Välkommen till kundservice

Använd sökfältet för att hitta svar på dina frågor.

03023Man-Tor 8.30-17.00

Kundservice / Pension

Kan jag flytta min pension till Nordnet?

Önskar du flytta in en pension till Nordnet måste du först undersöka om din pension går att flytta samt öppna motsvarande konto hos Nordnet. Det kan vara olika regler hos försäkringsbolagen för vilka pensioner som går att flytta. Kontakta ditt befintliga institut för att fråga om du har möjlighet att flytta ut pensionen.

Vi hjälper dig gärna och kostnadsfritt att undersöka flytträtten på din pension. Med en Informationsfullmakt ger du oss tillåtelse att undersöka var du har din pension idag och om den är möjlig att flytta till Nordnet. Signera en informationsfullmakt med ditt BankID här.

Vi skickar sedan en sammanställning av dina befintliga pensioner hem i brevlådan där du även får instruktioner om hur du kan gå tillväga för att flytta dessa. Läs gärna mer om fördelarna med att flytta din pension till Nordnet under menyfliken Tjänster följt av Pension.

Alla kontoavtal och flyttblanketter finns under menyfliken Tjänster följt av Blanketter och respektive pensionskonto

Bra att veta:

 • För att flytta in pension till ett befintligt pensionskontot hos Nordnet får det vara max 6 månader gammalt. Annars behöver du öppna ett nytt konto.
 • Du kan inte flytta en pension med påbörjad utbetalning.
 • Nordnet tar ingen avgift vid inflytt men avsändande bank kan ta ut en flyttavgift.
 • Det går inte att flytta över några värdepapper utan endast kontanta medel.
 • Det kan gå att flytta ihop två försäkringar till en och samma försäkring förutsatt att de är likvärdiga försäkringar med samma försäkringstagare. Nordnet reserverar sig för att göra individuella bedömningar i dessa fall.
 • Det krävs ingen hälsoprövning vid inflytt av ditt pensionskapital till oss. Däremot kan hälsoprövning bli aktuellt om du tecknar ny försäkring med riskmoment, se Nordnets Tjänstepensionsvillkor. Hälsoprövning vid utflytt sker endast om du valt bort återbetalningsskydd i din försäkring.

Läs mer om att flytta pensionen

Hur flyttar jag in min IPS till Nordnet?

IPS-konton är alltid flyttbara. Du måste först se till att du har en IPS hos Nordnet och sedan skicka ett flyttuppdrag till oss.

1. Öppna IPS
Om du redan är kund räcker det att du i inloggat läge klickar på menyfliken Min ekonomi följt av länken Öppna fler konton och Öppna IPS. Om du redan har ett IPS-konto hos Nordnet får det inte vara äldre än 6 månader.

Du kan även öppna en IPS genom att skicka in följande blankett: Öppnande av pensionssparkontolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2. Flytta pension
För att flytta pensionen till Nordnet skickar du in följande flyttblankett: Byte av pensionssparinstitutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Alla blanketter finns även tillgängliga under fliken Tjänster följt av Blanketter och rubriken IPS. Blanketterna skickas till oss per post och du kan skicka dem portofritt till följande adress:

Nordnet Frisvar
167 20 Bromma

Hur flyttar jag in min privatpension till Nordnet?

Önskar du flytta in din privata pension till Nordnet måste du först undersöka om din pension går att flytta. Det kan vara olika regler hos försäkringsbolagen för vilka pensioner som går att flytta. Vi hjälper dig gärna och kostnadsfritt att undersöka flytträtten på din pension. Med Informationsfullmakten ger du oss tillåtelse att undersöka var du har din pension idag och om den är möjlig att flytta till Nordnet. Signera en informationsfullmakt med ditt BankID här.

Om din pension är flyttbar måste du se till att du har en privatpensions-depå hos Nordnet och sedan skicka ett flyttuppdrag till oss.

1. Öppna privatpensions-depå
Om du redan är kund räcker det att du i inloggat läge klickar på menyfliken Min ekonomi följt av länken Öppna fler konton och Öppna Privatpensions-depå.Om du redan har en privatpensions-depå hos Nordnet får den inte vara äldre än 6 månader när kapitalet flyttas in.

Du kan även öppna en privatpensions-depå genom att skicka in följande blankett: Ansökan om Privatpensionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2. Flytta pension
För att flytta pensionen till Nordnet skickar du in följande flyttblankett: Uppdrag om flytt till Nordnet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Använder du dig av informationsfullmakten får du alla relevanta blanketter hemskickade till dig automatiskt.

Alla blanketter finns även tillgängliga under fliken Tjänster följt av Blanketter och rubriken Privatpension/Kapitalförsäkring. Blanketterna skickas till oss per post och du kan skicka dem portofritt till följande adress:

Nordnet Frisvar
167 20 Bromma

Hur flyttar jag in min tjänstepension till Nordnet?

För att flytta in din tjänstepension till Nordnet måste du kontrollera med ditt nuvarande försäkringsbolag att din tjänstepensionsförsäkring går att flytta. Det kan vara olika regler hos försäkringsbolagen för vilka pensioner som går att flytta. Vi hjälper dig gärna och kostnadsfritt att undersöka flytträtten på din pension. Med Informationsfullmakten ger du oss tillåtelse att undersöka var du har din pension idag och om den är möjlig att flytta till Nordnet. Signera en informationsfullmakt med ditt BankID här.

För att kunna genomföra denna flytt behöver du uppge ditt försäkringsnummer, vilken typ av försäkring det är, samt hos vilket försäkringsbolag du har din försäkring. Dessa uppgifter hittar du på ditt försäkringsbesked (från ditt nuvarande försäkringsbolag) eller kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och be om dessa uppgifter.

Både du som försäkrad och försäkringstagaren (den arbetsgivare som tecknat din försäkring) till din tjänstepension ska underteckna två blanketter:

 • Nordnet Tjänstepension - Fribrevsförsäkring för inflytt av kapital
 • Uppdrag om flytt till Nordnet

Dessa blanketter får du från våra flyttexperter, som du kan kontakta på flyttapension@nordnet.se. Dessa blanketter ska skickas in per varje tjänstepensionsdepå som önskas överföras.

Tänk på att:

 • Villkoren i din tjänstepensionsförsäkring kan ändras från de villkor du har idag, därför är det klokt att göra en noggrann jämförelse mellan de villkor som gäller för din nuvarande försäkring och Nordnets villkor.
 • Kontrollera om ditt nuvarande försäkringsbolag tar ut någon avgift för att flytta din försäkring och vilket belopp det är. Detta kan även vi ta reda på via informationsfullmaktenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Det är endast kontanta medel som kan flyttas, dvs. innehav i aktier och fonder måste säljas av innan pensionskapitalet kan flyttas in.

 

Observera att du i dagsläget inte kan flytta avtalspensioner inom KAP-KL, SAF-LO, PA03, ITP samt ITPK till oss.


Vad händer när jag har skickat in informationsfullmakten till Nordnet?

1. Nordnet kontrollerar att blanketten är undertecknad och i original.

2. Vi skickar fullmakten till ett antal försäkringsbolag* och avvaktar svar om eventuellt försäkringsinnehav.

3. Nordnet tar emot information om ditt försäkringsinnehav och gör en sammanställning. Den skickas till dig tillsammans med de blanketter och avtal som behövs för att flytta din/dina försäkringar till oss.

4. Du undertecknar blanketterna och skickar in dessa till oss i bifogat svarskuvert.

5. Ny försäkring tecknas i Nordnet Pension som motsvarar den försäkring du vill flytta till oss.

6. Inom några dagar får du ett brev hemskickat med ditt lösenord. Tillsammans med ditt användarnamn kan du nu logga in på www.nordnet.se och aktivera din depå.

7. Nordnet Pension skickar uppdrag om flytt till ditt nuvarande försäkringsbolag och avvaktar flytt av ditt pensionskapital.

8. Avgivande bolag skickar ditt pensionskapital till Nordnet Pension.

9. Nordnet Pension bokar in ditt pensionskapital på din nya depå.
 
*) AMF Pension, Handelsbanken Liv, KPA Pension, Länsförsäkring, Nordea Liv & Pension, SEB Trygg Liv, Skandia, SPP & Swedbank. Önskar man veta information om något annat försäkringsbolag måste man vända sig direkt till dem.

Hur lång tid tar det att flytta en pensionsförsäkring?

Nordnet påbörjar flyttuppdraget när samtliga handlingar inkommit. Då olika försäkringsbolag har olika karenstider så kan en flytt dröja upp till 3 månader.

Mer om

Pension


Kontakta kundservice
010-583 30 00
Mån-tors 8:30-20:00
Fre - 8:30-18:00
Orderläggning mäklare
010-583 31 00


Upp

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.