Hoppa till huvudinnehållet

Sparare riskerar att betala för hög skatt på Rysslandsfonder

frida

Rysslandsfonder anses i praktiken vara värda noll. Men eftersom de senast ställda kurserna är från februari i år, så ser det ut som att fonderna har ett värde – ett värde som ligger till underlag för beskattning på ISK. Därmed riskerar sparare att betala för hög skatt på Rysslandsfonder.

Det finns fyra svenska Rysslandsfonder på marknaden, och dessa kan idag fortfarande inte handlas sedan de stängde för handel i slutet av februari i år. Därmed ser de exempelvis på fondanalyssajten Morningstar ut att vara värda så mycket som de var värde innan de stängde för handel. I praktiken är värdet egentligen nära noll (Pensionsmyndigheten har exempelvis värderat ned Rysslandsfonder med 99,5 procent).

Värdet utgör skatteunderlag

Värdet på fondinnehavet utgör ju underlag för beskattning på ISK. Därmed finns en risk att spararna betalar skatt på något (Rysslandsfonder) som inte längre har något värde. Som att fortsätta betala försäkringen trots att huset brunnit upp.

Fondbolagen behöver dock enligt regelverket beräkna ett så kallat indikativt värde. Det har flera fondbolag också gjort för sina Rysslandsfonder. I teorin kan man tänka sig att det här indikativa NAV:et (värdet) kan ligga till grund för beskattningen, så att inte spararna tvingas betala för mycket i skatt. Problemet är att det inte finns någon standard för hur det här indikativa värdet bör göras, med vilken periodicitet det bör göras och var det bör rapporteras in. I flera fall har fondbolagen inte rapporterat in sina indikativa NAV till exempelvis Morningstar, som ju är prisleverantörer till aktörer som exempelvis Nordnet. Man får komma ihåg att det bara är fondbolagen själva som kan räkna på värdet på sina innehav. Aktörer som Nordnet varken kan eller ska göra det, och det är heller inte Skatteverkets uppgift.

Kort sagt; det råder stor förvirring i branschen kring hur man ska gå till väga. Det är en exceptionell situation, men nu måste branschen enas om en gemensam standard för beräkning som sedan kan rapporteras vidare till prisleverantörer så rätt underlag för beskattning syns på spararnas depåer. Konsekvensen kan annars i värsta fall bli att spararna tvingas betala för mycket skatt.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-09-19 09:37

Det är ju så att om en fonds innehav plötsligt blir värdelöst eller ej säljbart då borde värdet bli noll

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm