Hoppa till huvudinnehållet

Tjäna mer med ett högre ekonomiskt syfte

En av de första böckerna jag läste  när jag började investera var Bodo Schäfers “Första miljonen om 7 år”. Jag tycker fortfarande att det är en av de allra bästa böcker jag någonsin läst, kanske för att det som stod där svarade på frågor jag inte ens visste att jag hade. Idag händer det att jag tar fram boken och bläddrar i den, läser vad jag skrev för vad som verkar en evighet sedan och tänker att jag trots allt kommit ganska långt på vägen mot ekonomisk frihet. En sak som dock gjorde mig irriterad var att Schäfer menade att en förmögenhet byggs av två komponenter: minska sina utgifter och öka sina inkomster.

Omöjligt att höja sin inkomst?

Den första delen hade jag inga problem med alls. Jag visste att vi la mycket pengar på tomma saker, men jag kunde för mitt liv inte förstå hur jag skulle kunna öka mina inkomster mer än en extra bonus här och där. När jag började investera hade jag en månadslön på ca. 27000 kronor. Då och då fick jag en bonus på några tusenlappar extra, men helt ärligt såg jag inte hur jag skulle kunna påverka min lön särskilt mycket. Löneutvecklingen var medioker och mer eller mindre linjär för alla i firman. Lönepotten för året varierade mellan 500:- och 1500:-. Jag höll mig alltid i det övre spannet, men de summorna som Schäfer pratade om fanns inte ens på kartan.

Jag var värd mer

Ändå märkte jag att något hade hänt. Jag var mer aggressiv i mina löneförhandlingar, jag var tydligare med vad jag förväntade mig än vad jag någonsin varit innan. Löneökningarna skulle inte längre finansiera en shopping-lördag i ett inomhuscentrum eller en ny väska, det skulle ge mig ekonomisk frihet. För mig var en extra tusenlapp i handen varje månad värt nästan en miljon kronor om 30 år (ränta på ränta, 8% avk.). Jag var värd den där miljonen, det visste jag.

Till slut insåg jag att både mitt ekonomiska värde och mitt värde som chef var högre i ett annat företag, och jag tog mod till mig och sökte vidare. Jag är säker på att den sista droppen som gav mig modet att hoppa på något annat berodde på att jag börjat investera mina pengar. På sex år lyckades jag höja min lön med totalt 28%.

Alla kan

Idag förespråkar jag att alla kan bli bättre på att löneförhandla och att man, om man inte får en lön man kämpar för, ska våga kasta sig ut och byta företag. För att göra det gäller det förstås att göra sig förtjänt av sin lön och arbeta hårdare än sina kollegor varje dag. En del har sämre förutsättningar förstås, men jag har sett människor även inom kommun och landsting göra det som andra människor påstår är omöjligt. Jag tror att det handlar om fem saker:

1. Se till att målet är tillräckligt attraktivt. En del saker är värda att kämpa för, andra inte. Bidrar ditt mål till större lycka eller bara tillfällig njutning? Det påverkar förstås din målmedvetenhet.

2. Ingen bryr sig om din framtid som du. Det mesta i livet är inte gratis. Andra människor kommer inte automatiskt förstå vad vi förväntar oss, vi måste berätta det för dem. Ibland flera gånger…

3. Visa att du är värdefull. Det gäller både att slita lite hårdare än de flesta andra men också att faktiskt våga stå för sitt eget värde.

4. Var modig. Om du inte får det du är värd, kasta dig ut och våga sök lyckan på annat håll. Att vara lojal handlar inte om att följa blint utan att också ha modet att gå vidare. Blind lydnad kommer bara göra dig bitter och det gynnar ingen i längden.

5. Förringa inte din insats. Ord som: “Jag skulle vilja ha…”, “Det vore fint om…” “Jag tycker nog att jag…” och “Jag tänkte mig kanske…” hör inte hemma på ett lönesamtal. Berätta vad du förväntar dig och sätt sedan punkt. Använd handfasta argument.

Glöm inte:En tusenlapp varje månad kan innebära en miljon i framtiden.

/Angelica

Vill du läsa mer om personlig utveckling som inte bara rör ekonomi kan du läsa mer här. Annars finns jag dagligen på Twitter.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-10 12:26

Inspirerande inlägg Angelica!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-17 09:09

Tack Elin! Det betyder massor att du skriver!

Anonym
Anonym
2015-04-11 11:22

Jag frilansar lite vid sidan om mitt ordinarie jobb, vilket också är ett bra sätt att öka sina inkomster. Det ger mig ca 50 000 innan skatter och avdrag under ett år. Dessutom är det oftast ganska roliga jobb och de som är tråkiga/dåligt betalda kan jag tacka nej till. Dessutom ger det mig en extra kompetens i mitt ordinarie jobb.

Detta kanske inte fungerar inom alla yrkesområden och under alla skeden i livet. Men för mig funkar det toppen!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-17 09:09

Tack för att du delade med dig Zakarias! Jag tror också att det finns en stor fördel med att tjäna extra pengar på det sättet som du gör: det blir en extra krydda som man inte heller kan boka upp med massor av andra “måsten”.

Anonym
Anonym
2015-06-08 13:10

Att kalkylera framåt vad en tusenlapp kan generera & innebära, my kind of thinking! Många jobbar ju också på för att vara lediga. Man kan ju förhandla om extra betald semester, som exempel.

http://www.enemilia.se