Hoppa till huvudinnehållet

Löneväxling.


Växla dig till högre framtida lön.

Med allmän pension och tjänstepension har du en riktigt bra bas. Men de flesta behöver något mer, för att kunna uppfylla sina drömmar när det är dags att sluta arbeta.

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande slopades för ett par år sedan är ofta löneväxling det förmånligaste sättet att pensionsspara på.

Löneväxling innebär att du växlar en del av din bruttolön idag mot mer pension i framtiden. Du skjuter helt enkelt på beskattningen, tills det är dags att ta ut pengarna. Det brukar vara en lönsam affär, eftersom man normalt betalar mer skatt när man arbetar än som pensionär.

En riktigt lönsam affär.

Eftersom skatt på pensionsinbetalningar är lägre än skatt på lön, efterskänker många arbetsgivare mellanskillnaden till den anställde – som därmed får lite extra förmån utan att det kostar företaget något. Löneväxling är ofta det allra förmånligaste sättet att pensionsspara på.

Ladda ner produktblad för löneväxling

Kontakta oss

Därför är det bra att löneväxla.

  • Dras från bruttolön istället för skattade pengar.

  • Cirka sex procent extra i pensionssparande.

  • Inga onödiga avgifter - mer pengar till pension.

  • Möjlighet till extra avkastning med vårt aktielåneprogram.

Kan du löneväxla?

Allt fler arbetsgivare erbjuder löneväxling. Om du har möjlighet vänder du dig helt enkelt till din närmaste chef eller HR-avdelningen, för att höra hur du kommer igång.

Om du tjänar mindre än 8,07 inkomstbasbelopp.

Löneväxling är bara aktuellt för dig som har en årslön på 8,07 inkomstbasbelopp eller mer, efter löneväxlingen. Tjänar du mindre kan löneväxlingen påverka din allmänna pension, sjukpenning och föräldrapenning.

Då brukar det istället vara en god idé att komplettera din allmänna pension och tjänstepension med ett eget långsiktigt sparande i kapitalförsäkring. Det viktiga är att du tänker framåt.

Så mycket behöver du sätta av.

Vad blir 2 000 kr på sikt?

Om pengarna investeras i en indexfond med ett snitt på åtta procent per år i avkastning hade 2 000 kronor i månaden under 20 år blivit värda över 1 miljon kronor. Efter det sker ökningen aningen snabbare tack vare ränta-på-ränta-effekten, vilket innebär att nästa miljon kommer redan efter sju år.

Hur mycket du ska spara beror naturligtvis på vilken ekonomisk standard du vill ha. Ett bra riktmärke brukar dock vara tio procent av din disponibla inkomst. Får du ut 20 000 kr, kan du med andra ord prova att sätta av 2 000 kr.

Räkna ut hur mycket ditt pensionssparande kan ge:

Startbelopp
10 000 kr
Investering per månad
2 000 kr
Avkastning per år*
8 %
Spartid i år
10 år
Totalt sparande
384 156 kr
Totalt sparande

Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm