Hoppa till huvudinnehållet

Detta köper Private Banking under kursfallet

Det har varit kraftiga kursfall under första tredjedelen av börsåret 2022. Investerare är något nervösa inför den skenande inflationen och stigande räntor. Det är dock fortsatt övertag för köpare vilket, signalerar att privatinvesterare ser förbi de kortsiktiga utmaningarna. Vilka aktier de köper hittar du dessutom i detta inlägg.

Svenska börsen 2022

Det har varit kraftiga kursfall på både stora och små bolag. I den ovanstående bilden ser vi både Stockholmsbörsens breda index inklusive utdelningar (OMXSGI) samt de 25 mest handlade First North bolagen inklusive utdelningar (FN25GI). Småbolagen har tappat mer och index är ner ca 30% från årsskiftet sett. Här hittar vi snabbväxande bolag som under fjolåret handlades till höga värderingsmultiplar, nu ser vi att riskviljan gått ner då är det dessa bolag som det skakar mest om. Breda index är ner strax under -20% i skrivande stund vilket är en tuff start på året. Det är fortfarande 2/3 kvar av årets månader men investerare ser tydligt orosmolnen på börsen. Vart räntan tar vägen är det kanske största fokuset just nu.

Marknadsräntor03-maj01-jan
SE 2Y1,2 %-0,2 %
SE 5Y1,7 %0,1 %
SE 10Y1,8 %0,3 %
US 10Y3,0 %1,6 %

Tabellen ovan visar marknadsräntorna för statsobligationer. Första 3 är till svenska staten på utlåningstider 2 år, 5år och 10år samt Amerikanska 10åriga statsobligationer. I början av året hade vi negativ marknadsränta för 2år och låga nivåer för 5 och 10 år. Detta har nu kraftigt förändrats och marknadsräntan börjar närma sig 2% i Sverige respektive den viktiga 3 % nivån i USA. Varför är den så viktig då? Ja nu kan man låna ut pengar till amerikanska staten och få 3 % avkastning per år. Det är en ganska okej avkastning till begränsad risk och det öppnar upp för att fler eventuellt allokerar kapital från börsen till ränteplaceringar. Trots dessa uppgångar är dock aktier fortsatt intressant för investerare och vi ser fortsatt majoritet som köper än som säljer.

Frågan är då hur agerar sparare på Nordnets plattform under dessa förutsättningar.

Så här gör Nordnets Private Banking-kunder

MånadAntal köpaffärerAntal säljaffärer
November 2021187 211147 524
December 2021147 524149 964
Januari 2022178 214161 836
Februari 2022163 623157 365
Mars 2022168 163146 039
April 2022125 484108 591

Ovanstående tabell visar antalet köp- och säljaffärer som Private Banking-kunder i Sverige gjort under senaste 6 månaderna. Jag har fetmarkerat om det är fler köp- eller säljtransaktioner under varje månad.

Generellt så brukar antalet köpaffärer vara fler än antalet säljaffärer. Delvis är det många som månadsköper aktier och vi vet sen tidigare att på lång sikt har börsen varit en bra plats att investera pengarna.

Det har inte varit någon dramatisk förändring vad gäller aktiviteten från Private Banking-kunder hos Nordnet. På marginalen mer aktiva på köpsidan än tidigare. Det är dock en lägre aktivitet under april månad än tidigare och kanske är det oroligheterna som gör att investerare är lite mer passiva på både köp- och säljsidan.

Ett positivt tecken är att säljsidan inte är på majoritet. Då börsen redan har gått ner och det är svårt att tajma eventuella fortsatta fall. Det har varit en lönsam strategi att tänka långsiktigt och öka på i kursfall snarare än att sälja av i panik.

Vilka aktier man väljer att köpa ser du i tabellen nedan.

Private Banking köper (sedan årsskiftet)

Mest köptaFrån årsskiftet (inkl utdelning)Senaste 2 åren (inkl utdelning)
Volvo B-18%53%
Investor B-18%58%
SBB B-56%64%
Hennes & Mauritz B-28%-3%
Ericsson B-19%-2%
SSAB B35%167%
NIBE Industrier B-31%109%
Swedbank A-7%60%
SEB A-7%55%
Embracer Group B-28%32%
SKF B-21%11%
Atlas Copco B-28%30%
Sinch-59%-8%
Electrolux B-30%30%
Industrivärden C-12%27%
Sandvik-25%29%
Handelsbanken A8%22%
Resurs Holding-21%-5%
Castellum-20%19%
JM-44%35%

Listan är sorterad efter flest antal nettoköpare (Antal personer som köper – antal personer som säljer) under perioden 2022-01-01 till 2022-05-03 hos Nordnet Sverige Private Banking kunder.

Volvo AB tar hem förstaplatsen i Private Banking-kundernas köplista för årets första fyra månader. Det är en aktie som många äger sedan tidigare men nu passar på att öka under kursfallet.

Investmentbolag brukar också vara populära köpkandidater och vi hittar Investor och Industrivärden på listan ovan. Det har varit ett slagigt år för investmentbolagen där rabatten generellt ökat då investmentbolagsaktierna fallit mer än underliggande bolag. Det är kanske också därför vi inte hittar fler investmentbolag på topp 20 listan av mest nettoköpta då det varit många sparare som sålt under 2022.

SBB har fått mycket rubriker under senaste månaderna i samband med blankarrapporterna från företaget Viceroy publicerats och diskuterats flitigt. Det är många investerare som äger aktien sedan tidigare då den var populär under fjolåret, det gör att intresset är stort när en aktie som denna diskuteras. Aktiekursen har nu halverat sig från årsskiftet och det har varit ett stort köpintresse från privatinvesterare under hela vägen ner.

NIBE sticker också ut som en av de stora vinnarna senaste 2 åren, men har nu tappat kraftigt under inledningen av 2022.

Ståljätten SSAB har varit en av vinnarna på börsen 2022 och det har varit många privatinvesterare som hängt på den resan. Det är en av två aktier som faktiskt har en positiv avkastning från årsskiftet.

Den andra aktien som har positiv avkastning i listan ovan är Handelsbanken. Det många investerare nu funderar på är hur de stigande räntorna påverkar bankerna. Det går argumentera för ökad intjäning då ränteintäkterna nu stiger. Å andra sidan kan de högre räntorna kyla av ekonomin vilket kan leda till stagnerande utlåningsvolymer och därmed minska tillväxten. Vad vi kan se i statistiken så nettoköper investerare både Swedbank, SEB och Handelsbanken under de senaste månaderna.

Hur agerar och tänker du i dessa tider? Ökar du på i portföljen, eller är du avvaktande? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer