Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Svar på frågor om de nya kunskapstesten

Jag handlar bara med aktier och fonder, behöver jag genomföra kunskapstest för komplexa instrument?

Svar; Nej, du kommer fortsättningsvis kunna handla med vanliga aktier och fonder utan kunskapstest för komplexa instrument. 

Varför har jag fått ett meddelandet "Påminnelse: Uppdatera kunskapstest för komplexa finansiella instrument"?

Svar; Meddelandet har skickats till kunder som haft ett eller flera godkända kunskapstest sedan innan vi lanserade de nya kunskapstesten. Du behöver inte uppdatera testen om du inte önskar handla med komplexa instrument.

Vad är komplexa instrument?

Svar; Komplexitet är en relativ term. Många inslag kan göra ett instrument svår att förstå. Instrument som du på Nordnet inte kan köpa utan att först ha ett godkänt kunskapstest är bl.a.:

 • Teckningsrätter (TR), Uniträtter (UR) och Teckningsoptioner (TO).
 • Trackers och komplexa ETFer.
 • Minifutures och Unlimited turbos.
 • Warranter.
 • Turbowarranter.
 • Bull & Bear-certifikat.
 • Standardiserade derivat.
 • Obligationer och andra räntebärande produkter.
 • Preferensaktier och Konvertibler (KV).
 • SPAC-bolag och onoterade aktier.
 • Att utnyttja blankning, att lägga stop loss-order, att utnyttja värdepappersbelåning eller att aktivera valutakonto.

 

Måste jag göra alla kunskapstesten?

Svar; Nej, olika komplexa värdepapper har olika test, du genomför test för det/de instrument du vill handla med. Om du inte genomfört testet och senare vill köpa ett värdepapper som klassas som komplext så kommer du vid ordertillfället länkas till aktuellt test som krävs för just det värdepapperet du vill köpa. Du finner alla testen här.

Måste jag sälja mina värdepapper, alternativt kommer Nordnet sälja mina värdepapper, om jag inte genomför kunskapstest?

Svar; Nej, testet behövs endast för att i framtiden kunna köpa ett komplext instrument. Har du komplexa värdepapper på ditt konto idag så kan du fortsatt självklart sälja dessa utan att genomgå ett test.

Varför måste jag genomföra ett kunskapstest?

Svar; Enligt lagen om värdepappersmarknaden måste vi som bank säkerställa att du har tillräcklig kunskap och erfarenhet för att handla med värdepapper. Nordnet genomför därför en passandebedömning, genom kunskapstest, som ska skydda dig som är aktiv på värdepappersmarknaden innan du handlar med komplexa instrument.

Jag klarar inte testet, vilken/vilka fråga är det jag missar på?

Svar; Vi förstår att det är frustrerande att genomföra ett test och sen inte veta vilken fråga man missar. För att säkerställa att du har god kunskap om produkten du vill köpa så är det dock viktigt att du själv klarar provet. Du kan både innan och under testet klicka på "Läs Mer", där du kan sätta dig in i instrumentet du vill köpa och på så sätt samla kunskapen som krävs för att klara testet.

Vad händer efter 28e februari?

Svar; Med start 28e februari så kommer komplexa instrument inte kunna köpas utan att man först genomfört relevant kunskapstest. Vissa instrument kommer trots det kunna köpas (förutsatt att du har ett kunskapstest sedan tidigare) fram till 7e mars. Efter 7e mars behöver du ha uppdaterat kunskapstest för det/de komplexa instrument du vill handla med. Om du i framtiden önskar handla med komplexa värdepapper så kan du självklart genomföra testet då, det finns inget krav att det måste vara klart tills 28e februari.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm