Hoppa till huvudinnehållet

Sju av tio placerar till “minusränta”

Hela 73 procent av svenskarna uppger att de har pengar de anser vara långsiktiga på sparkonto. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjort på uppdrag av Nordnet.

Yougov ställde följande fråga till svenskarna: ”Har du pengar på ett sparkonto som du anser vara ett långsiktigt sparande?”. Hela 73 procent svarar ja på frågan. Siffrorna är lika höga bland kvinnor som bland män.

Inflation ger “minusränta”

Varför är det här problematiskt?

För att pengarna inte får möjlighet att växa på sparkonto. Dessutom har vi nu en inflation att tala om i Sverige. I oktober landade den på 3,1 procent. Och eftersom många sparkonton inte ger någon ränta alls så betyder det tydlig minusränta på dessa konton. Det vill säga just nu en realränta – den nominella räntan minus inflation – på -3 procent.

Det är fler unga än äldre som svarar att de sparar långsiktiga pengar på sparkonto. Det kan bero på att även fast sparmålet upplevs som långsiktigt så kanske det ändå handlar om en insats till en lägenhet eller ett körkort. Man kan också se att hushåll med hög inkomst (över 700000 kr/år) i högre utsträckning svarar ”ja” på frågan om de har långsiktiga pengar på sparkonto än låginkomsttagare (mindre än 300 00 kr/mån). Kanske är det så enkelt som att höginkomsttagare har möjlighet att lägga undan mer varje månad, vilket gör att pengar samlas på sparkontot.

Bara kortsiktigt på sparkonto

Även småbarnsfamiljer svarar i högre utsträckning än exempelvis pensionärer och löntagare utan barn att de sparar långsiktigt på sparkonto. En möjlig förklaring till det kan vara att man känner sig trygg med att ha pengar just på sparkonto, om något skulle hända. En barnfamilj har många oförutsedda utgifter som kan dyka upp. Här är det dock viktigt att försöka tänka vad som är rimligt att ha i buffert på sparkonto för en småbarnsfamilj. Och vad som kan investeras mer långsiktigt. En utgångspunkt för en buffertstorlek för en småbarnsfamilj kan vara exempelvis tre månadslöner, och sedan beror behovet förstås på enskilda faktorer som boendesituation med mera.

Långsiktiga pengar trivs absolut bäst om de placeras till lite risk där de har möjlighet att växa. Ett fond- eller aktiesparande är mer riskfyllt, men det är risker den som är långsiktig kan ta. Se till att alltid ha rätt pengar på rätt plats; bufferten på sparkonto men barnsparandet och pensionssparandet i fonder eller aktier.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Lola
Lola
2021-11-29 07:42

Hur mycket / ofta ska ni älta detta med privatspararnas ovilja att ta lite mer risk. I ett nyhetsbrev till de redan invigna dessutom.

Kan ni höja en nivå tack ?