Hoppa till huvudinnehållet

Techjättar bekänner färg – håll koll på det här i rapporterna

Netflix är först ut att rapportera, och därefter radar techjättarnas rapporter. Flera av aktierna har haft ett uppställ i kurserna under sommaren och spararna har köpt flera av de aktier som kommit ikapp. Det här är vad man bör hålla koll på i de kommande rapporterna.

Några av techaktierna har fått ett uppställ i spåren av att inflationsoron släppt för tillfället, och oron nu snarare gäller deltavariantens inverkan på den ekonomiska återhämtningen. Det gör att techjättarna, som gick som tåget under 2020 men halkat efter sedan rotationen mot verkstad och bank tog vid sedan vaccingenombrotten, åter tar mark. I aktiernas utveckling sedan årsskiftet syns tydligt att övriga techjättar tagit in rejält på fjolårets snabbrusare Tesla och Apple. Det är jättar med verksamhet som kan gynnas av pandemin i ett längre perspektiv, så som molnverksamheten hos Alphabet, Microsoft och Amazon. Hos Facebook och Alphabet finns också en annonsverksamhet som gynnas av den ekonomiska återhämtningen. Detta medan exempelvis Netflix missgynnas av att samhällen öppnar upp, och det reflekteras också i aktien pris.

Spararna har under andra kvartalet satsat just på de bolag som kommit igen starkt på börsen i år, så som Microsoft och Facebook. Man fortsätter visserligen att köpa Apple och Tesla, särskilt om Tesla släpper spararna inte taget så lätt, men kanske inte med samma entusiasm som tidigare. Fortfarande är det dock med råge Tesla och Apple som är de mest populära bland Nordnets sparare.

Utveckling av antalet ägare via Nordnet sedan årsskiftet:

Tesla: 30 %

Apple: 32 %

Alphabet: 20 %

Facebook: 17 %

Amazon: 0 %

Netflix: 0 %

Microsoft: 21 %

Utveckling av antalet ägare via Nordnet sedan 31 mars:

Tesla: 5 %

Apple: 2 %

Alphabet: 4 %

Facebook: 16 %

Amazon: 2 %

Netflix: -1 %

Microsoft: 12 %

Aktiernas utveckling sedan årsskiftet:

Tesla: -8 %

Apple: 7 %

Alphabet: 47 %

Facebook: 23 %

Amazon: 9 %

Netflix: – 1 %

Microsoft: 24 %

Förväntningar inför rapporterna

Netflix: Rapport 20 juli

Intäkterna väntas öka för Netflix, men antalet prenumeranter stå stilla. I motsats till andra företag denna rapportperiod är de pandemipåverkade jämförelsesiffrorna svåra för Netflix, eftersom lockdown helt enkelt gjorde att användartillväxten steg rejält. Detta har Netflix inte gjort någon hemlighet av, och bolaget vill ogärna se en besvikelse på marknaden likt den aktien fick se efter rapporten från första kvartalet. Det blir ändå en nagelbitare att se hur många nya kunder man fått in, vilket anses vara den springande punkten snarare än kundbortfall, och vilka utsikterna är framåt.

Tesla: Rapport 26 juli

Tesla har redan meddelat att produktion och leveranser återigen slog rekord under andra kvartalet, trots halvledarbrist och andra flaskhalsar. Men det var också vad marknaden förväntade sig, och siffrorna slog inte förväntningarna med råge – vilket i princip är vad som krävs för en positiv marknadsreaktion under den här rapportperioden.

Teslas aktie har dock släpat efter under våren, vilket har sina orsaker. Det handlar om en mycket högt värderad tillväxtaktie, och sådana har drabbats betänkligt av inflationsoron. Men Teslas innehav av bitcoin ses också som en riskfaktor, liksom den ständigt pågående diskussionen om att konkurrensen kommer att hårdna.

Nu väntar sig marknaden ökad lönsamhet och vinst, och jämförelsetalen är lätta, men det går inte att räkna med en positiv börsreaktion som ett brev på posten för det.

Microsoft, Alphabet, Apple: Rapporter 27 juli

Apple har stigit med 7 procent i år, men med 9 procent bara den senaste månaden. Det har också gjort att förväntningarna stigit inför rapporten. Bolaget har slagit analytikernas förväntningar de senaste fyra kvartalen och krossade förväntningarna i det senaste kvartalet.

Dock var jämförelsetalen då enkla, och förväntningarna är högre nu. Intressant blir bland annat att höra om hur de numera viktiga kring-tjänsterna (Services) utvecklas.

För Alphabet och Microsoft är bland annat utvecklingen av molntjänsterna viktiga – moln är ett superhett investeringstema hos många sparare. Och för samtliga techjättar blir det förstås intressant att se hur man eventuellt påverkats av halvledarbristen. .

Facebook: Rapport 28 juli

Facebook fick liksom Netflix positive användartillväxt och aktivitet i pandemins spår – men i Facebooks fall fick sig annonsverksamheten en törn. Därför är jämförelsetalen även detta kvartal, liksom under årets första, relativt lätta. Men Facebook och de andra techjättarna drar också nytta av den acceleration som digitialiseringen fått under pandemin. Därför är förväntningarna på hög vinsttillväxt stora även detta kvartal.

Köper du techjättarna?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Aykut
Aykut
2021-07-21 05:34

Ja, via Nordnet fond