Hoppa till huvudinnehållet

Toppformation närmar sig

Detta inlägg är marknadsföring.

Vi befinner oss i en statistiskt intressant period på börsåret. Uppgången så här långt har varit kraftfull för alla större index men nu närmar vi oss sannolikt en tillfällig toppformation.

Som jag skrev i förra analysen för några veckor sedan syntes inga nämnvärda tecken på nedgång. Jag brukar ju analysera volatilitet och cykler för att hitta vändpunkter. Nu har vi kommit lite längre, och närmar oss den tid på året då flera index ofta toppar ur, eller åtminstone gör en paus i uppgången.

I diagrammen nedan syns fyra index, OMX, DAX, Dow Jones samt Nasdaq 100 längst ner till höger. Den genomsnittliga årscykeln (grå kurva) är utritad i samtliga, och man kan se med blotta ögat att den svänger ganska tydligt för OMX och DAX. De amerikanska indexen skiljer sig åt något, där Dow Jones har en cykel men inte alls lika tydligt som på den här sidan Atlanten. Nasdaq 100 har knappt någon mätbar cykel alls, möjligen med undantag för den kortare nedgång vi sett för några veckor sedan som verkar återkomma år efter år.

Den violetta kurvan är samma årscykel förskjuten 1 kvartal “in i framtiden” för att illustrera kommande kvartals historiska genomsnittsutveckling i grövre violett. Vi befinner oss just nu där den lodräta markeringen syns, och för samtliga fyra index nedan ser vi en ökande kurs kommande kvartal (baserat på de 18 senaste årens genomsnitt).

Det intressanta är att se hur de olika indexen skiljer sig åt, och för OMXS30s del är kommande två-tre veckor normalt fortsatt starka för att därefter toppa ur tydligt runt månadsskiftet april/maj. DAX som numera består av 40 bolag istället för som tidigare 30 beter sig liknande men utan den tydliga nedgången över sommaren. Det blir i genomsnitt en mer beskedlig avtrappning i kursutvecklingen bara och knappast ett skäl att inte ligga kvar i position om man är långsiktig tex.

Dow Jones ser mer lik ut OMXS30 på den punkten, och jag räknar med en topp inom kort även för det breda USA-indexet. Nasdaq100 däremot har redan klarat av sin statistiskt svaga period för året och har i genomsnitt fortsatt stiga ända till årsskiftet.

Volatiliteten avslöjar börshumöret
Cykler är intressanta, men jag tycker själv att volatilitetsutvecklingen är ännu mer intressant. VAP (Volatility Average Points)-indikatorn som vi utvecklade 2014 mäter kortsiktig volatilitet i relation till långsiktig. Skillnaden mellan dessa används som bas för VAP-poängen som går mellan 0-100 och är tänkt att fungera som ett sätt att jämföra olika tillgångar mot varandra. Låg kortsiktig volatilitet tyder på lugn marknad och brukar innebära stabil kursutveckling. Förhöjd kortsiktig volla kännetecknar nervös börs och slagig utveckling med en tydlig risk för nedgång. Skyhög kortsiktig volatilitet syns nästan bara i slutet av större nedgångar, och så även i Corona-smällen förra året tex. Här kan du läsa mer om hur VAP fungerar >

Nedan ser vi hur samtliga index förutom Nasdaq100 visar höga VAP-poäng just nu, även om toppnoteringarna inte längre syns, och det tyder på fortsatt lugn marknad även om jag räknar med ökad volla/nervositet inom kort – det brukar helt enkelt bli lite mer nervositet innan sommaren. Nasdaq100 har redan haft sin nervösa period statistiskt, och även om det är svårt att se på kurvan så börjar VAP krypa uppåt för Nasdaq vilket borde indikera ökad stabilitet framöver för tech-sektorn. Volatiliteten brukar normalt öka innan en nedgång syns i grafen, så jag kommer själv hålla noga koll på just VAP närmaste veckorna.

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-04-20 17:17

Mycket trevlig blogg det här, och mycket matnyttigt i den. VAP ser väldigt intressant ut.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-04-20 17:27

Tackar för det! Jo det är ett intressant samband just att volatiliteten i princip alltid ökar innan nedgången tar fart på allvar. 🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm