Hoppa till huvudinnehållet

Trackercertifikat

Vad är Trackercertifikat?

Ett certifikat är en investeringsprodukt vars värdeutveckling beror på en underliggande tillgång så som aktie, index, råvara eller valuta.

Ett trackercertifikat följer denna underliggande tillgång med 1:1 värde. Det betyder att ditt certifikat rör sig med lika stor procentuell förändring som den underliggande tillgången.

Tänk på risken med börshandlade produkter. Du kan alltid förlora hela värdet på din investering om marknaden rör sig i motsatt riktning.

Tänk på när du handlar certifikat

Innan du handlar se till att ha koll på:

 • Förvaltningsavgiften.
  Det kostar en förvaltningsavgift att äga certifikaten. Den fungerar på liknande sätt som avgiften på fonder.
 • Villkoren.
  Alla trackercertifikat har olika villkor. Här framgår det hur väl den följer underliggande instrument, vad som händer vid eventuell utdelning och andra marknadshändelser.
 • Kredritrisk.
  Det är en emittent som har utfärdat certifikatet. Om den emittenten går i konkurs så kan hela din investering bli värdelös. Håll koll på vilken bank det är som emitterat just de certifikat du vill handla.
 • Köpa & Sälja.
  Det kan uppstå begränsningar att köpa och sälja vid kraftiga kursrörelser eller om emittenten upplever tekniska problem. Ambitionen är givetvis att handeln skall fungera så ofta som möjligt.