Hoppa till huvudinnehållet

Vad är direktavkastning?

Direktavkastning beskriver med procent hur mycket utdelning du väntas få varje år från ditt ägande av en aktie i förhållande till aktiekursen. 


Hur används direktavkastning? 

För dig som letar efter aktier med utdelning är en hög direktavkastning självklart attraktivt. Högre direktavkastning ger dig mer utdelning tillbaka per investerad krona.  

Värt att tänka på är att en aktie med utdelning inte nödvändigtvis alltid är bra. En utdelning är en utgift för bolaget, vilket innebär att det är pengar som lämnar företaget utan någon gengäld. Om för mycket av bolagets pengar lämnar i utdelning, kan det innebära att mindre går till att investera i bolagets framtid. Detta kan fortsättningsvis leda till att bolaget inte kan skapa en högre vinst och därmed kanske inte heller en framtida utdelning. Det är värt att undersöka bolagets ekonomi för att säkerställa att den utdelning som ges är rättfärdigad. 

Om ett bolag har en låg direktavkastning kan det tyda på att ambitionen inte finns att dela ut pengar till aktieägarna, utan att bolaget istället väljer att behålla pengarna i företaget och själva investera dessa. Det kan vara bra att titta på bolagets så kallade ”utdelningspolicy” för att se hur bolaget ställer sig till utdelningar. En låg direktavkastning, eller ingen utdelning alls, kan innebära att bolaget är mindre, eller i en tillväxtfas, och väljer att lägga alla pengar på att växa så mycket som möjligt. Detta leder förhoppningsvis till att du som aktieägare får betalt genom en högre aktiekurs i framtiden. 

Du kan även titta på ett bolags utdelningstillväxt som ett bra komplement i din analys. Utdelningstillväxten visar hur mycket ett bolag valt att höja utdelningen historiskt.  


Hur räknar man ut direktavkastning? 

För att få fram aktiens direktavkastning räknar du dess utdelning delat på aktiekursen.

15x21 light-bulb cyan Exempel:

Bolaget AB har en aktiekurs på 50 kr och en utdelning på 5 kr. För att få fram aktiens direktavkastning så räknar vi därför ut följande: 

480x100 direktavkastning

Bolagets utdelning i förhållande till aktiekursen ger en direktavkastning på 10% (5 kr / 50 kr).

Exempel

Lorem ipsum


Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm