Hoppa till huvudinnehållet

Så väljer Private Banking-kunderna att placera sin tjänstepension

På Nordnet kan man investera sin tjänstepension i aktier. Det öppnar upp en hel värld av möjligheter för den som vill. Jag har tittat närmare på hur Nordnets Private Banking-kunder har valt att placera sin tjänstepension. Det blir en djupdykning, i både aktier och fonder.

Populäraste aktierna i tjänstepension bland Nordnets Private Banking-kunder
Investor
Volvo
Hennes & Mauritz
Nordea
Evolution
Swedbank
Embracer
Samhällsbyggnadsbolaget (SBB)
Millicom
Ericsson

Aktierna:

Samtliga bolag på listan med ett enda undantag är listade på Stockholmsbörsens Large Cap. Det är inte så många småbolag, utan breda innehav i alla möjliga branscher. Undantaget är Embracer som är listat på First North och med högkvarter i Karlstad. Bolaget är för den sakens skull inte riktigt ett “småbolag” med sina 61 miljarder kronor i börsvärde.

Alla bolag, utom just Embracer, är utdelande aktier där verksamheten har mognat. Man ska förstås vara försiktig med att stämpla enskilda aktier som “lägre risk” bara för att de är stora – men jag vågar trots allt hävda att stora och breda bolag ofta har lägre risk än små bolag där hela verksamheten hänger på en enda produkt. Summa summarum; det är enkelt att se att Nordnets Private Banking-kunder prioriterar faktorerna lägre risk, utdelning och mognad.

På listan finns enbart ett fastighetsbolag (även om Investor också har fastigheter underliggande) och det är SBB. Just den aktien har varit populär bland många av våra kunder – inte bara inom Private Banking. Det beror troligen på att en hög ränta, stor belåning och blankningar har pressat aktiekursen rejält. Man hoppas helt enkelt på en vändning.

Populäraste fonderna i tjänstepension bland Nordnets Private Banking-kunder
Nordnet Indexfond Sverige ESG
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Länsförsäkringar Global Index
Nordnet Hållbar Pension
TIN Ny Teknik
Swedbank Robur Ny Teknik
Handelsbanken Hållbar Energi
AMF Aktiefond Småbolag
Nordnet Indeksfond Norge
Spiltan Globalfond Investmentbolag

Fonderna:

Det finns tre teman bland fonderna: indexfonder, investmentbolag och tillväxt. I topp hittar vi Nordnets egen indexfond, Nordnet Indexfond Sverige ESG, som ger en stor riskspridning samtidigt som den har den aptitliga avgiften 0%. Exakt samma kan sägas om Nordnets norska indexfond, Nordnet Indexfond Norge ESG. Länsförsäkringars globala indexfond är visserligen inte gratis, men ändå populär.

Sedan har vi Spiltans investmenbolagsfonder, dels en med enbart svenska innehav, dels en med globala innehav. Det intressanta här är att båda fonderna är passiva medan underliggande bolag, investmentbolagen, är aktiva. Man betalar helt enkelt för en passivt förvaltad fond men man får en underliggande aktiv förvaltning. Populärt som synes.

Sist men inte minst har vi tillväxtkategorin, alltså att man väljer fonder man tror har hög framtida potential. Dit hör TIN eller Swedbanks teknologifonder där man får exponering mot den starka tillväxt teknikbolagen haft. Handelsbanken Hållbar Energi ger exponering mot sol, vind och annat som behövs inom hållbar energi. Det är en bransch som växer och som man vill ha exponering mot. Inom kategorin tillväxt hittar vi också AMF Aktiefond Småbolag, där man hoppas få exponering mot dagens småbolag = morgondagens storbolag

/Ara Mustafa, investeringscoach

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm