Hoppa till huvudinnehållet

Nordnets egna fonder byter till hållbarhetsanpassade index

Nu byter vår svenska indexfond Nordnet Indexfond Sverige underliggande index. Senare under juni följer vår finska och danska indexfond efter. Förändringarna motiveras av att vi vill att våra egna fonder i så stor utsträckning som möjligt ska vara hållbara.

Nordnet är en av Nordens största marknadsplatser för fonder. Vi distribuerar ett stort urval av externa fonder, men har också ett sortiment av egna produkter. När det gäller ESG är vår ambition är att vara Nordens ledande plattform för hållbart sparande. Med det menar vi att tillhandahålla det största utbudet av hållbara investeringsalternativ, tillsammans med kvalificerade verktyg som gör det möjligt för spararna att göra informerade val. Ambitionen innefattar dock inte att av ESG-skäl exkludera vissa produkter, det vill säga investeringar som kan anses vara icke-hållbara, utan målet är ett brett utbud för alla typer av sparare.

När det gäller våra egna fonder vill vi att de ska vara hållbara i så stor utsträckning som möjligt. Med hållbar i det här avseendet menar vi att fonderna minst ska uppfylla kriterierna för artikel 8 i enlighet med EU:s definition av hållbara investeringar, vilket betyder att fonden främjar miljö och/eller sociala egenskaper. Förra året bytte vi underliggande index på våra globala indexfonder och nu tar vi nästa steg och byter index på våra nordiska fonder till hållbarhetsanpassade index. Fonderna kommer därmed också att justera sina namn, och få tillägget ”ESG”. Anledningen till bytet är att vi tror att hållbara investeringar har bättre förutsättningar att ge högre avkastning på sikt. Vi vill också genom våra placeringar bidra till en mer hållbar värld, och därför styra fondens investeringar dit de inte har negativ påverkan på miljö och samhälle.

Hållbarhetsanpassade index kan utformas på många olika sätt, men vi har valt att följa Nasdaqs index och deras definition av hållbarhet vilket innebär att vissa branscher såsom tobak, alkohol och fossila bränslen som kan ha negativ påverkan på miljö och samhälle, exkluderas.

Bytet av index kommer ske succesivt under juni månad enligt nedan. I samband med bytet kommer även fonderna att byta namn – för att på så sätt återspegla att vi följer ett hållbarhetsanpassat index. Prissättningen av fonderna kommer inte att ändras.

Datum för byte av indexFondNytt namnNytt index
1 juniNordnet Indexfond SverigeNordnet Indexfond Sverige ESGOMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Gross Index
10 juniNordnet Indeksirahasto SuomiNordnet Indeksirahasto Suomi ESGOMX Helsinki 25 ESG Responsible Gross Index
20 juni Nordnet Indeksfond DanmarkNordnet Indeksfond Danmark ESG AOMX Copenhagen 25 ESG Responsible Gross Index

Hållbara hälsningar

/ Martin Ringberg, Sverigechef Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
18 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-06-08 14:39

En riktigt bra förändring! Jag tror som in att hållbara investeringar har bättre förutsättningar att ge högre avkastning på sikt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-06-14 17:53

Enligt forskningen det är tvärtom, ESG fonderna har en lägre förväntat avkastning.

Anonym
Anonym
2022-06-13 17:06

Ett index ska vara en helt neutral produkt.
Den ska inte ta politisk ställning. Vill jag vara ideologisk köper jag en aktivt förvaltad fond

Anonym
Anonym
2022-06-13 17:00

vi köper index för att vi inte vill ta ställning vad är det ni inte fattar?!

Anonym
Anonym
2022-06-07 18:41

Varför tvinga alla att byta till ESG? Ni kunde komma fram en ny ESG fond och ha den gamla kvar, så att de som bryr sig inte om ESG skulle finnas kvar.
Jag är helt missnöjd med den här ändringen. Jag har nu sålt mina fonder och tyvärr behövde att ta förlust.

Anonym
Anonym
2022-06-04 10:35

Ni borde lyssna på oss, era kunder, om vi står bakom detta bedrövliga beslut. Gör om gör rätt.

Anonym
Anonym
2022-06-03 14:49

Väldigt märkliga prioriteringar.

Att tjäna pengar på laglig casinoverksamhet i evolution är inte ok, men att tjäna pengar på olaglig nakenblankning är tydligen helt ok.

Anonym
Anonym
2022-06-03 11:21

Fy, vilken dålig förändring! Det har ju varit jättesvårt att hitta billiga indexfonder som inte gör dessa exkluderingar. Försämra inte valfriheten och avkastningen för era kunder.

Anonym
Anonym
2022-06-03 09:51

En riktigt dålig förändring. Hur ska ni hantera Nordnets Norgeindex nu då med 30% energi? Det är ju “dumma” företag som pysslar med sånt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-06-03 11:43

Hej Johan,
Vi vill verka för att våra egna fonder ska följa hållbarhetsanpassade index i så stor utsträckning som möjligt. Den norska aktiemarknaden består till precis som du säger ca 30% av bolag inom energibranschen. Detta gör att en motsvarande ändring för vår norska indexfond, Nordnet Indeksfond Norge, skulle få väldigt stora konsekvenser för utformningen av fonden och innehavet i våra kunders portföljer. Vi har därför valt att inte göra motsvarande ändring i dagsläget för den norska indexfonden.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-06-03 12:46

Tack för svar om än något förutsägbart. Det är synd att ni gjorde denna fond sämre än innan. Ni borde ge era kunder ett val om de vill exkludera enligt vad som är ESG eller inte. Istället för att diktera på detta överlägsna sätt. ESG känns sektlikt i sitt tänkande och jag är missnöjd med detta.

För övrigt hade ni ju chansen att göra en impact med Norge… Om ni nu ens tror på detta själva.

Anonym
Anonym
2022-06-03 09:44

Hållbarhetskriterier som sätts upp av våra inte alltid så bildade politiker är inget som jag vill ska styra mina investeringar. Så denna ändring tycker jag var dålig.

Var kan jag se vilka fina Svenska bolag vars framgångar som jag numera inte får ta del?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-06-03 11:42

Hej Jonas,
De bolag som försvinner av ESG är följande: Africa Oil. Evolution, International Petroleum, Kindred, Lundin Energy, Swedish Match.
De bolagen som försvinner på grund av den halvårsvisa indexrevisionen är: Afry, Bico, Bonava, Bravida, CTEK, Fingerprint, Medicover, Mekonomen, Mycronic, Storskogen, Troax.
De bolag som tillkommer på grund av indexrevisionen är: Industrivärden, Heba Fastighets AB, Volvo Car, New Wave Group, Karnov, Axfood, Lindab, OX2 

Anonym
Anonym
2022-06-02 18:10

Ja, men vad är skillnaderna idag mellan dessa index? Sen hade det varit bra om ni meddelat detta innan själva bytet skedde.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-06-03 11:34

Hej, tack för din synpunkt. Vi informerar i samband bytet för att kunna förse våra kunder med all information om det nya indexet och vilka bolag som är med i det.
Tidigare indexet vi följde ”OMX Stockholm Benchmark GI”, och det nya indexet heter ”OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Index”. Länkar till nya och gamla indexen hittar du här:
Innehav i det index som fonden tidigare följde:
https://indexes.nasdaqomx.com/index/overview/omxsbgi
Innehav i det nya hållbarhetsanpassade indexet:
https://indexes.nasdaqomx.com/Index/Overview/OMXSBESGGI

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm