Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad är en LEI-kod?

Bolag (ej enskilda firmor) behöver ha en global identifieringskod för att kunna handla med marknadsnoterade värdepapper. Koden kallas för LEI (Legal Entity Identifier) som är en 20-siffrig kod som används globalt för att identifiera företag. Kravet gäller däremot inte för handel med vanliga fonder eller onoterade aktier.

Syftet med LEI är att stärka skyddet för den som investerar i marknadsnoterade värdepapper. Behöriga myndigheter, oavsett land, ska kunna spåra och identifiera vilka som är köpare och säljare samt vilka som fattar beslut i en transaktion. Du hittar en fullständig lista på godkända utfärdare eller förmedlare som du kan ansöka om ett LEI-nummer hos på GLEIF.org.

Tänk på att registreringsavgiften och den årliga underhållsavgiften kan variera mellan olika utfärdare. Notera även att avgiften endast är en engångskostnad och att man inte behöver förnya LEI-koden så länge man inte blankar eller handlar derivat. Det tar ca 5–7 dagar att skaffa ett LEI-nummer.

*Om det onoterade värdepappret ska tas upp för handel och ansökan om handel har lämnats in så behövs det LEI-kod även för att handla med detta värdepapperet på en företagsägd aktie- och fonddepå samt kapitalförsäkring

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm