Hoppa till huvudinnehållet

Politisk majoritet för förbättrat ISK

ISK har seglat upp som en kärnfråga för partierna inför riksdagsvalet 2022. Nordnet har under veckan mött de politiska partierna för att ta tempen på deras ståndpunkt kring Sveriges populäraste sparform. Jag kan med glädje konstatera att det finns en riksdagsmajoritet för ett ännu bättre ISK.

Jag har den gångna veckan träffat flera av riksdagspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner; Max Elger (S), Elisabeth Svantesson (M), Mats Persson (L), Martin Ådahl ( C), Oscar Sjöstedt (SD) och Jakob Forssmed (KD), och pratat investeringssparkonto, ISK. Under veckan kommer mötena att publiceras i Nordnets kanaler i sociala medier, och sparare kommer då kunna ta del av klipp där respektive ekonomisk-politisk talesperson tydligt redogör för om och i så fall hur man vill förändra ISK.

Frida Bratt och Jakob Forssmed (KD)

Viktig konsumentinformation inför valet

Hur de politiska partierna ser på ISK är viktig konsumentinformation för den målgrupp vi vänder oss till, spararna. Inför valet vill vi därför förmedla partiernas åsikter på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Via Nordnets kanaler i sociala medier kommer spararna under veckan via korta videoklipp kunna se och höra hur partierna vill förändra ISK framåt.

Frida Bratt och Elisabeth Svantesson (M)

Jag kan med glädje konstatera att det finns en riksdagsmajoritet för ett ännu bättre ISK. Hela fyra partier har förslag på att förbättra ISK, och tillsammans har de i nuläget 182 mandat. Två partier vill låta ISK vara som det är, däribland Socialdemokraterna, som därmed har begravt planerna på ett tak på sparformen. Och så finns det två partier, V och MP, som på olika sätt vill begränsa ISK.

Frida Bratt och finansmarknadsminister Max Elger (S)

Så vill partierna förändra ISK

Moderaterna vill sänka skatten och rulla tillbaka de skattehöjningar som nuvarande regering har infört. Det vill även Sverigedemokraterna göra. Centerpartiet och Liberalerna vill båda göra de första 300000 kronorna på ISK skattefria.

Mats Persson (L)

Ett ”startpaket” i form av skattefrihet för de första sparkronorna är ett utmärkt sätt att attrahera nya grupper att starta ett sparande. Börs och sparande ska givetvis inte vara förbehållet de redan förmögna. Istället bör samhället fokusera på hur ännu fler kan dra nytta av den avkastning börsen kan ge över tid. Och då är en morot i form av skattefrihet alldeles utmärkt och ger ett signalvärde – att ett eget sparande är viktigt.

Oscar Sjöstedt (SD)

Vänsterpartiet vill ha en maximal insättningsgräns på ISK, men har höjt det föreslagna taket från 1 till 2 miljoner kronor. Det visar på att det även bland de som vill begränsa ISK finns en förståelse för sparformens utbreddhet bland vanliga sparare.

Miljöpartiet har i dagsläget inga förslag på att förändra ISK, men har meddelat att man under nästa mandatperiod vill öka progressiviteten i kapitalskatterna, vilket skulle kunna påverka ISK.

Frida Bratt och Martin Ådahl ( C)

Nordnet möter politikerna om ISK

Här kan du följa Frida Bratts möten med partierna på Nordnets Twitter, Instagram, Facebook och LinkedIn:

Tisdag: Centerpartiet och Kristdemokraterna

Onsdag: Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna

Torsdag: Moderaterna och Vänsterpartiet

Fredag: Liberalerna och Miljöpartiet

Vad tycker du – bör ISK förändras på något sätt?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-08-30 08:47

Statslåneräntan per den 30 november som används vid beräkningen av ISK schablonskatt borde ändras till att använda “Medelvärde hittills i år” (se riksgalden.se) per 30 november. Detta för att få en bättre förutsägbarhet och undvika snabba förändringar (räntan på studielån bygger exempelvis på statens upplåningskostnad de senaste tre åren).

Anonym
Anonym
2022-08-30 11:40

Varför saknas bildtext på vad jag förmodar är SDs talesperson?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-08-31 09:45

Politiskt ställningstagande??
Nordnet kanske inte gillar kunder med SD åsikter?
undrar hur det är med Avanza ?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-08-31 12:46

Hej! Det är helt enkelt en miss från min sida. Men nu finns namn och parti i bildtexten. Hälsningar Frida.