Hoppa till huvudinnehållet

Så handlade Nordnets Private Banking-kunder i september

Mest köpta aktiernaUtveckling sep.Mest sålda aktierna Utveckling sep.
SBB-29,3%Soltech Energy-28,6%
Investor-2,0%Swedish Match+2,6%
Evolution +3,2%SSAB-1,7%
Castellum-13,9%NextEra Energy-8,2%
Tele2-15,5%AKER BP-9,3%
Sinch-25,1%Verizon-9,4%
Intrum-25,1%Astra Zeneca-6,5%
Electrolux-10,1%Embracer-0,4%
Alleima-14,7%Kambi-9,4%
Telia-13,9%Novo Nordisk-3,6%

Månadens aktiehandel:
Här ser vi en del “dippköp”, det vill säga köp i bolag som haft en tyngre kursutveckling. Här inkluderar jag exempelvis SBB som toppade hela köplistan. Utöver SBB var Castellum, en annan fastighetsaktie, bland de mest köpta aktierna. Förutom att SBB och Castellum så händer det mycket nyhetsmässigt som har stor påverkan på akitekursen (vilket vi ser nu även efter september). I Castellum kan utdelningen locka och nyligen besökte Castellums vd, Rutger Arnhult, vår podd Sparpodden där han bland annat hintade om en höjning av utdelningen nästa år.

På säljsidan hittar vi energibolag, får man spekulera fritt så har de aktierna gått hyfsat mot börsen i år och man nu säljer av för att investera pengarna åt annat håll. Resonemanget innan gäller dock inte Soltech som är populärt bland småsparare men har haft en tyngre utveckling, speciellt i september månad. Kollar man Swedish Match så har aktien ett bud på sig vilket kan göra att många inte ser någon större uppsida (höjt bud) och helt enkelt lämnar aktien för att allokera pengarna i något annat.

————

Mest köpta fondernaUtvecklingMest sålda fondernaUtveckling sep.
Nordnet Indexfond Sverige ESG-3%Vontobel Commodity -3,5%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag-2%Nordic Cross Total Return
Länsförsäkringar Global Indexnära-3%BGF World Energy+1%
TIN Ny Teknik-3%IKC Fastighetsfond0%
AMF Aktiefond Småbolag-8%BNP Paribas Energy Transition-9%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära -4%PriorNilsson Evolve-1%
Storebrand USA A SEK-1%Nordea 1 – Long Duration Bd BP SEK-2%
Nordnet Indexfond Teknologi-1%IKC Avkastningsfond0%
Spiltan Globalfond Investementbolag -2%Lannebo High Yield-2%
Öhman Emerging Markets-4%Augmented Reality Fund-4%
Utveckling från 5 sep 2022 – 5 okt 2022

Månadens fondhandel:

Mycket intressanta trender. Att fler hittat till investmentbolagsfonder är nog inget nytt under solen, inte heller att fler hittat indexfonder. Men jag noterar att teknik (både som Nordnet indexfond men också aktivt förvaltad av TIN) och småbolag har blivit hetare igen. Just AMF Småbolag har, liksom svenska småbolag överlag, haft det väldigt tufft på börsen i år. Kanske därför inte helt otippat att många ser svenska småbolagen som platsen där man gör de största fynden. På säljsidan ser vi en trend att fler säljer av räntefonder och råvarufonder (inkluderar energi). När räntan går upp får flera räntefonder det tuffare på kort sikt. Kollar vi just Nordic Cross Total Return så slog den ihop med Carnegie Corporate Bond, vilket förklarar att den är näst högst på säljsidan.

/Ara Mustafa, investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm