Hoppa till huvudinnehållet

Ny undersökning: Varannan kan tänka sig att investera i Volvo Cars

54 procent av svenskarna säger att de är intresserade av eller kanske intresserade av att köpa aktier i Volvo Cars när bolaget noteras på Stockholmsbörsen. Det visar en enkät gjord av undersökningsföretaget Yougov, på uppdrag av Nordnet.

Volvo Cars har bekräftat att bolaget är på väg till börsen. Frågan ”skulle du vara intresserad av att köpa aktier i Volvo Cars om bolaget noteras?” ställdes av undersökningsföretaget Yougov till totalt 1 008 personer som är ett representativt urval av den svenska befolkningen avseende kön, ålder och region. Bland de svarande finns således även personer som idag inte äger aktier eller fonder.

Över hälften av svenskarna överväger att köpa aktier i Volvo Cars när bolaget noteras på Stockholmsbörsen. Var femte svensk svarar att de är intresserade av att köpa Volvo-aktier och ytterligare en tredjedel av den vuxna befolkningen svarar att de ”kanske är intresserade”. Jag skulle säga att detta är väldigt höga siffror med tanke på att frågan är ställd till befolkningen i stort, oavsett intresse för investeringar, och jag tror att det beror på Volvos starka varumärke.

Många har en lång och nära relation till Volvo. Det är ett varumärke som ligger nära hjärtat hos många svenskar, som nu förmodligen gläds åt att bolaget kommer hem till den svenska börsen. Det är ett bekant mönster att sparare gärna köper aktier i bolag vars produkter de känner till och tycker om. Och det är den faktorn som talar för att Volvo Cars skulle kunna bli en ny folkaktie, även om en viktig nyckelfråga – värderingen – givetvis kvarstår.

Män är marginellt mer intresserade av att köpa aktier i Volvo Cars än kvinnor, och allra störst är intresset bland unga mellan 18-29 år.. Jag tycker det visar att det inte bara handlar om nostalgi. En ny generation tycks lockas att placera i ett bolag som befinner sig mitt i bilbranschens enorma omställning mot elektrifiering.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av nätbanken Nordnet. Under perioden 4-6 oktober 2021 har sammanlagt 1008 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen avseende kön, ålder och region.

Fråga: ”Skulle du vara intresserad av att köpa aktier i Volvo Cars om bolaget noteras?

Ja: 19 %

Kanske: 35 %

Nej: 37 %

Vet ej: 9 %

Källa: Yougov.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer