Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Live: M och C öppnar för översyn av amorteringskravet

Det kan finnas anledning att se över amorteringskravet nu när hushållen går in i betydligt tuffare tider. Men ränteavdraget bör ligga fast. Det framkom när Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson och Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl medverkade på Nordnet Live.

Se hela Nordnet Live i efterhand här:

“Amorteringskravet kommer att diskuteras mycket den närmaste tiden. Vi har inte lagt något förslag om att ta bort amorteringskravet permanent, men i de här svårare tiderna för hushållen så kommer den frågan att komma upp. Och då är vi beredda att åtminstone tillfälligt justera amorteringskravet”, sa Elisabeth Svantesson när hon gästade Nordnet Live på tisdagen den 17 maj.

Även Centerpartiet är beredda att se över kravet.

“Vi går in i en riktigt dramatisk period nu, för när inflationen stiger så måste ränteläget stiga för alla centralbanker. Amorteringskravet har man ju för att förhindra bubblor, men går vi in i en fas där vi kanske ser att boprisrna faller så är det ju inte samma läge att trycka på ett amorteringskrav. Vi har sagt redan tidigare att amorteringskravet inte får inte förhindra den trånga sektorn i Sverige, det vill säga människors möjligheter att flytta dit jobben finns. Därför har vi varit beredda att luckra upp kravet från den änden. Men nu är vi utöver det också på väg in i en helt annan fas vad gäller bolånen och bopriserna”, sa Centerpartiets ekonomisk-politiske talsesperson Martin Ådahl på Nordnet Live.

Moderatorerna Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.

“Vore extremt dåligt att trappa ned ränteavdraget”

Flera partier har tidigare sagt att de är beredda att se över ränteavdraget i form av en nedtrappning, däribland Centerpartiet. Men inte längre. Fönstret för att trappa ned ränteavdraget har stängts, enligt Martin Ådahl.

“Man kan alltid vara efterklok. Tänk om vi hade gjort det här som i Danmark, där de trappat ned avdraget i små mjuka steg. Och att vi inte nu, när räntorna stiger, fortfarande har ett ränteavdrag som innebär kostnader för staten som ger stora bortfall från statskassan. Men det går inte att vara efterklok. Vi får skjuta planerna på ett justerat ränteavdrag längre fram i tiden”, sa Martin Ådahl.

Moderaterna är det parti som under åren, även när andra partier ställde sig positiva till en översyn av avdraget, sagt nej till en förändring av ränteavdraget.

“Varken innan eller i det här läget vi befinner oss i nu har vi haft några förslag på att förändra ränteavdraget. Att göra det nu skulle vara extremt dåligt för de svenska hushållen, som pressas av väldigt höga kostnader från flera håll”, sa Elisabeth Svantesson.

“Finns stora anledningar att se över bolånetaket”

Både Moderaterna och Centerpartiet öppnar för ett höjt bolånetak, det vill säga att man ska kunna låna mer än upp till 85 procent av bostadens värde.

“Vi driver ju frågan om höjt bolånetak. Är det något som är viktigt så är det att särskilt unga får en chans att komma in på bostadsmarknaden. Det är nog så tufft att spara ihop till en kontantinsats med ett bolånetak på 90 procent, som vi föreslår”, sa Elisabeth Svantesson under Nordnet Live.

Också Centerpartiet anser att det finns anledning att justera bolånetaket:

“Det finns stora anledningar till det. Vi är beredda att ändra på det här, det handlar om att ge folk möjlighet att flytta dit jobben finns”, sa Martin Ådahl.

“ISK kan vara i farozonen”

På Nordnet Live diskuterades givetvis frågan om ISK. För ett år sedan lade en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna fram ett förslag på tak på ISK, något som väckte mycket starka reaktioner. På Nordnet startade vi uppropet #Rörintevårtsparande där 40 000 skrev under på bara en vecka. Sedan dess har flera partier kommit med förslag om lägre skatt på ISK, däribland både Moderaterna och Centerpartiet.

“Vi vill ta bort skattegolvet och sänka skatten. ISK är en populär sparform bland väldigt många, som gjort att exempelvis unga har fått ett enkelt sätt att vara med och se sin ekonomi växa. Jag är orolig för den rapport som Socialdemokraterna kom med, även om man vill dämpa den rapporten i nuläget. Men jag är orolig för att ska man finansiera försvar och annat så tror jag att ISK kan ligga i farozonen”, varnade Elisabeth Svantesson (M).

Martin Ådahl, Centerpartiet:

“Och då är ju turen att Centerpartiet finns, som aldrig kommer släppa fram ett sådant förslag och inte har gjort det heller. Vi har stått bakom ISK. Vi vill att 150 000 kronor ska vara skattefria och vi vill sänka skatten med 25 punkter”.

På Nordnet Live var även Vänsterpartiets Ali Esbati tänkt att medverka i panelen, men han upplevde dessvärre tekniska problem. Vi vill också påpeka att både Socialdemokraternas Mikael Damberg och Max Elger var inbjudna att medverka i panelen, men båda avböjde.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm