Hoppa till huvudinnehållet

Så har Private Banking-kunderna agerat under börssommaren

Sommarmånaderna bjöd på ytterligare börsuppgång. Svenska börsen har stigit närmare 30 procent sedan årsskiftet och många av storbolagen är ledarna i uppgången. Vi har tittat närmare på hur Nordnets Private Banking-kunder agerat.

Börssommaren 2021

Juni var en något avvaktande månad men när väl kvartalsrapporterna har börjar dyka upp sedan mitten juli har det varit fortsatt bra tempo på börsen.

Ska man säga något om Q2-rapporterna som lämnades nu under sommaren så är det generellt sett väldigt stark organisk tillväxt. Då ska man komma ihåg att Q2 2020 var första hela kvartalet i en covid-ekonomi så jämförelsesiffrorna iår var ganska enkla. Detta har gett ytterligare momentum till den starka börs vi redan sett.

Nordnets Private Banking kunders aktivitet

MånadAntal köpaffärerAntal säljaffärer
Juni 2021114 420115 064
Juli 2021116 117121 242
Augusti 2021129 877143 994

Ovanstående tabell visar antalet köp- och säljaffärer som Private Banking-kunder i Sverige gjort under sommarens månader. Jag har fetmarkerat om det är fler köp- eller säljtransaktioner under varje månad.

Generellt ska sägas så brukar antalet köpaffärer vara fler än antalet säljaffärer. Delvis är det många som månadsköper aktier och vi vet sen tidigare att på lång sikt har börsen varit en bra plats att investera pengarna. Nu har det varit fler säljare än köpare och det kanske är så enkelt att många nu väljer att plocka hem lite vinster efter ca 1 ½ år av stark börs i ryggen. Det ska sägas att det är marginell skillnad, så nog är det fortsatt många som köper och därmed tror på börsen också.

Vilka aktier man väljer att köpa ser du i tabellen nedan.

Private Banking köper (senaste 3 månaderna)

Beskrivning3 månader, %Från årsskiftet, %
Volvo B-15%0%
Embracer Group B-13%6%
VNV Global4%-11%
Investor B8%39%
Electrolux B-7%15%
Hennes & Mauritz B-17%3%
Ericsson B-5%6%
Kambi Group Plc-46%-40%
Intrum-12%20%
Resurs Holding1%-1%
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B37%75%
EQT34%99%
Sandvik0%11%
Indutrade36%63%
LeoVegas-9%9%
Lifco B41%65%
Hexagon B25%40%
Oncopeptides-50%-72%
Scandic Hotels Group-10%-4%

Listan är sorterad efter flest antal nettoköpare (Antal personer som köper – antal personer som säljer) under perioden 2021-06-01 till 2021-09-03 hos Nordnet Sverige Private Banking kunder.

Genomsnitt utvecklingen för aktierna i listan ovan har varit 17% sedan årsskiftet men bara 0% senaste 3 månaderna. Private Banking kunder har köpt några av börsens vinnare och förlorare under börssommaren.

Volvo tar hem förstaplatsen under sommaren. Det är en aktie som många redan äger och många har valt att fylla på med lite fler aktier i under senaste månaderna.

Embracer har varit en av de stora vinnarna senaste åren men har haft ett lite mer svalt 2021, där har många köpt in sig senaste månaderna.

Investmentbolagen brukar locka och även så denna period. Stora stabila Investor kommer högt. VNV är också populär. Sen har några av de “investmentbolags-liknande” aktierna seglat upp på listan så som Indutrade och Lifco. Det har varit en ordentligt stark kursutveckling för dessa bolag under året.

Några av sommarens stora sänken har man passat på att “fyndköpa” kanske. Jag pratar om både Kambi och Oncopeptides där det varit minst sagt ganska dramatisk kursrörelse under sommaren. Där är det många som nu ökat på efter att aktiekursen har halverats under sommaren.

Hur agerar och tänker du i dessa tider? Ökar du på i portföljen, eller tar du hem lite vinster också? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Håkan
Håkan
2021-09-03 19:29

Ja ta hem lite vinster. Och köper i andra företag istället. Själv så skulle ja inte köpa volvo. När det är problem med att chips till bilen. Det håller i nästa år har ja hört. Men personliga åsikt. Har sålt mina volvo

jonatan
jonatan
2021-09-07 11:29

Alltid kul med statistik men konstig titel. Låter lika mycket som att det blivit fler Private Banking kunder som att PE kunderna ökat på sina innehav. Sen så säger ju innehållet att PE kunderna snarare sålt av? “ökar på” syftar till antalet affärer totalt sett, både köp/sälj?