Hoppa till huvudinnehållet

Flygaktierna heta köp under sommaren

SAS och Norwegian fortsätter att locka till köp bland Nordnets kunder. Faktum är att SAS är den allra mest handlade aktien på Nordnets plattform under sommaren.

På fredagen släppte SAS en rapport som visade på en ny miljardförlust, med stor påverkan från pilotstrejken.

Spararna har dock fortsatt att köpa SAS under sommaren, det vill säga under den intensiva strejken. Sedan början av juni har antal ägare av SAS via Nordnet ökat med 9 procent och sedan början av juli är ökningen 6 procent. Faktum är att om vi tittar nordiskt så är SAS-aktien den näst mest nettoköpta aktien under sommaren. Under samma period har aktien backat med över 20 procent. Antalet ägare av SAS-aktien via Nordnet uppgår nu till hela 62000. Men inte bara det. SAS-aktien är den mest handlade (både köp och sälj) under sommaren totalt sett på hela Nordnets plattform.

En chansning

Jag tror att de flesta ser en investering i SAS som en chansning, där en extremt pressad aktie tenderar att kunna studsa upp vid minsta ljusning vid horisonten. Utmaningarna för SAS kvarstår definitivt. Vid sidan av stenhård konkurrens, högt oljepris och en skakig finansiell situation där SAS måste få in kapital och minska sina skulder har det faktum att en lågkonjunktur kan få hushåll att hålla hårdare i plånboken framöver tillkommit. Tuffare tider skulle kunna gynna lågprisbolag. Samtidigt är det svårt för resenärer att lita på SAS, förtroendet har fått sig en törn under strejken. För investerare tror jag det blir viktigt att SAS framöver lyckas måla upp en bild av vad bolaget egentligen ska vara framöver. Hur ska man exempelvis tackla det minskande affärsresandet?

Även i Norwegian har spararna storköpt under sommaren. Norwegian har ju genomgått en tung rekonstruktion, med en total kollaps i aktien som följd. 99 procent av aktievärdet har försvunnit på inte ens tre år. Nu tycks det se ljusare ut för bolaget. Sedan början av juni har antalet aktieägare i Norwegian via Nordnet ökat med 2 procent och aktien ägs nu av 88000 sparare via Nordnet. Aktien är den tionde mest handlade aktien under sommaren hos Nordnet, nordiskt sett.

Hur ser du på SAS och Norwegian?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-08-29 09:42

Ser på SAS och Norwegian som lotter, mycket liten chans att de kommer tillbaka de närmsta åren om någonsin.

Anonym
Anonym
2022-08-30 15:00

Ja om man ser på SAS så är väl det bolaget kört det är USA ägt i form av avtal. När det gäller Norwegian har dom en ganska bra förutsättningar det är ett norskt bolag inte med i EU och därför följer man norsk lagstiftning och det är en väldig fördel just nu!?