Privat pensionssparande

Upp

 1. Öka din pension

  Den allmänna pensionen ger ungefär halva din lön när det är dags att sluta jobba. Det betyder att du behöver något mer. Hos oss får du alla förutsättningar att öka din pension och skapa den tillvaro du drömmer om.

  Viktigare än någonsin med privat pensionssparande

  Dagens pensionssystem innebär både frihet och ansvar. Den som inte sätter av något själv får också väldigt lite när det är dags att gå i pension. Det innebär att du behöver agera:

  • Skaffa koll på vad du har och vad du behöver komplettera med
  • Välj ett pensionssparande som passar dina behov
  • Se över fonderna, det kan finnas likvärdiga och billigare alternativ

  Pensionsspara tillsammans med oss

  Mer pension för samma pengar

  Låt oss göra jobbet – eller välj själv

  Där du är, när du vill

  Observera att du måste vara inloggad för att öppna konto, bli kund/logga in först.

  Slopad avdragsrätt

  Information om slopad avdragsrätt​

  År 2015 sänktes avdragsrätten från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor per år. 2016 slopades den helt.

  Den slopade avdragsrätten innebär att du betalar dubbel skatt för allt ditt pensionssparande i IPS eller privatpension. Först betalar du inkomstskatt på din lön, sätter in en del av pengarna i ditt sparande, sedan betalar du skatt igen när du tar ut pengarna till din pension.

  Jag sparar idag, vad ska jag göra?​
  Det är viktigt att spara till pensionen. Bara för att avdragsrätten har tagits bort behöver du inte sänka ditt månadssparande. Däremot kan du behöva byta sparform för att inte betala skatt två gånger.

  Vår rekommendation är att du behåller ditt månadssparande men byter sparform till kapitalförsäkring eller investeringssparkonto. Längre ner på den här sidan kan du läsa hur du gör för att fortsätta spara smart till din pension.


  Egenföretagare och den som saknar pensionsrätt är undantagna
  Alla påverkas inte av den slopade avdragsrätten. Näringsidkare kan även fortsättningsvis göra avdrag för pensionssparande med upp till 35 procent av inkomsten från aktiv näringsverksamhet.

  Även den som helt saknar pensionsrätt via sin anställning kan fortsätta att göra avdrag med upptill 35 procent av lönen.

  Maximalt avdrag är 10 prisbasbelopp.

  Så fungerar pensionen

  Pensionen kommer från tre håll. Tillsammans blir de här tre delarna din inkomst som pensionär:

  • Allmän från staten
  • Tjänstepension från jobbet
  • Privat pensionssparande

  Pensionen från staten, eller den allmänna pensionen som den också kallas får du för all din pensionsgrundande inkomst (lön och andra skattepliktiga ersättningar). Din allmänna pension består av inkomstpension och premiepension. Man brukar säga att den allmänna pensionen ger ungefär halva din lön när det är dags att sluta jobba.

  Tjänstepensionen är den pension många arbetsgivare sätter av till sina anställda. Hur mycket du får beror på din lön, hur länge du har arbetat och inom vilken bransch. Tjänstepensionen är normalt den viktigaste förmån efter lönen – så säkerställ att du har bra villkor. Det finns två typer av tjänstepensioner – kollektivavtalad tjänstepension och tjänstepension som tecknas av arbetsgivare utan kollektivavtal eller arbetsgivare som vill komplettera en kollektivavtalad tjänstepension.

  Ett eget pensionssparande är ofta nödvändigt för att du ska kunna behålla din livsstil som pensionär. Ett hus utan lån betraktas av vissa som ett slags pensionssparande medan de allra flesta väljer att löpande sätta av pengar.

  Få koll med Minpension.se

  På Minpension.se får du koll på hela pensionen. Du ser hur mycket pension du har sparat ihop och var. Du kan också göra en pensionsprognos för framtiden.


 2. Tre steg till en bra pension

  Vår exempelkund är 35 år och omfattas av tjänstepension ITP. När hon går i pension vid 65 år kommer hon att ha en pension på cirka 52 procent av sin slutlön. Hon behöver mer och beslutar sig för att sätta av pengar i ett privat pensionssparande. Se hur det funkar, och gör samma sak själv!

  Välj sparform

  Placera pengarna

  Bestäm belopp

  Så har vi räknat

  Exempelkunden har sedan 2005 arbetat som controller med tjänstepension ITP.

  Lön idag 35 000 kr / mån
  0 % i antagen löneutveckling
  Allmän pension ca 13 600 kr / mån (ca 39 % av slutlön)
  Tjänstepension ITP ca 4 600 kr / mån (ca 13 % av slutlön)
  Allmän pension + tjänstepension ITP ca 52 % av slutlön

 3. Välj sparform

  Det första du behöver göra är att välja om du vill pensionsspara i kapitalförsäkring eller på investeringssparkonto. De fungerar ungefär på samma sätt, men har lite olika fördelar.

  Med kapitalförsäkring kan du få automatiska utbetalningar, vilket många uppskattar. Du kan också fritt välja vem pengarna ska gå till om du dör. Med investeringssparkonto kan du flytta värdepapper mellan banker.

   

   

  Kapitalförsäkring

  Investeringssparkonto

  Depåavgift

  NEJ

  NEJ

  Månatliga utbetalningar

  JA

  NEJ

  Slippa deklarera vinster och förluster

  JA

  JA

  Välja förmånstagare vid dödsfall

  JA

  NEJ

  Möjlighet att flytta värdepapper mellan banker

  NEJ

  JA

  Skattefria uttag

  JA

  JA

  Möjlighet att månadsspara

  JA

  JA

  Säkerhet

  Förmånsrätt

  Insättningsgaranti och investerarskydd

   

  Öppna kontoÖppna konto

   

   

   

  Ta del av följande innan du öppnar:

  Förköpsinformation (pdf)Förhandsinformation (pdf)

   

  Allmänna villkor (pdf)Allmänna villkor (pdf)

   

  Faktablad (pdf)

   


  PRIIP faktablad (pdf)  Mer om förmånsrätt, insättningsgaranti och investerarskydd

  Samtliga relevanta förköps- och villkorsdokument hittar du här.

   


 4. Placera pengarna


  När du startar ett pensionssparande hos oss, får du samtidigt tillgång till ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden. Det passar för alla - de som vill ha hjälp med förvaltningen av pensionspengarna, och de som helst väljer placeringar själva.


  Vi rekommenderar alla våra kunder att genomföra Fondrådgivaren. Det är ett finansiellt verktyg som ger dig ett personligt förslag på risk och fördelning mellan olika tillgångsslag, samt konkreta förslag på fonder.

   

  Enkla valet

  Vi förvaltar dina pengar

  Nordnet Smarta Portföljer

  Nordnet Smarta Portföljer passar dig som inte har tid, lust eller kunskap att hålla koll på hur och när du ska förändra ditt sparande. Du väljer vilken risknivå som passar bäst, resten sköter vi.

  Guidade valet

  Vi hjälper dig att hitta bra fonder

  Nordnet Utvalda fonder

  Med Nordnet Utvalda fonder gör vi det enklare för dig att hitta framgångsrika fonder. I tio olika kategorier plockar vi ut tre fonder som vi anser ha bäst förutsättningar att tillhöra de främsta inom sin kategori.


  Shareville

  Med Shareville följer du hur andra resonerar och vilken avkastning de får i sina portföljer. Samtidigt delar du med dig av information från din egen portfölj, dina beslut och tankarna bakom dem. Det går att vara anonym och ingen ser hur mycket pengar du rör dig med.

  Fria valet

  Du väljer fritt i vårt breda utbud

  Fondtorget

  På vårt fondtorg finns ett av Sveriges största fondutbud med över 1 000 fonder. Du väljer mellan storbankernas fonder och små uppstickare.

  Aktier och övriga värdepapper

  Hos oss har du också möjlighet att pensionsspara i aktier och andra finansiella instrument. Du får tillgång till ett stort utbud och handlar till förmånligt courtage inom Norden, Tyskland, USA och Kanada.

 5. Bestäm belopp

  För att det ska bli enklare att avgöra hur mycket du behöver pensionsspara har vi tagit fram två exempel. I exemplen har vi räknat med att du sätter av samma belopp mellan 35 och 65 års ålder.

  Hur mycket ska jag egentligen spara?

  Ett bra riktmärke är 10 procent av din disponibla inkomst.


  Exempel 1

  Om du sparar 1 000 kr per månad kommer du att ha 875 000 kr när du är 65 år. Det blir cirka 3 600 kr / mån med en utbetalningstid på 20 år.

  Exempel 2

  Om du sparar 2 000 kr per månad kommer du att ha 1 750 000 kr när du är 65 år. Det blir cirka 7 300 kr / mån med en utbetalningstid på 20 år.

  Så har vi räknat

  De två exemplen är baserade på en antagen avkastning på 6 % före avkastningsskatt och en statslåneränta på 4 % (vilket motsvarar en årlig avkastningsskatt på 0,60 %).

  Om vi istället hade räknat med det gemensamt framtagna avkastningsantagandet för prognosstandard på 2,10 procent hade det i exempel 1 blivit 1 900 kr / mån och i exempel 2 3 800 kr / mån.

  Vid en antagen värdetillväxt under utbetalningstiden kommer storleken på månadsutbetalningarna successivt att öka. Månadsutbetalningen i exemplet är alltså den första utbetalningen.

 6. Fler möjligheter att öka pensionen

  Löneväxla för ännu högre pension

  Löneväxling innebär att du växlar en del av din lön före skatt mot pensionsavsättningar. Fördelen är att du får högre avsättningar än vad du avstår i lön. Arbetsgivaren betalar nämligen lägre skatt på pengar som sätts av till pension, än de pengar som sätts av till lön.

  Löneväxling kan vara aktuellt för dig som har en månadslön på 43 309 kronor eller mer, efter löneväxlingen (2019).

  Läs mer om löneväxling

  Flytta pension och spara mera

  Många flyttar sitt befintliga pensionssparande till oss för att slippa onödiga avgifter. Vi hjälper dig att ta reda på var du har din pension, hur mycket du betalar och om du kan flytta. Ett individuellt pensionssparande kan du alltid flytta själv.

  Läs mer och flytta

  Utnyttja möjligheten att spara i aktier

  Hos oss kan du pensionsspara i aktier och andra finansiella instrument. Du har tillgång till ett stort utbud och handlar till förmånligt courtage inom Norden, Tyskland, USA och Kanada.

  Mer information om fonder och aktier.

  Inspireras av andra eller bli bäst själv

  Om du ansluter ditt pensionssparande till Shareville delar du med dig av information om din portfölj, dina beslut och tankarna bakom dem. Du är anonym och ingen ser hur mycket pengar du rör dig med. Samtidigt kan du följa hur andra resonerar och vilken avkastning de får i sina portföljer. Vår övertygelse är att du och våra andra kunder kan bli mer framgångsrika i sparandet genom att hjälpa och inspirera varandra.

  Läs mer om Shareville

  Få överblick med minpension.se

  På Minpension.se får du koll på hela pensionen. Du ser hur mycket pension du har sparat ihop och var. Du kan också göra en pensionsprognos för framtiden.

  Minpension.se


 7. Vid förmedlad försäkring kan försäkringsavgift tillkomma.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.