Hoppa till huvudinnehållet

Ny undersökning: Varannan orolig för det höga el- och bensinpriset

Mer än varannan svensk är orolig för de höga el- och drivmedelsprisernas inverkan på den egna privatekonomin. Det framgår i en undersökning från Yougov, gjort på uppdrag av Nordnet.

Aftonbladet skriver om undersökningen här.

Få har missat att priset på el har skenat, åtminstone i södra Sverige. Det beror på flera saker. En är att priset på kol och naturgas har stigit, en följd av högre priser på utsläppsrätter inom EU. Därtill har kärnkraft stängts ned samtidigt som vind- och vattenkraft inte har kunnat möta behovet. Det har helt enkelt varit för lite regn och blåst. Därtill har kapacitetsöverföringen från norr till söder inte fungerat väl. Vad gäller bensin- och dieselpriset beror prisökningen dels på stigande pris på olja när världen öppnar upp men också på att oljeproducerande länder har hållit inne med utbudet. Och dessutom har priset på biobränsle ökat, vilket också påverkar.

Sex av tio är oroliga

Nu visar en undersökning som vi bad Yougov genomföra med över 1 000 personer, som är ett representativt urval av den svenska befolkningen avseende kön, ålder och region, att sex av tio är lite eller mycket oroliga för det höga elprisets påverkan på den egna privatekonomin. Lika många är oroliga för bensin- och dieselprisets påverkan. Här svarar var tredje svensk att han eller hon är ”mycket orolig”. Det är höga siffror. Vad gäller bensin- och dieselpriset har många redan märkt skillnaden i plånboken. En full tank diesel kostar cirka 250 kronor mer idag än vid årsskiftet.

Mest oroliga för ett högt elpris är förståeligt nog boende i södra Sverige, som ju är den region som drabbats värst av elprisökningar. Boende på landsbygden är mer oroliga än boende i städer. Här gäller oron säkerligen också vintermånaderna, och hur en kall och torr vinter kan tänkas slå mot kommande elräkningar. Särskilt för den som bor i villa med direktverkande el.

Även vad gäller bensin- och dieselpriset är det på landsbygden som oron är störst. 43 % av boende på landsbygd svarar att de är ”mycket oroliga” för det höga bensin- och dieselprisets påverkan på privatekonomin. Bara en av tio svarar att de inte alls är oroliga. Familjer med små barn är mest oroliga, medan unga vuxna utan barn är minst oroliga. Det kan förstås bero på att unga i lägre utsträckning äger bil.

Är du orolig för det höga elprisets påverkan på din privatekonomi?

Ja, mycket orolig: 22 %

Ja, lite orolig: 35 %

Nej, inte så orolig: 27 %

Nej, inte alls orolig; 13 %

Vet inte: 3 %

Är du orolig för det höga bensin- och dieselprisets påverkan på din privatekonomi?

Ja, mycket orolig: 30 %

Ja, lite otolig: 28 %

Nej, inte så orolig: 19 %

Nej, inte alls orolig: 20 %

Vet inte: 3 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 15-18 oktober 2021 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen i stort avseende kön, ålder och region.

Är du orolig för el- och bensinpriset?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-12-13 17:42

dom som tar mest stryk på priset på drivmedel är lansbygden ! det är vönder jordbruksprodukter och skogsprodukter..dessa verksamheter blev plötligt förlust företag..och det bästa är att det är Centerpartiets dom är direkt ansvarlgt ! tror inte deras väljare kommer igen nästa val

Anonym
Anonym
2021-11-03 14:05

Kör en diesel, ca 2500-3000 mil per år, är inte orolig än. Ser till att jag inte bränner upp sista kronan varje månad på skräp.

Anonym
Anonym
2021-11-01 18:34

Du anger ett antal skäl till varför diesel-priset stigit. En liter diesel i Danmark kostar ca 11 DKK (~15 SEK). Varför är diesel så mycket dyrare i Sverige?

Anonym
Anonym
2021-11-01 16:24

“Orolig” är ett kraftigt understatement! Staten stjäl det mesta av bränslepriset, lägger moms på skatt och förskingrar sedan våra skatter på terrorister och annat pack! Staten gör ingenting för att lätta bördan för sina underdåniga utan bara suger ut oss! Byråkraterna själva lever gott förstås, de vill bara förslava oss. Sådan är socialismen!

Anonym
Anonym
2021-11-01 09:37

ja det är inte konstigt läg sen på inflationen på bensinpriser? sen har vi dom andra korkade iderna som att man stänger av kärnkraften.?? sen fundera ett tag på vad det betyder för den energikrävande produktionen ? det var ju interligent lösning cementa energi behov!

Anonym
Anonym
2021-10-27 18:12

Bland andelen som inte är oroliga alls för det högre bränslepriset, finns nog de allt fler som äger en elbil och därmed inte märkt av prisuppgången.

Bland Nordnets kunder/läsare finns nog också många som insett den ekonomiska fördelen med att äga och köra en elbil och som bytt av just det skälet att spara pengar.

En elbil må än så länge vara något dyrare i inköp än motsvarande fossildriven bil, men de låga driftskostnaderna i förhållande väger upp detta och vänder snabbt kalkylen till elbilens fördel.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-11-01 09:43

det är bäl inte då att för att ladda en el bil så krävs det någon form av bränsle fä stt göra EL och om man granskar det då krävs fet mera bränsle per kilowattimmar .
man kommer att släppa ut mera co2 . än om man hade en vanlig bil det är ett nerköp miljömässigt onödigt ned skitande!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-11-03 00:01

För att inte tala om de giftiga gaser som uppstår när en elbil brinner

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-11-08 14:51

Det brinner väl ungefär 10.000 fossilbilar på varje elbil som brinner. Vilken typ av bilar ar tror du släpper ut mest?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm