Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad är Löneväxling?

Större pensionsavsättningar

Att löneväxla innebär att du byter en del av din bruttolön mot pension. Det gör att din arbetsgivare istället för att betala de sociala avgifter som de annars måste göra på lönen betalar en så kallad löneskatt. Det leder till att du får ca 5,8 procent mer över till din pension än vad du hade fått ut i lön. Om arbetsgivaren sätter av 10 000 kr av din lön kan du med andra ord få in 10 580 kr till din pension istället, utan att det kostar dig eller din arbetsgivare något. 

Det går lika bra att sätta upp löpande löneväxling som enstaka tillfällen.

Lägre skatt?

Eftersom bruttolön byts ut mot pensionsavsättning så innebär det en förskjutning i beskattning. Tjänstepension inkomstbeskattas när den tas ut som pension. Det brukar vara en lönsam affär, eftersom man vanligtvis betalar mer skatt när man arbetar än som pensionär. 

När lönar det sig att löneväxla?

För att löneväxling ska vara fördelaktigt behöver du tjäna över ett visst belopp, annars kan det innebära att man minskar sin allmänna pension och sina socialförsäkringsförmåner så som sjuk- och föräldrapenning. Det minsta belopp man ska tjäna ändras varje år eftersom det påverkas av inkomstbasbeloppet. År 2024 behöver du ha kvar minst 51 245 kronor (8,07 inkomstbasbelopp) i månadslön efter det att du satt av en summa för löneväxling. Tjänar man över det beloppet ligger man nämligen över inkomsttaket i de olika ersättningssystemen även efter löneväxlingen. Förmånerna påverkas därmed inte negativt.

Här kan du läsa mer om löneväxling och hur du sätter upp det på Nordnet.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm