Hoppa till huvudinnehållet

Sex vanliga misstag på börsen

Under året, 2020, har många nya sparare sökt sig till aktier och fonder. Vi ser helt enkelt ett ökat intresse för såväl privatekonomi som sparande. Det är riktigt, riktigt bra – jag har otaliga gånger hört om långsiktigt sparande som sker på sparkonto. Där får pengarna, som vi vet, inte möjlighet att växa.

Men är man ny på börsen är det bra att påminnas om några fällor som kan dyka upp längs vägen.

1. Det finns inga genvägar

Inte bara nybörjare, utan alla, kannågon gång frestas att ta genvägar och gå direkt på bolag vars aktiekurs fallit mycket. Det kan också vara frestande att endast titta på direktavkastningen. Men tittar man bara på en enda faktor riskerar man att hamna snett rätt snabbt.

Det finns helt enkelt inga genvägar. Köper du ett bolags aktie behöver du sätta dig in i affärsmodellen och den bransch bolaget verkar inom. Du behöver förstå hur företaget tjänar pengar, och vilka risker och förutsättningar som finns, och hur konkurrensen ser ut. Och du behöver skaffa dig en bild av värderingen.

2. Att tajma är svårt

Ha i åtanke att börsen vanligen är väldigt svårt att tajma. Det är lätt att hamna snett och missa uppgångar om man exempelvis säljer av när det hackar, för det lär det göra igen. Då riskerar du att sälja på botten och få svårt att komma in igen. Spara kontinuerligt istället, exempelvis via ett månadssparande.

Förutsatt att du inte har bestämt dig för att tjäna pengar på kursrörelserna, både upp och ned, förstås. Då behöver du vara väldigt aktiv och ha god förståelse för hur marknaden fungerar.

3. Gör din egen analys

Jag får ibland höra att sparare köpt aktier efter att ha blivit inspirerade av vänner och familj som kanske tjänat pengar på en raket på någon av de mindre listorna. Men håll i hatten. Risken är ju att du redan gått miste om uppgången. Gör alltid din egen analys och ha en egen strategi. Historiken är en pusselbit, men bara för att något gått bra hittills behöver det inte vara så framöver. Å andra sidan, gillar du verkligen bolaget och tror på dess verksamhet framöver så kan ett köp vara motiverat trots till synes hög värdering. Så därför, återigen, behöver du göra en egen analys.

4. Ha en strategi

Har du en tydlig strategi, exempelvis om du ska satsa på tillväxt eller värdebolag med eventuella utdelningar, så är det lättare att veta hur du ska agera i stressade situationer och när marknaden svänger. Då blir det också lättare att utvärdera hur dina investeringar gått och har du ett tydligt svar på varför du köpte en aktie blir det lättare att avgöra om du ska behålla den eller inte. Det finns inget som säger att du inte kan ha flera portföljer för olika strategier. Kanske har du också en “chanspåse” med pengar du har råd att förlora?

5. Riskspridningen

Gå in med lite kapital åt gången, istället för all in. Köp vid olika tidpunkter så sprider du risken per automatik. Och sprid riskerarna, minst tio aktier i flera olika branscher ger en spridning. Ett klassiskt misstag är att man satsar på någon eller några aktier, och då blir den sammantagna risken för stor.

6. Ha tålamod

Det här gäller för både nybörjare och erfarna investerare. Det är svårt att förlora pengar, det känns jobbigt. Och då är det lätt att ha nära till säljknappen och göra sig av med sina aktier om bolaget exempelvis kom med en dålig rapport. Eller för att börsen i allmänhet surnat till. Men lugn – på börsen sparar du ju på lång sikt.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-10-23 07:17

Ja gör det bästa köper dyrt. Och säljer när kursen har halversas.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm