Hoppa till huvudinnehållet

Efter Revolution Race: Glöm inte personrisken när du investerar

frida

En del vd:ar blir större än sitt bolag. Att det kan kosta den dagen vd lämnar blev många sparare smärtsamt påminda om i samband med att vd:n för Revolution Race, Pernilla Nyrensten, meddelade sin avgång i veckan.

Till att börja med är det olyckligt att vd avgår relativt snart efter noteringen, eftersom många sparare köpt in sig på premissen att Pernilla Nyrensten är den som ska driva bolaget vidare. Just Pernilla Nyrensten var också profilerad som en kvinnlig entreprenör, en grundare som hänger med bolaget in i framtiden även i börsmiljön. En del sparare känner sig säkerligen nu snuvade på detta.

När vd blir större än bolaget

Men framför allt är detta ett varnande exempel på när vd nästan blir större än bolaget. Turerna i RVRC visar att profilen, ikonen, personen som från början att investera också kan bära på en stor risk, en personrisk. Facit i Pernilla Nyrenstens fall var en nedgång med 30 procent på avgångsbeskedet. Personifieringen av starka ägare/vd:ar, som ibland gränsar till ett idoliserande, är inte helt ovanlig. Lars Wingefors i Embracer och fastighetskungen Erik Selin är två exempel.

En stark vd/ägare ses ofta som något positivt, exempelvis i enlighet med den så kallade ”pilotskolan”. Den rymmer antagandet att den vd som har aktier i det egna bolaget kommer att jobba hårdare. Vd och aktieägare sitter i samma båt, i samma flygplan. På samma sätt är det varningsflagg om exempelvis vd inte äger aktier eller äger mycket få aktier – då skapas ett trovärdighetsproblem. Tar inte ledningen någon ekonomisk risk alls bör inte heller sparare ska göra det med sina pengar.

Svår att ersätta

Men om en vd också är en väldigt stark ägare i ett litet bolag, gärna ett som är ganska nytt i den noterade miljön, så blir personens betydelse också väldigt stor. Hur reagerar kursen i New Wave den dag Torsten Jansson tackar för sig? Hur stor är fallhöjden i Nibe om Gerteric Lindquist lämnar? I SBB har i och för sig kursen rasat av andra anledningar, men Ilija Batjan är åtminstone bland privatspararna en mycket uppskattad vd-profil.

På samma sätt som en väldigt profilerad och uppburen vd nästan ensam kan locka till sig investere, så måste investerare komma ihåg att ställa sig frågan vad som händer med aktiekursen den dag den uppburna och profilerade vd:n lämnar. Det kan finnas en inte så liten fallhöjd, och den risken blev många sparare påminda om i dagarna.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-08-22 09:40

En viktig sak Frida tar upp här. Dock svårt för vanliga investerare att värja sig mot detta. Alltför stor rädsla mot att satsa på dominerande ägare kan ju också innebära att gå miste om fina börsuppgångar. Det bästa är nog som vanligt att inte lägga alla ägg i samma korg.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm