Hoppa till huvudinnehållet

Utdelningsaktier på Londonbörsen

Den snudd på magiska effekten som vi kallar för ränta-på-ränta maximeras genom att återinvestera erhållen aktieutdelning. Därför väljer många investerare att bygga en utdelningsportfölj och på så sätt få en ström av intäkter till portföljen som sen kan användas för att köpa fler aktier. Londonbörsen har ett gäng bolag som generöst delar ut till sina aktieägare år ut och år in, här kommer en inspirationslista på ett gäng brittiska utdelningsaktier.

Utdelningskung – Lång historisk av utdelning

Ingenstans är aktieutdelning så heligt som i USA och där finns det olika benämningar för hur lång tid ett företag har årligen höjt sin aktieutdelning. En “Dividend Aristocrat” är ett företag som höjt utdelning årligen i hela 25 år. Det är imponerade hur konsekvent en del bolag kan inte bara bibehålla utan även höja utdelningen. När man lyckats med bedriften att höja utdelningen varje år i över 50 år så blir man titulerad “Dividend King”.

Det som lockar investeraren att äga dessa utdelningsaktier är deras förmåga att konsekvent öka utdelningen – både genom hög- och lågkonjunktur. Ett företag som Coca-Cola har lyckats höja utdelningen varje år i hela 60 år! Det är minst sagt imponerande och även om det kanske inte är mycket utdelning varje år så ger den konstanta ökningen varje år en form av ränta-på-ränta i sin tur också.

Europa har inte riktigt samma kultur av långa och konsekventa utdelningshöjande bolag men nog finns det några som sticker ut. Det går med andra ord inte hitta lika många aktier eller för den delen lika lång historik, men visst går det att hitta ett gäng företag som under flera decennier höjt utdelningen. Här nedan kommer en lista på några aktier som jag lyckats hitta och hur många år av konsekvent höjda utdelningar de har levererat. Många av dem delar dessutom idag ut kvartalsvis eller halvårsvis vilket ger ett fint kassaflöde in till portföljen.

Utdelningslistan Londonbörsen

AktieÅr med utdelningshöjningDirektavkastningÅrlig utdelningstillväxt senaste 10årenUtdelningsandel av vinstenKursutveckling 1år
Spirax-Sarco Engineering541,3%10%43%-15%
Halma420,9%6%26%-16%
Sage Group352,7%5%65%-1%
Croda International301,5%6%44%-1%
Bunzl292,1%8%43%20%
British American Tobacco236,3%5%75%22%
Diageo232,1%5%57%7%
Legal & General237,5%11%57%-12%
BAE Systems223,4%3%46%44%
Unilever224,2%7%75%-19%
Ashtead Group161,2%29%23%-25%
Relx Plc102,2%9%66%21%
United Utilities103,9%3%397%14%

Listan ovan är sorterad efter de bolag som jag hittat där utdelningen höjts under många år. Det kan mycket väl finnas fler företag som jag inte lyckats snappa upp, men redan här kan man hitta en spännande mixa av bolag i olika branscher.

Spirax-Sarco Engineering har lyckats höja utdelningen i över 50 år! De förklarar sig själva som “Spirax-Sarco Engineeringis a leader in industrial engineering and has delivered over 50 years of dividend progress.”. Med andra ord är man en koncern av ingenjörer inom industriell produktion och erbjuder lösningar inom indistriell produktion för såväl livsmedel, dryck och läkemedel för att nämna några områden. Att lyckats höja utdelningen under så lång tid är ett tecken på en välfungerande affärsmodell i kombination med fokus på att skapa aktieägarvärde genom utdelning.

Vi hittar även ett gäng bolag inom dagligvaruhandeln. Giganten Unilever som erbjuder både hygienprodukter så som Dove, AXE och Rexona till livsmedel så som Knorr, Ben & Jerrys och Magnum för att nämna några varumärken. Eller tobaksjätten British American Tobacco som har ett gäng stora varumärken på cigaretter men även nya produktlösningar inom vape och ZYN konkurrenten VELO. Alkoholkoncernen Diageo med varumärken som Smirnoff, Guinness och Captain Morgan i portföljen.
Denna typ av bolag är kända för lång historik av utdelning även i USA. Man har en bred portfölj av populära varumärken som är mer eller mindre världskända och således ger en stabil ström av kassaflöde in till bolaget som sedan kan delas ut till aktieägare.

Enda finansbolaget som jag kunde hitta i listan ovan är Legal & General. Man erbjuder försäkrings- och pensionslösningar för den brittiska marknaden. Även denna typ av bolag brukar ha ganska stabil verksamhet med goda kassaflöden som går att dela ut under både hög- och lågkonjunktur.

Försvarskoncernen BAE Systems hittar vi i listan. Produktlösningar som man erbjuder är inom både cybersäkerhet men givetvis mer klassisk försvarsindustri. Exempelvis jobbar man nära amerikanska Lockheed Martin i att ta fram sina stridsplan F-35 vilket är en konkurrerande verksamhet med SAAB här i Sverige. BAE Systems är den största leverantören av försvarsmateriel i Europa. Det är inte helt förvånande också den aktie i listan ovan som har haft starkast kursutveckling senaste året som en konsekvens av de ökade försvarsbudgetar som många europeiska länder har annonserat. Man har vad jag kunnat hitta ca 22 år av höjd utdelning i ryggen.

Skatt på utdelning?

Till skillnad från många andra länder så dras inte skatten i samband med utdelningen på den brittiska marknaden. I många andra länder däribland exempelvis USA så dras en källskatt på 15% i samband med utdelningen. På den brittiska marknaden så dras inte denna källskatt och därmed kan du direkt återinvestera hela beloppet. Undantaget är på aktier som är Real Estate Investment Trusts (REITs) där det faktiskt dras 20% källskatt i samband med utdelningen.

Utdelningskandidater i din portfölj?

Använd listan ovan som inspiration för att börja leta efter brittiska utdelningsaktier. Då det är en stor marknad så kan man garanterat hitta ett gäng spännande bolag som förmodligen kommer fortsätta höja utdelningen under många år framöver! Några favoriter som du vet att du gillar redan nu – dela gärna och diskutera i kommentarsfältet nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Wolfgang
Wolfgang
2022-06-06 10:33

Tackar för en mycket inspirerande artikel ;0) Jag antar att dessa aktier går att köpa hos Nordnet?

den fete
den fete
2022-06-09 22:18

na försökte logga in ? en det gick inte det heller.