Hoppa till huvudinnehållet

Sex möjliga effekter av “Reddit-fenomenet” på sikt

Bläcket har knappt torkat på filmkontraktet hos Netflix angående Reddit-fenomenet på aktiemarknaden. Ändå är det lockande att fundera på vad denna unika händelse kan få för effekter på lite längre sikt. Jag har några gissningar

Självklart kan vi inte vara säkra vad de mer långsiktiga effekterna blir av de senaste veckornas händelser där sparare på forumet Reddit skapat ett köptryck i aktier som Gamestop och på så sätt fått stora hedgefonder att förlora enorma summor. Kurserna har både rusat och rasat i Gamestop och AMC, och jag har varnat för att ge sig in i detta här. Klart är att det är första gången vi bevittnar detta fenomen med effekter av den här magnituden.

Här är mina spaningar:

Sociala medier + aktiehandel

Sociala mediers tydliga roll i aktiehandel har varit en verklighet under lång tid och en ny generation unga som söker sig till börsen är uppväxt med sociala medier. Gränsen på sociala forum vad som egentligen är gaming och vad som är handel kan här möjligen te sig sömlös. Detta skapar både möjligheter och utmaningar och det måste både banker och myndigheter anpassa sig till, inte minst för att skydda konsumenter.

Ändras lagen?

Det kommer att diskuteras om vad som ska räknas som marknadsmanipulation efter detta. Kanske blir det tydligare skrivelser att åtgärder som syftar till att manipulera en akties pris ska klassas som manipulation utan att man gör det för egen vinnings skull. Det är inte alls säkert, det här är en både svår och känslig fråga, men utvecklingen och diskussionen blir intressant att följa.

Försiktigare blankning

De aktuella hedgefonderna har blankat vissa aktier extremt hårt, bland annat via så kallad nakenblankning. Gamestop var blankad till 140 procent, det vill säga fler aktier var blankade än vad som fanns utestående, och det borde ju faktiskt inte kunna gå.

Jag tror att blankarna kan komma att bli försiktigare framöver, eftersom det finns en uppenbar risk att igen bli måltavla och därmed stor risk att förlora pengar. Det vore bra. Därmed inte sagt att all blankning för den sakens skull är dålig. Blankning kan generellt hjälpa till att skapa effektiv prissättning på marknaden eftersom placerares negativa syn på aktien direkt kan reflekteras i aktiepriset. Det hindrar därmed prisbubblor. Men att de aktuella hedgefonderna blir försiktigare vore som sagt positivt.

Försiktigare investerare överlag

Har vi otur leder det hela till en törn för förtroendet för marknadens förmåga att prissätta korrekt. Det är faran med kurser som rusar utan att någon koppling till fundamentala faktorer i bolagen finns. Om det på sikt leder till att även andra investerare, som är ”långa”, blir mer försiktiga har vi en olycklig situation, eftersom det skulle kunna leda till lägre kapitalflöden in i marknaden. Det är inte säkert att det blir så, förhoppningsvis inte.

Vad händer med nybörjare?

Många unga har sökt sig till börsen det senaste året, och den trenden späs på av händelserna i framför allt Gamestop. Det är positivt att fler intresserar sig för börsen och aktiehandel! Förhoppningsvis börjar nya sparare också investera med en uttänkt strategi i bolag de faktiskt tror på, och på så sätt kan bygga upp ett sunt sparande på börsen.

Men farhågan som jag ser det är att nybörjare  nu bränner sig på Gamestop, och därför sedan försvinner från börsen för att den känns för riskfylld. Det vore väldigt synd om deras sparpengar på grund av det i decennier istället förvaltas på exempelvis nollräntekonto.

Tecken i tiden?

Vi har en marknad som eldats på av låga räntor under lång tid. Som sparare har man knappt behövt göra läxan – allt stiger ju ändå. Vissa sektorer har rusat extremt mycket och riskaptiten är utan motstycke. Med Gamestop och Reddit-fenomenet har vi därtill sett en enormt stor flockmentalitet. Kanske kommer många utvärdera sig själva efter detta – gjorde man verkligen den nödvändiga läxan som aktieinvesterare eller hoppade man med flocken?

Om detta pratade jag med finska tv-kanalen YLE och svenska tidningen Privata Affärer. Den artikeln kan du läsa här.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-02-04 14:31

Ja köper absoluta amc hellre än gamestop. Kanske vänta lite tills det är mindre handel. Innan corona stop amc i 40. Nu i 8. Kommer vi att gå på bio när corona har lagt sig. Det tror ja

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm