Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet först med ny hållbarhetskategorisering för fonder

Att göra hållbara val har blivit vardag för många av oss. Andelen kunder som söker sig till hållbara fonder – och bolag – ökar stadigt. Det ser vi när vi tittar närmare på hur man agerar på vår plattform. En positiv trend och något vi på Nordnet vill främja. Vi vill helt enkelt skapa de bästa förutsättningar för dig att göra medvetna val.

Därför är det naturligtvis underbart att idag få berätta att Nordnet blir den första fondplattformen i Sverige – och Norden – att inkludera information om EU:s nya kategorier för hållbarhet i fonder.

Ljusgrön eller mörkgrön?

De fonder som främjar eller har till syfte att göra hållbara investeringar kan hänföras till två olika kategorier – artikel 8 eller 9 – beroende på fondens mål när det gäller hållbarhet.

Artikel 8: Fonden främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper men har inte hållbarhet som övergripande mål. Benämns även ”ljusgröna fonder”.

Artikel 9: Målet med fonden är att göra hållbara investeringar. Kallas också ”mörkgröna fonder”.

På vår plattform kommer både artikelnumret (8 eller 9) och färgen (ljusgrön eller mörkgrön) vara väl synliga. De fonder som inte tillhör någon av dessa två kategorier visas som ”ej klassificerade”.

Spararen i centrum

Som ni vet sedan tidigare älskar vi alla förändringar och förbättringar som tar sin utgångspunkt i konsumenten, i detta fall spararen. Hållbarhetsmärkningar och gröna omdömen har vi sett gott om under senare år. Många aktörer har gjort goda och tappra försök att rangordna investeringar. Det är förstås bra att man agerar, men för spararen kan det vara det svårt att förhålla sig till olika system och klassificeringar. Det som var en god ambition riskerar att skapa osäkerhet.

Därför är jag så väldigt glad att vi nu får en gemensam europeisk standard att förhålla oss till. Att vi får goda förutsättningar att fatta de där kloka hållbara besluten. Extra stolt är jag såklart över att vi, Nordnet, är den första fondplattform i Sverige och Norden som tillgängliggör EU:s nya kategoriseringssystem för hållbara fonder.

Vår ambition är att vara ledande när det gäller hållbart sparande. Konkret betyder det att vi ska ha störst urval av hållbara placeringsalternativ samt så bra, enkel och tydlig information att våra kunder kan spara hållbart om det är vad de vill.

Vi är på god väg, eller hur?

Den nya hållbarhetskategoriseringen från EU lanseras på nordnet.se under dagen. I appen kommer informationen att rullas ut successivt med start i nästa vecka. Vi erbjuder idag drygt 3 000 fonder och ETF:er, av dessa är cirka 24 procent ljusgröna och två procent mörkgröna.

Bästa hälsningar,
Martin, Sverigechef på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-09-27 10:11

ja det är intressant att göra bedömningar om ljsgröna eller mörk gröna fonder? fastighets fonder gick ju bra tills kineserna torpederade den marknaden . samtidigt duggar varningarna tätt om ras risken ! kan det inte vara ide att försöka analysera var och hur en korrigering skulle kunna se ut på börsen..ja tror att en eventuel sättning kan ske med dessa nya häftiga lösningar på problem som inte finns utan skapats i försäljningssyfte sånt som fossilfritt eller hållbart som bristen på EL . man kan ju onte tilåtts att cemmenta förbrukar den el som batterifabriken behöver eller det som det fodilfria… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-09-27 12:33

Bra, men massor av fonder saknas på sidan, nämligen de börshandlade!