Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Tar hedgefonderna revansch nu?

Hedgefonderna har haft några riktigt tuffa år. Marknaden har helt enkelt inte varit till hedgefondernas fördel. Dels har aktier gått så pass bra att själva ”hedge”-komponenten knappast varit efterfrågad, dels är en vanlig strategi bland hedgefonder att belåna olika sorters räntepapper. Men i det låga ränteläge som varit har den strategin knappast fungerat.

Nu är läget annorlunda. Räntorna är på väg upp och många sparare letar med ljus och lykta över placeringar som kan stå emot fallet. Det har en del hedgefonder klarat av i år, om än långt ifrån alla. Tittar man på NHX Composite index, som är HedgeNordics bredaste index så har det fallit med 6 procent. Det är åtminstone bättre än vad den usla Stockholmsbörsen presterat i år (OMXSPI: -28 %). Indexet NHX Sweden är ned med beskedliga -4 procent i år.

Att prata om hedgefonder är egentligen vanskligt. Namnet är ett samlingsbegrepp för en rad olika strategier, och hur väl en hedgefond har lyckats i år beror till stor del på vilken strategi förvaltaren använder sig av.

CTA-strategin har lyckats bäst

Jag har tittat på de fonder som finns på Nordnets plattform, vilka är 54 stycken. Av dessa har 17 gått med plus i år. Snittavkastningen bland de fonder som gått med plus är 12 procent.

Överlag är det de hedgefonder som använder sig av förvaltningsstrategin managed futures, eller CTA-strategin, som lyckats klart bäst. Tittar vi på HedgeNordics CTA-index så ser vi att det är upp med 8 procent i år.

Den här fondtypen följer trender i marknaden med hjälp av kvantitativa datamodeller. Modellerna analyserar alltså olika händelser och trender i marknaden, och sedan placerar fonden i exempelvis terminer och derivat med såväl aktier, räntor, valutor eller råvaror som underliggande tillgång.

Två CTA-fonder som lyckats väl i år är Lynx Dynamic och SEB Asset Selection. De har stigit med 27 respektive 17 procent i år. SEB Asset Selection är för övrigt den femte mest ägda hedgefonden bland Nordnets kunder.

Allra bäst har Elementa presterat, med en uppgång på hela 28 procent i år. Fonden har en så kallad long-short strategi, där man använder sig av blankning för att nå målet om att nå avkastning oavsett marknadsläge. Förvaltarens mål är att ge en avkastning om minst 12 procent efter kostnader och avgifter, i snitt under rullande treårsperioder. Strategin har alltså varit framgångsrik i den marknad vi haft sedan årets början, men gick sämre under fjolåret. Under 2021 föll Elementa med 16 procent. Året innan dess steg fonden med 21 procent, vilket ger en avkastning på 11 procent i snitt per år just nu.

37 av 54 har gått med minus

Men långt ifrån alla hedgefonder har lyckats i år. I genomgången av de hedgefonder som finns på Nordnets plattform har 37 av 54 gett minusavkastning i år. Dessa har gått ned med i snitt -8 procent. Överlag är snittet för alla hedgefonder på Nordnets plattform i år -2 procent.

Så har hedgefonderna lyckats:

Har gått med plus i år: 17 st (snitt +12 %)

Har gått med minus i år: 37 st (snitt -8 %)

Snittavkastning för 54 fonder på Nordnet plattform: -2 % YTD

Mest ägda hedgefonderna på Nordnets plattform:

  1. PriorNilsson Idea
  2. Rhenman Healthcare Equity
  3. Atlant Opportunity
  4. Brummer Multi-Strategy
  5. SEB Asset Selection

Den mest ägda, PriorNilsson Idea som använder sig av en så kallad long/short-strategi, har fallit med över 18 procent i år. Det är visserligen bättre än OMXSPI, och målet är just att gå bättre än marknaden men till lägre risk, men årets resultat är knappast en avkastning att vara nöjd med.

En annan fond på listan över mest ägda hedgefonder är Rhenman Healthcare Equity, som är en global hedgefond med fokus på läkemedel, bioteknik, medicinteknik och vård. Fonden har fallit med -9 procent i år.

Så har hedgefondstrategierna lyckats i år:

NHX Composite: – 6,44 %

NHX CTA: 8,44 %

NHX Equities: – 6, 21 %

NHX Fixed Income: – 10, 39 %

NHX Multi-Strategy: – 6,78 %

NHX Funds of funds: – 1,72 %

Källa: Hedge Nordic

Slutsatsen måste bli att för en del hedgefondstrategier vårades det under våren. Men inte för alla, och det visar att du som investerare måste läsa på vad strategin verkligen innebär. En förändring till godo för hedgefonderna kan vara det stigande ränteläget, eftersom belåning av säkra räntepapper varit en nyckel i förvaltningen, men som dessvärre inte fungerat under åren med låg ränta. Det kan ändras.

Men läs alltså på så du förstår hur din hedgefond strategi fungerar. Och var medveten om avgiften! Många, för att inte tala om de flesta, använder sig av en prestationsbaserad avgift. Eftersom ett jämförelseindex inte alltid anses vara applicerbart använder man sig ofta av ett så kallat high watermark. Det innebär att prestationsbaserad avgift betalas först när eventuell underavkastning i förhållande till avkastningströskeln från tidigare period har återhämtats. Om en fond stigit till 200 och sen faller till 150, så tas den rörliga avgiften ut först när fonden återigen passerat 200.

Men ändå, är du intresserad av hedgefonder så håll koll på avgiften och läs på om strategin fonden använder sig av.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer