Hoppa till huvudinnehållet

Tillgångsklasserna som rört sig mest i rysarvalet

Att detta skulle bli en händelserik vecka förstod man ganska tidigt. Valets utfall kan mycket väl dröja. Vill du ha viktiga kalenderdatum att hålla koll på så se förra veckans blogg. Här kommer tillgångsklasserna som rört sig mest och vad det säger om riskaptiten i marknaden.

Valveckans rörelse på finansmarknaderna

Svenska börsen inledde starkt efter en rätt skakig förra vecka. Under morgonen den fjärde när vi vaknar upp till att Trump annekterar posten som president blir marknaden nervös. Denna nervositet försvann fort och marknaden avslutar rysarveckan med positiva utsikter.

Börsen är vid det här laget mer styrt av stimulanser från centralbankshåll än presidentskapet. Dessutom kan det mycket väl bli en splittring i kongressen där inget av partierna kontrollerar både presidentskap, senat och representanthuset. Då slipper börsen alltför tvära kast om ett parti skulle kraftigt ändra förutsättningarna.

Den amerikanska börsen gjorde en ännu större kraftsamling uppåt under veckan. I tabellen nedan ser du vilka sektorer som leder och laggar uppgången.

SektorFrån 2 novFrån ÅrsskiftetSenaste 5år
Information Technology9,4%32%186%
Health Care8,1%8%54%
Telecommunication Services7,7%17%43%
Consumer Discretionary7,7%28%95%
Materials7,5%11%50%
Industrials7,1%0%44%
Financials5,4%-18%27%
Consumer Staples4,1%3%31%
Utilities3,0%-1%47%
Energy3,0%-51%-57%

Det är framförallt Tekniksektorn och Hälsovårdsbolagen som är stora vinnare under veckan. Energy är största “förloraren” med en uppgång på 3% för sektorn när index som helhet steg mer än dubbla. Oljerelaterade bolag hade hellre sett en tydlig Trump-vinst och nu ser det inte ut att bli så om man ska tolka vad marknaden prisar in.

Information Technology

Från 2 novFrån ÅrsskiftetSenaste 5år
APPLE INC7,6%61%318%
MICROSOFT CORP9,0%41%346%
NVIDIA CORP11,0%137%1 961%
VISA INC8,6%6%158%
MASTERCARD INCORPORATED9,2%7%225%
PAYPAL HOLDINGS INC8,5%87%450%
ADOBE INC9,8%49%442%
SALESFORCE.COM INC11,8%60%231%
INTEL CORP2,6%-22%53%
CISCO SYSTEMS INC3,1%-20%53%
10 största bolagen sett till börsvärde i sektorn S&P500 Information Technology per idag.

Techjättarna Apple och Microsoft ligger i topp i sektorsindexet. Årets raketen Nvidia steg även det kraftigt under veckan. Hela sektorn är upp 32% från årsskiftet och har varit den dragloket under året.

Health Care

Från 2 novFrån ÅrsskiftetSenaste 5år
JOHNSON & JOHNSON2,3%-2%57%
UNITEDHEALTH GROUP INC15,8%22%229%
PFIZER INC2,9%-3%29%
MERCK & CO INC6,7%-9%70%
THERMO FISHER INC8,9%59%289%
ABBOTT LABORATORIES7,5%33%177%
ABBVIE INC10,1%12%86%
DANAHER CORP4,7%57%241%
MEDTRONIC PLC2,8%-7%51%
BRISTOL-MYERS SQUIBB CO8,3%2%11%
10 största bolagen sett till börsvärde i sektorn S&P500 Health Care per idag.

Hälsovårdsbolagen har inte haft ett lika starkt år. Lite förvånande då det funnits en kraftig efterfråga på antikroppstester, sjukvårdsutrustning, och inte minst ett potentiellt vaccin på Covid-19.
Den något negativa filten som legat över sektorn har varit politisk där det börjar viskas om reformer och regleringar. Detta har gjort att några av bolagen har varit extra pressade under året, trotts att man sett ganska fina siffror i kvartalsrapporterna.
Giganten Unitedhealth som är ett av världens största hälsovårdsbolag fick se ett ordentligt lyft under veckan när marknaden började lugna ner sig inför de politiska riskerna.

Två sektorer som var vinnare under valveckan och som kan vara väl värda att hålla koll på framöver.

Utsikten för volatilitet har minskat

VIX indexet visar vad marknaden prisar in för volatilitet kommande 30 dagarna. Vi såg under förra veckan ett kraftigt kliv upp mot 40 nivån som indikerar hög osäkerhet i marknaden.
Efter valnatten så ser vi att börsen tog ett djupt andetag och började lugna ner sig. Det säger ändå något om att de finansiella marknaderna börjar lyfta blicken och ser förbi amerikanska presidentvalet och tar utfallet med lugn och ro.

Ädelmetallerna

Både guld och silver hade en stark vecka. Även om guldet steg så var det en relativt svag utveckling i jämförelse med börsen. Silver har fått en viss återhämtning under den kräftgång man befunnit sig i under senaste månaderna.

Krypto

Utökade restriktioner från den andra vågen av Covid-19 och de centralbanksstimulanser som förmodligen följer gjorde att kryptovalutan bitcoin fick medvind under veckan också.

Den tillgångsklass som tog lite stryk under veckan var den amerikanska dollarn som föll något. Under de värsta veckorna i våras när paniken var som allra störst var dollar den tillgångsklass som gick bäst. Då var cash king när oron var total. Nu är mer fokus framåt för de finansiella marknaderna och osäkerheten är mest kring vem som blir president, men utöver det finns det rätt goda förutsättningar.

Räntan förblir låg, centralbankerna stimulerar ekonomin och tillväxtutsikterna ser ändå ganska ljusa ut för det kommande åren. Detta är viktigare teman för börsen än vem som sitter på presidentposten. Det blåser optimismens vindar på börsen.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer