Hoppa till huvudinnehållet

Löneväxling.

Växla dig till högre framtida lön.

Därför är det bra att löneväxla.

  • Dras från bruttolön istället för skattade pengar.
  • Cirka sex procent extra i pensionssparande.
  • Inga onödiga avgifter - mer pengar till pension.
  • Möjlighet till extra avkastning med vårt aktielåneprogram.

 

Kan du löneväxla?

Allt fler arbetsgivare erbjuder löneväxling. Om du har möjlighet vänder du dig helt enkelt till din närmaste chef eller HR-avdelningen, för att höra hur du kommer igång.

Om du tjänar mindre än 8,07 inkomstbasbelopp.

Löneväxling är bara aktuellt för dig som har en årslön på 8,07 inkomstbasbelopp eller mer, efter löneväxlingen. Tjänar du mindre kan löneväxlingen påverka din allmänna pension, sjukpenning och föräldrapenning.

Då brukar det istället vara en god idé att komplettera din allmänna pension och tjänstepension med ett eget långsiktigt sparande i kapitalförsäkring. Det viktiga är att du tänker framåt.

Så mycket behöver du sätta av.

Vad blir 2 000 kr på sikt?

Om pengarna investeras i en indexfond med ett snitt på åtta procent per år i avkastning hade 2 000 kronor i månaden under 20 år blivit värda över 1 miljon kronor. Efter det sker ökningen aningen snabbare tack vare ränta-på-ränta-effekten, vilket innebär att nästa miljon kommer redan efter sju år.

Hur mycket du ska spara beror naturligtvis på vilken ekonomisk standard du vill ha. Ett bra riktmärke brukar dock vara tio procent av din disponibla inkomst. Får du ut 20 000 kr, kan du med andra ord prova att sätta av 2 000 kr.

Räkna ut hur mycket ditt pensionssparande kan ge:

Totalt sparande

Beräkningen är framtagen för att ge exempel på hur ett regelbundet sparande kan få dina pengar att växa över tid. Beräkningens resultat utgör inte en utfästelse, ett råd eller en rekommendation. Beräkningen är en förenkling av verkligheten. I beräkningen har vi endast tagit hänsyn till ett begränsat antal parametrar (startbelopp, månatligt sparbelopp, spartid i år och förväntad avkastning per år). Den förväntade avkastningen per år har i beräkningen fördelats jämt över varje månad och varje månad realiseras avkastningen och adderas till sparkapitalet. Det går inte att säga i förväg hur stor avkastningen blir i verkligheten, avkastningen i beräkningen är endast ett antagande. Sparande påverkas av inflation, skatteeffekter, valutakurser och avgifter, vilket vi inte har tagit hänsyn till i beräkningen. Beräkningen bygger inte på någon särskild sparform.

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller felaktiga beräkningar som kan uppkomma.