Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler kvinnor har ett eget sparande

Antalet kvinnor som har ett eget sparande som är tillräckligt stort för att förändra den egna livssituationen, exempelvis lämna en relation, ökar. Det visar en färsk undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Nordnet.

På frågan ”Upplever du att du har ett tillräckligt stort eget sparande för att förändra din egen livssituation, till exempel säga upp dig från jobbet eller bryta upp från en relation?” svarar 43 procent av kvinnorna i undersökningen ”ja”. Det är en tydlig ökning jämfört med tidigare år. År 2020 var andelen kvinnor som svarade ”ja” 35 procent, och 2021 var andelen 38 procent. För första gången är det större andel kvinnor som svarar ja på frågan, än som svarar nej.

Det handlar om en tydlig ökning jämfört med tidigare år, och det är glädjande siffror. Många har fått upp ögonen för den egna privatekonomin under pandemin, och fler och fler inser vikten av att ha ett eget sparande. Det kan öka både tryggheten och frihetskänslan.

Fortfarande är det dock vanligare att män har ett eget sparande. 48 procent av männen i undersökningen svarar att de har ett eget sparande som är tillräckligt stort för att förändra livssituationen. Det är ungefär i samma nivå som tidigare år. Totalt svarar 46 procent av svenskarna ja på frågan, medan 41 procent svarar nej.

Inte bara kvinnor, utan alla, tjänar på att ha ett eget sparande vid sidan av det gemensamma sparandet i ett hushåll. Man kan dock konstatera att ett så kallat dra åt helvete-kapital är av extra vikt för kvinnor, eftersom de fortfarande i högre utsträckning är den ekonomiskt svagare parten i en relation.

Upplever du att du har ett tillräckligt stort eget sparande för att förändra din egen livssituation, till exempel säga upp dig från jobbet eller bryta upp från en relation?

KvinnorMänTotalt
Ja43%48%46%
Nej41%41%41%
Osäker16%11%14%

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 4-7 februari 2022 har sammanlagt 1 002 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen avseende kön, ålder och region.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer