Hoppa till huvudinnehållet

Pensionsskolan.


Ta hand om dig. Och din pension.

Din arbetsgivare har valt Nordnet som leverantör av företagets tjänstepension. Det betyder att du får ett pensionssparande fritt från onödiga avgifter - vilket i sin tur kan ge dig en högre pension. Bra, eller hur?

För att din pension ska få de allra bästa förutsättningar att växa, behöver du anpassa den till dina individuella behov. Här går vi igenom de viktigaste delarna.

  • Placera pengarna.

  • Återbetalningskydd eller inte?

  • Löneväxla dig till en högre pension.

  • Samla ditt sparande - utan avgifter.

Placera pengarna.

Behåll din startfond eller bygg en egen portfölj.

I vår tjänstepension pensionssparar du i depåförsäkring. Det innebär att du kan investera din pension i både fonder och aktier, men också i likvida medel. Som startfond får du Nordnets Pensionsfond, en fond som passar de flesta pensionssparare. Du kan när som helst byta till en eller flera andra fonder. Sätt ihop en portfölj själv eller få hjälp att välja.

Se dina alternativ

Vissa arbetsgivare väljer istället att pensionsinbetalningarna ska placeras som likvida medel. Då måste du själv välja vilken eller vilka fonder du ska placera dina pensionsinbetalningar i.

Du ändrar din sparplan i inloggat läge här.

Thumbnail Image

Återbetalningsskydd eller inte?

Trygghet för dina efterlevande.

När du tecknar en pensionsförsäkring med återbetalningsskydd ser du till att pensionspengarna går till dina anhöriga om du dör innan de har betalats ut. Om du inte gör ett sådant val betalas pengarna ut i följande ordning; make/maka/sambo/registrerad partner och barn. Tänk på att du inte kan välja en annan förmånstagare än de som anges i arvsordningen ovan.

Du kan också helt välja bort återbetalningsskyddet. Då får du i stället ta del av så kallade arvsvinster – det vill säga utbetalningar från andra som dör och som också avstått från att teckna återbetalningsskydd. Statistik visar att man kan höja den egna pensionen med 10-20 procent genom att välja bort återbetalningsskydd.

Du lägger till och tar bort återbetalningsskydd på den här blanketten. Förmånstagare ändrar du här.

Thumbnail Image

Löneväxla dig till en högre pension.

Ett riktigt smart pensionssparande.

Med allmän pension och tjänstepension har du en riktigt bra bas. Men de flesta behöver något mer, för att kunna uppfylla sina drömmar när det är dags att sluta arbeta.

Löneväxling innebär att du växlar en del av din bruttolön idag mot mer pension i framtiden. Du skjuter helt enkelt på beskattningen, tills det är dags att ta ut pengarna. Det brukar vara en lönsam affär, eftersom man normalt betalar mer skatt när man arbetar än som pensionär.

Allt fler arbetsgivare erbjuder löneväxling. Om du har möjlighet vänder du dig helt enkelt till din närmaste chef eller HR-avdelningen, för att höra hur du kommer igång.

En extra pensionsinbetalning.

Eftersom skatt på pensionsinbetalningar är lägre än skatt på lön, har arbetsgivaren dessutom möjlighet att skänka denna mellanskillnad till dig som anställd – som därmed får lite extra förmån utan att det kostar företaget något. Det handlar om cirka 6 procent i extra pensionsinbetalning.

Tänk på att...

Löneväxling är bara aktuellt för dig som har en årslön på 8,07 inkomstbasbelopp eller mer, efter löneväxlingen. Tjänar du mindre kan löneväxlingen påverka din allmänna pension, sjukpenning och föräldrapenning.

Du kan dock alltid pensionsspara privat genom att sätta av pengar i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto.

Thumbnail Image

Samla ditt sparande - utan avgifter.

Vi kollar om du kan flytta.

Många uppskattar att samla sin pension hos oss. Förutom att det skapar överblick och kontroll slipper du också alla de onödiga avgifter många pensionsbolag tar ut.

Att flytta din pension är inte så krångligt som det kanske låter. Vi hjälper dig att få koll på dina olika pensionskonton och vad du kan flytta till oss. Kom igång genom att beställa en gratis pensionssammanställning här.

Alla investeringar under samma tak.

Har du fonder och aktier hos andra banker, har du möjlighet att flytta även dem till oss. Här har vi samlat allt du behöver veta.

Thumbnail Image

Ring oss på 010 - 583 30 00 om du vill ha hjälp.


Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm