Hoppa till huvudinnehållet

Så sparar andra, ålder för ålder

Hur stort sparande man har, och vilka möjligheter man har att sätta av pengar varje månad, är förstås högst individuellt. Men ibland är det ju så kul att veta hur andra gör och vad andra har.

Så mycket sparar andra i din ålder

Trots en tuff ekonomisk tid med höga räntor och hög inflation är våra kunder fortfarande duktiga på att månadsspara. Det genomsnittliga månadssparandet ligger någonstans mellan 1 500 och 3 000 kronor och mediansparandet per månad är mellan 1 000 och 1 500 kronor. Det högsta mediansparandet har våra kunder i åldern 27 till 43 år.

Aktiesparandet varierar mer än fondsparandet

Antalet fonder ligger ganska konstant i alla åldersgrupper, mellan två och tre olika. Antalet aktier ökar däremot med åldern och vi kan se att våra yngsta kunder i snitt har fyra olika aktier medan våra äldsta har tio. Om det hänger ihop med att man köper och behåller innehav genom livet, eller att man helt enkelt blir bättre på riskspridning med åren, låter vi vara osagt.

I vår utbildningsportal, Nordnet Academy, finns en artikel där du kan lära dig mer om hur många aktier det är lagom att äga.

Högst aktivitet i övre medelåldern

Våra kunder håller generellt en hög aktivitet och har senaste året i snitt lagt 63 ordrar i aktier eller fonder. Minst aktiv är den yngsta åldersgruppen, med 28 ordrar, och mest aktiv är gruppen mitt i livet; 56-65 år, som lagt hela 85 ordrar.

Kunderna i åldersgruppen 56-65 år har lagt hela 85 ordrar i fonder eller aktier senaste året. Imponerande!

Månadssparande ingår i den här siffran.

Indexfonder i topp bland spararna

Hos våra svenska kunder märks en tydlig trend i sparandet där vissa fonder och aktier utmärker sig i populäritet. Indexfonder, som Nordnet Sverige Index och Länsförsäkringar Global Index, lockar med sin breda marknadsexponering och låga kostnad. Lite längre ner i listan hittar vi även sektorspecifika fonder som Nordnet Indexfond Teknologi och Swedbank Robur Ny Teknik. Det är fonder som brukar attrahera den som söker sektorspecifik tillväxt och diversifiering.

På aktiesidan dominerar välkända svenska bolag som Investor, Volvo, och Hennes & Mauritz, vilket tyder på en preferens för stabila och väletablerade bolag med solid historik.

Globalfonder och Nordnets egna fonder toppar månadsspar

Topplistan för fonder i månadsspar skiljer sig något från ovan lista där vi tittade på flesta antal ägare. Dock hittar vi alltjämt breda fonder med god diversifiering. Nordnets egna fonder är uppenbart populära bland månadssparare; bland de tio populäraste hittar vi hela fem av Nordnets egna fonder.

Den stora skillnaden mellan “flest ägare” och “månadsspar” är att månadssparare tenderar att ha större fokus på tillväxtmarknader och räntefonder. Det kan måhända vara ett tecken i tiden?

Månadssparandet avspeglar våra kunders preferens för väldifersifierade investeringar, det är positivt.

Se hela topplistan.

Mig hittar du som alltid på Twitter, Threads, Instagram och Telegram.
//Axel

Ta ditt sparande till nästa nivå med oss

Pengar behövs för att uppfylla drömmar och nå mål. Genom att spara köper du dig större självständighet och valfrihet i framtiden. Hos oss får du bland annat:

  • Gratis aktiehandel och alla fondavgifter tillbaka tills du nåt 50 000 kr i samlat sparande (max 500 aktieaffärer per år)
  • Ett av marknadens bredaste utbud av fonder och aktier
  • En stabil plattform och enkla digitala verktyg

Redan kund? Samla ditt spar­ande hos oss

När du upptäcker alla fördelar med Nordnet kanske det känns enklare att ha allt ditt sparande samlat på samma ställe. Du kan enkelt flytta över aktier och fonder från andra banker till oss. Vi hjälper dig.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Linus
Linus
2024-02-10 12:23

Kan ni presentera medel och medianavkastning för respektive åldersgrupp också?

Förstå siffrorna...
Förstå siffrorna...
2024-02-05 11:10

I ovan sparsiffror, räknas ammortering på bolån med som en del i sparandet eller inte?

Sten
Sten
2024-02-05 10:12

Jag, som är 83, känner mig delvis undanskuffad i denna statistik.

Den fete
Den fete
Svara till  Sten
2024-02-05 10:26

Igentligen i te du har ju passerat hela listan med spar mål. Du ligger ju sist och det är knappast lönt för dig att spara till pensionen. Det sparande du har kommer din arvingar att slås om. Eller så kommer allmänna arvsfonden att sno allt du har . Det om inga fnask från lämplig skurkstat blåser dig på alla sparpengar.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm