Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 18 – Bubbla, kickback och miljonärer

Bubblor, kick back och miljonärer.

Det har blivit dags för en påse gott och blandat. I detta avsnitt får du svaret Jan och jag på följande frågor:
Har en bostadsbubbla i Sverige?
Hur kan man sänka kostnaderna för uppvärmningen om man bor i hus?
Vad är en optimal belåningsgrad på sin bostad?
Får nätmäklarna dolda extraintäkter när kunderna gör fondaffärer?
Hur placerar riktigt förmögna människor sina pengar?
Vilka är bästa tipsen vid månadssparande?
Låter det lockande så finns detta avsnitt av #sparpodden här.

En drömkalkyl?

I avsnittet talar jag om hur jag har sänkt mina uppvärmningskostnader i min villa. Viktigt att komma ihåg i detta exempel är att alla har olika förutsättningar varför det inte behöver vara jämförbart med andra hus. Det kan också vara så att jag är överdrivet optimistisk efter min första månad med luftvärmepump…

Min villa har historiskt förbrukat 25 000 kwh el för uppvärmning genom fristående oljeburna radiatorer som kopplas direkt till elsystemet. Jag har alltså inget vattenburet uppvärmningssystem – vilket omöjliggör bergvärme mm. Mitt räkneexempel baseras på en 40% sänkning av uppvärmningskostnaderna vilket då ger 10 000 kwh per år i besparing. Vid ett snittpis om 80 öre per kwh ger det 8 000 kr i årlig besparing. Finansieras min luft/luftvärmepump á 22 000 kr med att öka bostadslånet med motsvarande summa under räntevillkoret 2,2% (ger 1,54% efter ränteavdrag) så ger det en ökad månatlig räntekostnad om 28,23 kr. Jag ska kanske tillägga att jag betalat luftvärmepumpen med sparade pengar – och mina räntevillkor är bättre än 2,2%. Den månatliga besparingen tillföljd av luftvärmepumpen blir i detta exempel 667 kr per månad och drar man av finansieringskostnaden så landar vi på 638 kr (avrundat till närmsta övre krontal). Om man då använder hela månadsbesparingen för att återbetala lånet så tar det två år och elva månader. En bra kalkyl med andra ord. Sparekonomen i mig njuter.

Prisuppgången i bostäder

Sedan bopriserna bottnade 1995 efter finans- och fastighetskraschen i början av 90-talet har priserna stigit med cirka 350 procent för samtliga bostäder i Storstockholm. För bostadsrätter i centrala Stockholm har prisstegringen varit långt mer dramatisk! Denna uppgång motsvara på inget sätt inflationen under denna period, varför man skulle kunna börja tala om en boprisbubbla. Men jag vill hävda att någon bubbla inte existerar! I detta avsnitt förklarar jag varför jag är så definitiv på den punkten. Men samtidigt vill jag uppmärksamma alla på att det inte behövs någon bubbla för att det ska ske en kraftigare prisnedgång.

Lyssna, lär och kommentera!

Agenda

00:00 – 06:20 Intro/ Återkoppling av förra episoden
06:20 – 14:28 Har vi en bostadsbubbla?
14:28 – 21:59 Hur man sänker sina elkostnader
21:59 – 23:47 Vad är en optimal belåningsgrad?
23:47 – 24:40 Tips: Höja tempot i Sparpodden
24:40 – 37:07 Kickbacks i finansbranschen
37:07 – 42:38 Undersökning: Hur placerar förmögna sparare?
42:38 – 47:28 Små insättningar, dyrt månadssparande

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor
Avsnitt 02: Risk på livet AB
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 04: Bankernas fällor
Avsnitt 05: Vinnande investeringar
Avsnitt 06: Analytikermassage
Avsnitt 07: När ska man sälja?
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år?
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High?
Avsnitt 17: Bli framtidsrik

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
28 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-01-29 17:28

Jag kan tänka mig att det är några kronor som investeras i fonder/aktier runt samma tidpunkt varje månad genom människor som månadssparar. Är detta något som påverkar kurserna runt löning? Eller det för små summor i sammanhanget för att det ska märkas?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-01 16:17

Hej Erik! Ja, jag förstår din tanke – men tyvärr finns inte något samband att börsen generellt går bättre dagarna efter löning. Jag har gjort studier på PPM-pengarna som kommer in i början av december varje år – och inte heller där går det att statistiskt säkerställa några positiva effekter på kurserna. Generellt kan man säga att om man månadssparar så bör man ställa in placeringsdagen så tätt inpå dagen som pengarna finns tillgängliga. Den avgörande faktorn för din avkastning är nämligen hur lång tid som dina pengar utsätts för risk (dvs är investerade på marknaden). Av det skälet finns… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-30 10:58

Har en fråga som gått runt och tänkt på ett tag, när jag hörde att Günther hade köpt sig ett hus så tänker jag passa på att fråga er. Jag och min flickvän arbetar för tillfället i Norge för att spara ihop pengar till ett hus, för tillfället har vi totalt 600k i sparade pengar (blandat sparkonto/aktier/fonder). Vi hade en bostadsrätt tidigare i Sverige som vi sålde av med en liten vinst i december så nuvarande boende i Norge är en hyreslägenhet (vår hyra är på 3730 NOK i månaden med el/internet/tv). För närvarande sparar vi omkring 30k i månaden.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-01 16:45

Hej Tomas, Vilken spännande fas i livet ni befinner er i. Barn, hus och hemflytt till Sverige! Jag ska försöka besvara dina frågor, även om det är svårt. När det gäller kostnaden för att inreda ett hus så kan det naturligtvis bli hur mycket/lite som helst. Men om jag använder genomsnittsvärden plockade från ett försäkringsbolag så ser det ut på följande sätt: Vardagsrum 160 000 kronor Kök 48 000 kronor Sovrum vuxna, exkl kläder 32 000 kronor Sovrum barn och tonåringar, exkl kläder 26 500 kronor Kläder för en vuxen 42 000 kronor Kläder för barn eller tonåring 26 500… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-30 12:48

Tack för ett bra avsnitt!

Vad har ni för placeringstips om man har en summa pengar som man kommer behöva använda inom 3 år? Vill ha lite kortsiktiga spartips alltså, gärna konkreta sådana. Jag är 18-år och kommer studera på universitet de kommande fem åren, pengarna ska finansiera delar av mitt student liv (boende, mat och dyl.). Pengarna kommer från mina föräldrar som har lagt undan dessa för mig under min uppväxt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-31 10:42

Med tanke på ränteläget.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-02 21:15

Hej Oscar,

Tre år är ett mycket kortsiktigt perspektiv och om du verkligen vet att du kommer att behöva pengarna för att klara livhanken framöver så måste jag avråda från risktagande (dvs investeringar på börsen).
Du bör faktiskt förhålla dig till räntekonton men längre bindningstider och insättningsgaranti. Möjligtvis skulle du kunna ta en mindre del av ditt kapital och exponera mot en globalfond (aktiefonden med lägst riskklass). Risken är att vi plötsligt får två sura börsår och så kan dina leve-pengar vara betydligt mindre än de var från början…

Lycka till / Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-01-30 13:34

Hej,

det vore kul att få ett specialavsnitt – Rapporter av #sparpodden. Speciellt nu när företagen leverar sämre rapporter än förväntat och Günther tidigare sagt att den höga värdering vi har just nu normalt inte justeras med stigande vinster utan snarare sjunkande aktiekurser.

//Fredrik

Anonym
Anonym
2014-01-30 18:30

Skulle ni kunna ha en bilspecial?
Tänker mig en diskussion och tips kring vad man kan tänka på För att minimera förluster.
Det är en dålig affär, men kanske kan Den bli mindre dålig.
Själv pendlar jag 7 mil enkel väg, plus en del löne resor på helgen. Vill inte ha en gammal bil där jag inte vet om den vill starta. Tankar?

Sen kort, aktier:
varför gör företag återköp av aktier? Tex Oriflame, istället för att dela ut mer?
Tack För podden!

Anonym
Anonym
2014-01-30 22:43

Hej. jag ska försöka vara så kort som jag kan. är 23 år och jobbar i norge. Har alltid gillat pengar och ekonomi. Hörde i podden om när ni diskuterade Peters ekonomi och bestämde mig för att skriva till er. jag vill gärna ha vägledning hur jag ska gå vidare. tänkte skriva lite om mina planer och hur min ekonomi ser ut. Tjänar runt 40000sek efter skatt och sparar runt 30k i månaden. Har kapital idag på cirka 1.3miljoner och har allt i sparkonton. 70% på 3.95% (vanligt sparkonto) 25% på 4,65 (bosparkonto, finns bara i norge och är för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-31 10:09

Hej, en “twitterfråga” som jag väljer att ställa här istället.

Hur ser ni på Svenska kyrkan? Ett ganska givet spartips är att lämna Svenska kyrkan och jag antar att Günther har gjort det för länge sen? Hur är era tankar?

Anonym
Anonym
2014-01-31 10:18

Ni pratade aldrig om A- och B-aktier, eller?

Anonym
Anonym
2014-01-31 14:05

Hej!

Jag skulle väldigt gärna höra er syn på hur ni ser på kapitalmarknadens framtid och utveckling? Tror ni att marknaden kommer att se annorlunda ut med nya inslag av tjänster och finns det ett hot mot de traditionella bankmarknaden på sikt?

Anonym
Anonym
2014-01-31 16:45

Hej!

Hur ser ni på Swedish Match värdering för tillfället och bolagets framtid?
Jag har iakttagit att bolagets aktie inte tog speciellt mycket stryk vid de historiska konjunktursvängningarna.
Så är det en bra långsiktig aktie?

Anonym
Anonym
2014-02-01 08:58

Hej, undrar lite om att placera hos mindre aktörer/kapitalförvaltare med egna produkter som de själva mäklar. Min farfar har haft kapital placerat hos ett företag med egna onoterade produkter det var nån form av private equtiy placering det rörde sig om. Men för att komma till mina funderingar. Han fick regelbundet uppgifter om placeringarna och det såg bra ut tills den dagen han ville ta ut pengarna. Då va det inte alls bra just då och han skulle va tvungen att lämna en stor rabatt om han ville ta ut kapitalet. Jag försökte kolla upp dessa placeringar men det fanns… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-02-01 16:13

I slutet av februari fyller jag 40 år och planerar därför att fira med två större festligheter. En fest i samband med min födelsedag och ytterligare en fest i sommar.
Men fester rymmer också stora kostnader och därför undrar jag: Vilka tips har ni för att sänka kostnaderna för fester utan att göra avkall på helhetsupplevelsen för festdeltagarna? Hoppas på många finurliga tips! Tack för en bra pod.