugn – kanske du kan änvända den istället för den stora ugn när du ska använda ugn för att gratinera, baka mm..
Varmvattenberedare – ställ in den så att den är ej varmare än 60 grader (pga Legionella enligt folkhälsomyndigheter) – det kan spara mycket
Sätta alla datorsladdar, laddningssladdar in i en grendosa med på/av knapp.