Private Banking ökar på i kursuppgången

Första kvartalet blev pandemismittat men andra kvartalet och fram tills nu har präglats av en kraftiga resa uppåt på börsen. Hur har Private Banking kunder hos nordnet agerat i denna börsåterhämtning.

Börsen sedan bottennoteringar i april

Vi har sett en av de snabbaste återhämtningarna på börsen någonsin. Dessutom samtidigt som realekonomin har rört sig i motsatt riktning. Arbetslösheten både i Sverige och globalt sett är på väldigt höga nivåer, bra mycket högre än vad de befann sig på när vi började detta året. Trots det är börsen tillbaka på plus sett från årsskiftet. Just nu är investerare villiga att blicka förbi det kommande året och lyfta blicken in mot 2021 då den realekonomiska återhämtningen förväntas ta fart. Om den inte blir av finns det givetvis risk för bakslag. Samtidigt har stimulanser från såväl centralbanker som regeringar världen över gjort att tillgångsinflationen fortsätter och detta gör att investerare lockas av att köpa värdepapper så som aktier just nu.

Nordnets Private Banking kunder

MånadAntal köpaffärerAntal säljaffärer
januari -20105 414100 535
februari -20122 499134 359
mars -20197 369184 077
april -20129 164115 917
maj -20110 183110 721
juni -20117 248120 432
juli -20122 599125 589
augusti -20108 620116 602

Ovanstående tabell visar antalet köp- och säljaffärer som Private Banking kunder i Sverige gjort under årets månader.

Aktiviteten har helt klart legat på en hög nivå från slutet av februari och framåt. Sommarmånaderna som annars brukar vara ganska lugna på börsen har innehållit hög aktivitet från privata investerare.
En intressant trendspaning är att fler investerare sålde än köpte när paniken slog till i februari. Men från mars sett har antalet köpaffärer varit högre än sälj, ända fram tills juni. Sedan juni månad har det alltså varit fler sälj än köp, förvissa en relativt liten skillnad men ändå ett trendbrott. En del investerare tackar för kursrusningen och tar hem en del vinster.

Private Banking köper

AktieUtveckling mellan 1 april till 1 sept
Millicom-9%
Telia-6%
Investor21%
AstraZeneca8%
H&M6%
Embracer77%
Evolution Gaming93%
Bure74%
SBB B27%
Hufvudstaden-20%
Scandic Hotels40%
SBB D21%
Sinch122%
Storytel70%
Microsoft44%
Tele2-7%
Amazon79%
Cibus Nordic Real Estate31%
Assa Aboly8%
Swedish Match16%
Genomsnitt i listan ovan35%

Listan är sorterad efter flest antal nettoköpare (Antal personer som köper – antal personer som säljer) under perioden 2020-04-01 till 2020-09-01 hos Nordnet Sverige Private Banking kunder.

Genomsnitt utvecklingen för aktierna i listan ovan har varit 35% under perioden, det är i linje med börsens avkastning på ca 32% under tiden.

Några av kursraketerna Sinch, Storytel, Evo och Embracer hittar man givetvis i listan. Det är aktier som har varit generellt sett väldigt populära under de senaste månaderna och det är företag som generellt gynnats av det ekonomiska läget vi befinner oss i. De har sedan tidigare digitala affärsmodeller och därmed inte behövt ställa om särskilt mycket.

Hotelkedjan Scandic har fått se en viss återhämtning efter det kraftiga ras man såg under första kvartalet. Det är fortfarande en bit kvar tills man är återställd och i skrivande stund är aktien ner -60% från årsskiftet.

Amerikanska techjättarna Microsoft och Amazon är också med på listan. Dessa jättar tillsammans med övriga FAANGM bolagen utgör nu en betydande del av det totala börsvärdet i USA. Även den akronymen tycks växa och den ovanstående står för Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google, Microsoft.

Månadsutdelaren Cibus Nordic Real Estate har också klättrat upp på listan över de populäraste aktierna. Under ett år som 2020 där många bolag har minskat eller sänkt sin utdelning är denna aktien helt klart en frisk fläkt som nu går över till att dela ut månadsvis.

Gällande investmentbolag är det den stående populära Investor som ligger högt upp i listan, samt även kursraketen Bure har varit en flitigt handlad aktie.

Hur agerar och tänker du i dessa tider? Ökar du på i portföljen, eller är det för tidigt? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer