Hoppa till huvudinnehållet

Så handlade Nordnets Private Banking-kunder i oktober

Mest köpta aktiernaUtveckling i årMest sålda aktiernaUtveckling i år
Telia-15,9%Swedish Match*+59,8%
Tele2-28,0%Autoliv-3,3%
Investor-15,3%Africa Oil+104,9%
Ericsson-35,7% Netflix-51,8%
Castellum-15,5%IPC+137,6%Månadens aktiehandel:

Vill man hårddra det kan man konstatera följande: Telekom är det som lockar mest bland våra Private Banking-kunder. Men jag tror det är att missa den verkliga poängen. Samtliga bolag som toppar på köpsidan är nämligen svenska och med utdelning. Det finns helt enkelt ett momentum att plocka upp aktier som pressats ner men där det finns fog att tro att utdelningen kvarstår och således ger en hög direktavkastning. Det enda bolaget som egentligen sticker ut bland dessa är Castellum; behåller de sin utdelning så skulle aktien ge en direktavkastning på över 5%. Men deras nya storägare, Roger Akelius, har gått ut och varnat för att utdelningen måste slopas nästa år annars riskerar Castellum att gå i konkurs. Det kan därför vara bra att vara medveten om att det inte är en garanti att utdelningen kvarstår nästa år. Värt att notera, efter att Roger Akelius gick ut med de mindre positiva utsikterna kring Castellums utdelningsförmåga föll aktien ned och han passade på att själv köpa fler aktier i just Castellum.

På säljsidan toppar Swedish Match, men det är bara så odramatiskt som att bolaget håller på att köpas upp av Philip Morris. Inget konstigt att investerare nu säljer kring budkursen. Efter Swedish Match hittar vi Autoliv som i oktober hade en väldigt bra månad (+19%). Här kan det vara vinsthämtningar för att lösgöra pengar till andra investeringar. Sedan har vi två olje-aktier bland de mest sålda, Africa Oil och IPC. Oljepriset har gått ner sedan topparna i våras, WTI oljan har gått från cirka 120 USD/fat till nuvarande 89 USD/fat. Avkylda oljepriser i kombination med positiv kursutveckling för aktierna i oktober (främst Africa Oil som gick upp nästan +25%) gör att intresset för att hålla kvar aktierna kan ha minskat.

————

Mest köpta fondernaUtveckling i årMest sålda fondernaUtveckling i år
Nordnet Indexfond Sverige ESG-17,6%Spiltan Högräntefond-7,2%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag-17,1%Spiltan Räntefond Sverige-1,9%
Länsförsäkringar Global Indexnära-5,6%Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap-7,0%
AMF Aktiefond Småbolag -33,1%BNP Paribas Energy Transition-22,6%
TIN Ny Teknik -36,3%DWS Invest Global Infras LC+4,9%

Månadens fondhandel:

De mest köpta fonderna är snudd på identiska med månaden innan. Samtliga utom TIN Ny Teknik är fonder med mycket låg avgift (0% – 0,4%). Kan vara så enkelt som att våra Private Banking-kunder är kostnadsmedvetna och väljer sina fonder därefter. Sedan har man hållt sig till sin plan och fortsätter månadsspara.

Bland de mest sålda fonderna är det räntefonderna som ryker. Kan finnas olika skäl men något man bör ha med sig är att höga räntor på sikt ger bättre avkastning i räntefonder medan höjningarna i sig ger negativa engångseffekter när de sker. Det är också en förklaring till att räntan gått upp i år medan Spiltan högräntefond tappat -7% i år. Många investerar i räntor för att skydda sig mot börsfall. I år har dessa investerare dock blivit besvikna då både aktier och obligationer (det som faktiskt är underliggande i räntefonderna) fallit. I det läget, i kombination med pressade aktiepriser, kanske det lockat mer att skifta från räntor till aktiefonder.

/Ara Mustafa, investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm