Hoppa till huvudinnehållet

Så agerar spararna i skakiga Kina

Den kinesiska regimens ambitioner att stärka kontrollen över privata företag sätter kräck i investerare. Hos Nordnet säljer spararna av Kinafonder på bred front, men fiskar i Alibaba.

Antalet ägare av Kinafonder bland Nordnets kunder har sedan februari minskat med 20 procent. De största försäljningarna har skett under sommaren.

Förändringen av antalet ägare av de mest ägda Kinafonderna sedan början av juli:

JPM Greater China: -15 %

Nordea Kinafond: – 14 %

JPM China: -14 %

Swedbank Robur Kinafond: -14 %

Handelsbanken Kinafond: -12 %

På aktiesidan ser vi dock att en del sparare passar på att plocka upp kinesiska techjättar som fallit. Aliababa är talande nog den allra mest nettoköpta aktien av alla amerikanska aktier sedan början av juli. Även NIO finns med på köplistan. Gemensamt för de båda aktierna är att de gått riktigt dåligt under sommaren.  Med det sagt hittar vi även kinesiska aktier på säljlistan. XPeng är den fjärde mest nettosålda av alla amerikanska aktier sedan början av juni. Även JD.comfinns i säljtoppen.

Vad händer i Kina?

Det senaste året har omvärlden fått se en rad exempel på att en investering i Kina är förenad med hög politisk risk, eftersom det är tydligt att den kinesiska regimen ökat ambitionerna att stärka staten och dess kontroll. Det sprider skräck i internationella investerare, vilket, tillsammans med spridningen av delta, fått Kinafonder på fall. Den kinesiska regimen statuerade exempel med agerandet mot Alibabas Jack Ma och den inställda noteringen av Ant Group. Sedan dess har man ökat kontrollen och regleringarna av utbildningsföretag, spelbolag och taxibolag. Därmed sprids en osäkerhet om vilka sektorer som är näst på tur att stå inför oförutsägbara regleringar. Det är tydligt att regimen inte vill se att privata företag växer sig allt för stora.

Som sparare tror jag man måste räkna med att osäkerheten består så länge vi fortsätter få signalerna att regimen vill stärka kontrollen över privata företag. Samtidigt är Kina en enormt viktig tillväxtmarknad, och snart världens största ekonomi. Ett alternativ till kinesiska aktier eller en ren Kinafond kan vara en bredare tillväxtmarknadsfond.

Köper eller säljer du Kina?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer