Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad är Nordnets Aktielåneprogram?

Har du en eller flera kapitalförsäkringar och/eller pensionsförsäkringar hos Nordnet har du möjlighet att få en extra avkastning på ditt sparande genom vårt prisbelönta aktielåneprogram. Enkelt förklarat innebär det att de aktier du valt att investera i kan lånas ut till institutionella placerare, vilket i sin tur kan ge dig en extra avkastning, i form av en ränta. Dina innehav påverkas inte och du kan sälja aktierna när du vill, precis som vanligt.

Hur gör jag för att gå med i aktielåneprogrammet?

Öppnar du en försäkring (kapitalförsäkring, tjänstepensionsförsäkring eller privat pensionsförsäkring) på Nordnet så ingår de automatiskt i Nordnets aktielåneprogram. Anledningen till att kontona inkluderas automatiskt är dels för att vi ser detta som en fantastisk möjlighet för våra kunder att få extra avkastning utan ytterligare risk. Hade vi inte sett ett stort kundvärde så hade vi inte erbjudit tjänsten. Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda ränta för utlåning även för vanliga sparare: program som dessa har historiskt endast varit möjligt för stora institutioner och investmentbanker. En annan anledning är att det krävs stora aktievolymer, vi måste alltså kunna låna ut många aktier från ett stort antal konton för att det ska fungera.

Har du valt att gå ur programmet men vill gå med igen så kontakta oss via ett meddelande från inloggat läge eller via telefon så hjälper vi dig att gå med i programmet igen.

Vad tjänar jag på att låna ut mina aktier?

Om aktier du investerat i lånas ut så uppstår en ränta som delas lika mellan dig och Nordnet Pensionsförsäkring AB. Din ränta betalas kvartalsvis in till kontot med transaktionstexten "Aktielåneprogrammet", och insättningarna är uppdelade per aktie så att du kan se vilken/vilka aktier som gett vilken ränta.

Vilka aktier lånas ut i aktielåneprogrammet?

De aktier det finns efterfrågan på är de som kan lånas ut. För närvarande är det svenska, finska, danska, norska samt amerikanska och kanadensiska aktier som förvaras inom kapitalförsäkring, tjänstepensionsförsäkring eller privat pensionsförsäkring som kan lånas ut.

Eftersom aktielåneprogrammet styrs av efterfrågan, kan utbetalningen utebli ibland då aktierna inte har blivit lånade. Det går inte att se vilka aktier som har lånats ut på förhand då Nordnet Pensionsförsäkringar som är den formella ägaren av aktierna, tillsammans med sin agent, gör en summering av aktierna som har lånats ut under en viss period för att sedan ge ut en utbetalning per kvartal. Räntan baseras på dina innehav, storleken på dessa, tiden du haft dem samt vilken efterfrågan det finns på aktuella aktier.

Nordnet publicerar en lista över de 10 mest utlånade aktierna för var kvartal. Du når listan här.

Kostar aktielåneprogrammet något?

Nej, det är inga kostnader för dig som kund.

Vilka konton ingår i aktielåneprogrammet?

Kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar omfattas automatiskt av aktielåneprogrammet. Det gäller både privatägd och företagsägd kapitalförsäkring. Det går dessvärre inte att inkludera ISK (investeringssparkonto), AF (aktie- och fonddepå), KP (kapitalpensionsförsäkring) eller IPS (individuellt pensionssparande) till programmet. Uppsagda kapitalförsäkringar, frysta kapitalförsäkringar och konton som du aktivt valt att utesluta från programmet omfattas inte.

Finns det någon risk med aktielåneprogrammet?

Du har tillgång till de aktier du har valt att investera i och kan sälja eller själv belåna dem, precis som vanligt. Du kommer också att få utdelning på samma sätt som tidigare. Om en aktie blankas finns ju alltid en viss kursrisk. Men den risken påverkas inte av om du är med eller går ur aktielåneprogrammet.

Konkurssituationer är reglerade i agentavtalet. Om låntagaren, vanligen stora internationella investmentbanker, skulle gå i konkurs finns säkerheter ställda hos tredje part. Säkerheterna består av statsobligationer från USA, Kanada, Nederländerna, Storbritannien, de nordiska länderna och Tyskland. Säkerheterna täcker lånen med 105 procent av värdet och de uppdateras ständigt.

Hur gör jag för att avsluta aktielåneprogrammet?

Du kan när som helst välja att säga upp din medverkan i aktielåneprogrammet. Du avslutar aktielåneprogrammet med det här digitala formuläret. Kom ihåg att du måste vara med vid själva utbetalningstillfället för att ha rätt till ränta. Om du väljer att avsluta din medverkan, kommer din kapitalförsäkring att fungera precis som tidigare.

Tänk på att du avslutar din medverkan för samtliga konton när du använder formuläret. Om du bara vill avsluta för programmet på ett konto ringer du kundservice på 010-583 3000 eller skriver ett meddelande från inloggat läge. Du kontaktar även kundservice om du vill avsluta för minderårigt barn, eller ett konto som du har fullmakt för.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm