Hoppa till huvudinnehållet

#Rörintevårtsparande: S går inte vidare med tak

Med uppropet #Rörintevårtsparande samlade vi över 40 000 underskrifter på bara en vecka. Syftet var att få S att inte gå vidare med förslag som syftar till att försämra för sparare i Sverige. Idag står det klart att S partistyrelse varken vill sätta ett specifikt belopp för ett eventuellt tak eller fastslå någon metod för eventuellt ny beskattning, åtminstone inte nu.

Det står klart sedan partistyrelsen lämnat sitt utlåtande inför S partikongress som hålls i början av november.

I sitt utlåtande är S partistyrelse enligt Dagens industri “mycket försiktig” vad gäller frågan om beskattning av sparande på ISK. Partystyrelsen slår i sitt utlåtande inte fast något belopp eller ens metod för beskattningen. Man skriver att vilken modell som är mest effektiv inte bör låsas fast och att det “istället förutsättningslös bör undersökas hur de ökade behoven i värlfärden bäst finansieras genom kapitalbeskattningen”.

Det är formuleringar som är väsenskilda från de skarpa formuleringar om att “kraftigt begränsa ISK” och införa ett tak på ISK, samt en miljonärsskatt, som fanns i den arbetsgrupp inom S som leddes av Magdalena Andersson , vars förslag blev offentliga i juni. Det var dessa förslag som väckte stor ilska bland många svenskar, och som fick mig att starta uppropet #Rörintevårtsparande. Uppropet samlade hela 40 000 underskrifter på bara en vecka!

En helt otrolig respons och en kraftfull signal om att väldigt, väldigt många svenskar inte vill se försämrade villkor för sparandet i Sverige. Läs gärna mer om uppropet, om varifrån i Sverige underskrifterna främst kom och vilka reaktioner förslaget om ISK-tak väckte här.

Engagemanget tycks ha gett resultat. Dagens industri skriver:

Förslagen om fastighetsskatt och tak på ISK har skapat starka reaktioner, vilket kan ha påverkat hur partistyrelsen nu valt att gå vidare med dem inför partikongressen”.

Syftet med uppropet var just att få personer inom S att förstå att förslag om tak på ISK väcker stor ilska hos vanliga människor, eftersom det är just vanliga människor som sparar till sin pension, till barn eller barnbarn, som ett tak skulle drabba. Förslaget om tak på ISK var ännu inget officiellt förslag från socialdemokraterna, utan just ett förslag inom en arbetsgrupp. Målet med uppropet #Rörintevårtsparande var just att få S att inte gå vidare med förslaget. Det gör man inte, åtminstone inte för nu. ISK tycks vara fredat tills vidare.

Engagemanget från sparare i hela Sverige lönade sig. Det var en minst sagt rejäl lunta jag överlämnade till finansministern – utskrifterna är på båda sidor!

Tack alla ni som engagerat er och skrivit under! Självklart ska sparande uppmuntras – inte straffas.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-09-23 08:53

Nåja, de kommer tillbaka alldeles strax. Sossarna vill bara inte “låsa sig” i hur de ska ta våra pengar. Det är politikerspråk för “we’ll be back”! De ska ju trots allt “rädda välfärden” genom kapitalbeskattning, enligt dem själva. Att hushålla med resurserna, sluta lägga pengar på trams, det kommer inte på fråga. Inte så länge de vanliga människorna har ett sparande, en bostad att bo i, driver företag de jobbar ihjäl sig för att hålla flytande, eller ger varandra gåvor. Alla såna förmåner som sossarna känner att de har rätt att stjäla pengar för. Pengar som borde gå till rosa… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-09-23 19:00

De kanske ändra sig när valet har varit. Sossarna går väll inte på val på höjd isk skatt. Med mera. Man kan inte lita på politiker. De vänder vind efter kappan

Anonym
Anonym
2021-09-23 14:21

Bra jobbat Frida

Håkan
Håkan
2021-10-02 08:43

Där kom förslaget från v. 30 % skatt på isk över miljonen. Plus att progesiv skatt över miljonen. Alltså man ska betala ännu högre skatt om man har ännu mera pengar. Nu blir man sugen att rösta på v