Handla med utländska aktier

Utländska aktier

Vad man behöver tänka på

I detta utbildningsklipp så går vi igenom hur handel med utländska aktier fungerar. Vi besvarar frågor så som valutaväxling, vilken kontoform och vad som händer med din utdelning.


Valutaväxling sker automatiskt


När du köper svenska aktier så köper du dessa för SEK som du har på ditt konto. När du köper aktier från ett annat land så handlar du dessa aktier i den lokala valutan. När du handlar hos Nordnet så kommer det automatiskt göras en valutaväxling – så att du enkelt kan köpa och sälja aktier från ett annat land.

Vill du växla valutan själv så går detta i en aktie- och fonddepå. Då gör du det under Min depå / Valutakonto


Skatt på utdelning?


När du får en utdelning från utländska aktier så kommer du betala en källskatt till det land som du köper aktierna ifrån. Källskatten är en procentsats av utdelningen och dras automatiskt när utdelningen trillar in på kontot.

Har du aktier på en Aktie- och fonddepå så är det alltid 30% utdelningsskatt, där är källskatten inbakad i denna skattesats. (Skulle källskatten vara högre än 30% så blir det en skillnad för dig).

Har du aktier på ett Investeringssparkonto så skall utdelning vanligtvis inte beskattas. I denna kontoform så kommer du få avräkning i din nästa deklaration på det belopp källskatt du betalat, detta är dock begränsat upp till 500 kr. Har du betalat mer än 500kr i källskatt så kan denna förfalla, ett alternativ är att äga genom en Kapitalförsäkring.

Har du aktier på en Kapitalförsäkring så äger försäkringsbolaget juridiskt sett dina värdepapper. Försäkringsbolaget kommer därför hjälpa dig att återfå källskatten.

Det finns ingen garanti att källskatten återhämtas, men det brukar fungerar väldigt väl. Det kan ta upp till tre år innan den återfås.
Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring.


 

Exempel

Det kommer en utdelning från dina Appleaktier. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer gå till källskatt.


Nordnet - upptäck ett roligare sätt att spara!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.