Hoppa till huvudinnehållet

Från krångel till kosing – Kickstarta ditt aktie- och fondsparande

Vill du börja spara i aktier och fonder men vet inte hur du ska gå tillväga? Faktum är att det varken är särskilt svårt eller jobbigt att starta ett riktigt bra sparande. De tre vinnande faktorerna handlar om att välja din nivå, sätta upp mål och tänka på att sprida riskerna.

Att spara pengar och att leva ett rikt liv är för många viktigt. Men ett rikt liv och ett sparsamt liv behöver nödvändigtvis inte vara varandras motpoler. Sparande är en möjlighet, en entrébiljett till att skapa fler äventyr och upplevelser, och framförallt – en starkare ekonomisk självkänsla.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

Välj din nivå och börja spara

Det första du bör fråga dig är om aktier eller fonder är rätt för dig. Sedan bör du även fundera på hur mycket tid du vill sätta av. Vill du automatisera sparandet eller regelbundet se över dina investeringar?

“Fonder och månadssparande, ett bra alternativ att börja med.”

Fonder, exempelvis globala aktiefonder, är ett bra alternativ att börja med om du känner att du ännu inte har tillräckliga kunskaper om marknaden för att investera i enskilda aktier. Fördelen med fonder är att du i regel köper ”ett paket” med bolag där experter sköter placeringarna åt dig.

Om du tycker det är kul med aktier och fonder är ett naturligt nästa steg att titta på olika investmentbolag. Där har man i regel fortfarande bra spridning, likt aktiefonder. Känner du efter det att du blivit en fullfjädrad ”stock picker” så är vårt tips att också testa på att investera i enskilda aktier.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

Fördela riskerna och sätt upp mål

Oavsett dina tankar om börsens riktning är det viktigt att ha rätt uppdelning på sparandet. Fördela kapitalet i olika ”påsar” kopplat till när du behöver pengarna. Långsiktigt månadssparande till pension, barn eller barnbarn bör exempelvis vara placerat på börsen.

Har du aktiefonder och sparar långsiktigt räcker det i regel med att se över dina pengar några gånger per år. Har du istället ett medellångt sparande är vårt tips att titta till investeringarna en gång per månad för att eventuellt göra omfördelningar.

Generellt kan man säga att både aktier och fonder passar dig som vill spara under ett tidsspann på minst fem år. Sätt också upp mål med ditt sparande. Kanske vill du leva ett rikare liv som pensionär, eller kanske har du en dröm som du länge velat uppnå. Oavsett vad det är så är vårt tips att börja spara redan idag!

5 tips för att rivstarta ditt sparande

  • Sätt ambitionsnivå. Det är viktigt att du tänker igenom hur mycket tid du är villig att lägga på ditt sparande, och sätter din ambitionsnivå utefter det.
  • Aktier eller fonder? För den som vill se över sparandet mer sällan är fonder ett bra alternativ.Du köper själva fonden medan en professionell förvaltare sätter ihop en samling av tillgångar åt dig. Om du kan tänka dig lägga lite mer tid på dina investeringar kanske aktier passar dig bättre. Du blir då din egen fondförvaltare.
  • Bestäm hur mycket pengar du ska spara. Hur mycket du ska investera kan bara du svara på, du får kolla på hur stor del av din ekonomi som du kan avvara till att investera. Även små belopp kan bli väldigt mycket på lång sikt. Många använder riktmärket att 10 procent av månadsinkomsten går direkt till sparandet.
  • Automatisera ditt sparande. Ett bra sätt att säkerställa att ditt sparande blir av är att automatisera det. Om du har föranmält ett konto hos Nordnet kan du enkelt sätta upp ett automatiskt månadssparande. Med ett automatiskt månadssparande kan du välja ett fast belopp som ska föras över till din depå varje månad.
  • Hitta inspiration på Shareville. Ett sätt att hitta fonder eller aktier som kan vara intressanta att äga är att kolla hur andra sparare gör. Via investeringsnätverket Shareville kan du se vad över 200 000 medlemmar investerar i på riktigt.

Börja månadsspara

Månadssparande är ett bra sätt att komma igång med sparandet utan att du behöver anstränga dig. Fördelen med att månadsspara är att du sprider ut dina risker då du handlar varje månad och slipper tänka på att pricka in börsen vid en specifik tid. Det är även ett effektivt sätt att få dina pengar att växa långsiktigt, då månadssparandet växer exponentiellt genom ränta-på-ränta-effekten.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm