Hoppa till huvudinnehållet

Ordnad nedgång eller krasch på bostadsmarknaden?

De börjar bli många nu, historierna om objekt som ligger utan bud längre, där bud kommit in långt under utgångspriset eller där objekt rentav förblir osålda. Oron gäller inte vad som händer nu, räntan är trots allt bara 25 punkter högre, utan vad som komma skall. Frågan är om det blir en mindre ”ordnad” nedgång eller ett prisfall?

Det står alldeles klart att mer kommer från Riksbanken. Tisdagens inflationssiffra var dyster inte bara för oss hushåll vars köpkraft urholkas, utan även för Riksbankchef Stefan Ingves. Han hade hoppats på en betydligt lägre inflation och tecken på att den skulle vändas ned. Det gjorde den inte. I maj noterades en årstakt på 7,2 procent, den högsta nivån sedan 1991.

Samtidigt går svensk ekonomi bra och arbetslösheten är låg. Ur Riksbankens perspektiv betyder det dels att man måste göra mer i termer av räntehöjningar för att få bukt med inflationen, dels att det finns utrymme att göra det.

Nu är inte diskussionen längre om Riksbanken kommer att höja räntan vid varje penningpolitiskt möte i år, utan hur mycket man kommer att höja. Den amerikanska centralbanken slog under onsdagskvällen till med en trippelhöjning av räntan med 75 punkter. Frågan är om Riksbanken hakar på, kanske ointe med en trippelhöjning, men en dubbelhöjning på 50 punkter är inte osannolik.

Men det är en svår balansgång. Riksbanken måste agera kraftfullt för att få ned inflationsförväntningarna, särskilt inför den avtalsrörelse som drar igång i höst. Man vill för allt i världen undvika en löne-prisspiral, som skulle göra att inflationen ”sätter sig” och blir ännu svårare att få ned. Riksbanken måste i sin retorik peka på att prisstabilitet är målet, och inget annat, och att räntehöjningar måste få ske på bekostnad av konjunkturen. Men ingen, inte heller Riksbanken, vill se en bopriskrasch.

Lyckas Riksbanken höja räntorna utan att det blir en väldigt stor påverkan på konjunkturen bör vi räkna med en mindre nedgång i bostadspriserna. Det kanske är något av en sund korrigering efter den galna bostadsmarknad vi haft de senaste två åren? Minns att bostadspriserna ökat onormalt mycket under pandemin. Ett fall med 20 % skulle ju egentligen innebära att vi bara är tillbaka på nivåerna före pandemin.

Men höjs räntan så pass mycket att det slår mot arbetsmarknaden, då hamnar vi i ett annat läge. Bostadsmarknaden hänger tätt ihop med utvecklingen på arbetsmarknaden. Färre jobb betyder färre potentiella köpare. Ökar arbetslösheten som en följd av konjunkturnedgången efter räntehöjningarna så kan vi räkna med ett större fall. Hur stort är svårt att säga.

Det finns en joker i detta, och det är politikerna. Minns att det är val i höst. Politikerna vill vinna väljare och vill göra det som gynnar väljarnas plånböcker, snarare än att stävja den höga skuldsättningens inverkan på den finansiella stabiliteten. Det vore inte helt omöjligt om vi fick se att fler partier öppnar för att se över eller pausa amorteringskravet i och med detta. Finansinspektionen själva vill det inte. Men både Moderaterna och Centerpartiet sa på Nordnet Live i maj att de kunde tänka sig att se över kravet. Det är en åtgärd som skulle kunna stötta upp bostadsmarknaden.

Vad tycker du, ska amorteringskravet ses över nu när tiderna blir tuffare?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Andreas
Andreas
2022-06-16 15:04

Få bukt på ekonomin i första hand, har man inte råd att bo och lever på marginalerna skall man inte bli belönad när man är en del av problemet till den höga inflationen.

Fredrik
Fredrik
2022-06-16 17:53

Bankerna borde väl vara än mer angelägna att låntagarna amorterar om dessa efter 20-30% nedgång har belåningsgrader på 90% eller tom över 100%.

Svårt att tro att inte priserna rasar om bolåneräntorna tredubblas på ett år.

Marianne
Marianne
2022-06-16 21:36

Inget gynnas av ett slopat amorteringskrav. Amortering är ett sparande. Bättre att inte försöka leva på marginalen med skyhöga lån på alla håll och kanter t ex höga bolån, leasing bil etc.

Rickard
Rickard
2022-06-17 14:18

Jag tror det är sunt med en korrigering, men ränteavdragen måste definitivt bort. Vi har nu en hel generation med unga familjer som tror att 1,5% ränta är normalt. Svenska hushåll ligger riktigt illa till med skuldsättningen. Och alla Teslor för 600-1000 tkr man har lånat till, för att dom “inte kostar nåt” att köra. Hmm… Ingves behöver tassa på tå för att inte korthuset ska rasa. Tyvärr, ingen som vågat ta tag i problemet på åratal.

Fadi
Fadi
2022-06-17 15:51

Håller med utsikterna för bostadsmarknaden där vi kan förvänta oss ett fall med 10-30%, det indikerar SBAB’s och Swedbanks rapporter även. Vad gäller amorteringskravet tycker jag personligen inte att yngre personer ska behöva amortera utan att man ska nischa in sig på den äldre målgruppen.