Hoppa till huvudinnehållet

Källskatt vid utdelning

- hur fungerar det egentligen?

Källskatt uppkommer vid utdelningar från bolag med hemvist utanför Sveriges gränser. Denna källskatt kan antingen återkallas på egen hand, vilket kan vara ganska krångligt, eller så kan aktier förvaras i en kapitalförsäkring hos Nordnet, då återkallas källskatten automatiskt. Sedan början av 2023 återkallas och utbetalas även källskatten till dig som kund efter en månad, istället för de tre åren det tog tidigare.

Vad är källskatt?

När du som ägare av en aktie i ett utländskt bolag får utdelning så behöver du betala en skatt i Sverige, samt en skatt i bolagets land. Det som kallas för utländsk källskatt är den skatten som bolagets ursprungsland drar. Denna källskatt är ofta 15% av det totala utdelningsbeloppet, men denna procentsats varierar från land till land.

Källskatten dras automatiskt av när en utdelning betalas ut, oavsett vilken typ av konto du förvarar din aktier i.

Läs mer om utländsk källskatt.

Det finns även ett par saker som kan vara värt att tänka på, exempelvis hur avräkning sker av källskatt i en ISK, undantag kring avräkning av källskatt på ISK och hur källskatt fungerar för dubbelnoterade aktier.


Automatisk återkallning av källskatt i kapitalförsäkring

Istället för att själv behöva göra, det ofta krångliga jobbet, att återkalla din källskatt så kan du istället hos Nordnet förvara dina aktier i en Kapitalförsäkring. Då slipper du tänka på att återkalla källskatten på egen hand, och pengarna dyker automatiskt upp på ditt konto ungefär en månad efter att källskatten har dragits.

Återkalla din källskatt själv

Som tidigare nämt så görs återbetalning av källskatt automatiskt om du förvarar din aktier i en kapitalförsäkring hos Nordnet. Men det går även att återkalla källskatten på egen hand, detta är dock något som kan vara lite krångligt. Återkallning av källskatt som betalats i ett ISK eller i en aktie- och fonddepå görs genom Skatteverket.Snabb återbetalning av källskatt hos Nordnet

Nordnet har nyligen förändrat sättet som källskatteutbetalningen görs, alla utdelningar under 2023 kommer att hanteras på detta nya sätt. Tidigare har det tagit upp till tre år att få tillbaka din källskatt, men nu får du dina pengar på cirka en månad istället.

Du som äger aktier i en Kapitalförsäkring hos Nordnet behöver inte göra någonting ytterligare för att ta del av denna snabbare utbetalning.