Hoppa till huvudinnehållet

Hur köper och säljer jag aktier?

När du väl har kommit igång på Nordnet, valt kontotyp och satt in pengar är det dags att titta närmare på hur du faktiskt handlar med aktier

På aktiemarknaden möts säljare och köpare i orderböckerna och aktier byter ägare. Om du ska köpa en aktie, måste det alltid finnas en säljare som faktiskt vill sälja sina aktier till dig. Detta kan exempelvis vara en privatperson eller en fond. Fördelen med att handla genom en plattform som Nordnet på en marknadsplats som exempelvis Nasdaq, är att du själv inte behöver söka upp personen eller fonden för att genomföra ditt köp. 

2. Köpa sälja tn

Så köper och säljer du aktier

Först och främst måste du välja en aktie som du vill köpa eller sälja.  

1800x900 hur-köper-och-säljer-jag-aktier

När du väl har tryckt på köp eller sälj kommer du till orderpanelen. Det är här du lägger din order. I exemplet nedan visar vi hur det går till att köpa 10 aktier i Investor AB.

Guide: Steg-för-steg

 1. 1

  Välj först vilket konto du vill att ditt köp ska genomföras på

 2. 2

  Välj ordertyp (det absolut vanligaste är enkel), hur många aktier du vill köpa eller för vilket belopp du vill köpa aktier och till vilken kurs

 3. 3

  Ange hur länge du vill att din order ska vara giltig

 4. 4

  Totalbeloppet för din order, inklusive ditt courtage och eventuell växlingsavgift visas

 5. 5

  När du är nöjd med dina val trycker du på "köp" och ordern kommer att skickas in


450x960_hur köper och säljer jag aktier_orderpanelen
 • Viktigt att veta: För att affären ska gå igenom måste det finnas en säljare på exakt det priset du har valt i din köporder.  

 • När din order gått till igenom: Dyker dina aktier upp på ditt konto. Vad kostar det att köpa en aktie? 

Förutom aktiens pris, utgår det en avgift som kallas för courtage. Courtage är den avgift som tas ut av banken när du köper dina aktier. Denna avgift går bland annat till för att finansiera de kostnader som banken har gentemot marknadsplatsen aktierna handlas på. 

Courtaget skiljer sig åt beroende på vilken courtagemodell du har valt. För att byta courtagemodell navigerar du till Mina sidor > Min profil & inställningar > Konton. Du hittar Courtageklass under Generella inställningar. 

Det tillkommer även en växlingsavgift om du exempelvis köper en aktie i USD.

Vill du veta mer om våra priser hittar du det i vår prislista

15x21 light-bulb cyan Nyhet! 0 kr i courtage och fondavgifter
Hos oss får du courtagefri handel på Stockholmsbörsen (max 500 affärer per år) och alla fondavgifter tillbaka tills du uppnått 50 000 kr i samlat sparande.

Läs mer om erbjudandetNär kan jag handla med aktier? 

Den svenska marknaden är som regel öppen mellan 09:00 – 17:30. Det går bra att lägga ordrar även utanför dessa tider, men din order kommer inte att utföras förrän börsen har öppnat. 

Här kan du se alla börser som är tillgängliga hos oss och deras öppettider


Vad är en order? 

En order är det som skapas efter att du har klickat på antingen köp eller sälj på en aktiesida. För varje order du lägger dras det ett courtage, även om du lägger flera ordrar i samma aktie under samma dag. 


Vad är en orderbok? 

En orderbok, även kallat orderdjup, består av köp- och säljordrar. Här kan du få inblick i marknadsläget för den aktie du är inne och tittar på. Genom orderboken får du alltså en indikation för de nivåer som du kan köpa eller sälja dina aktier på. I orderboken ser du, förutom priser, antalet aktier som ligger på varje prisnivå. 

412x228_hur-köper-och-säljer-jag-aktier orderdjup

Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm