Hoppa till huvudinnehållet

Handla med utländska aktier

I detta inlägg går vår tidigare investeringscoach Alexander igenom några bra saker att tänka på när man handlar med utländska aktier och om man ska använda kapitalförsäkring eller investeringssparkonto.

Utländska aktier ger dig en exponering mot valutakursförändringar

För att förtydliga så kan vi ta ett exempel; Vill du köpa Apple-aktier så växlas dina SEK till USD, för att sedan köpa Apple Inc.
När du i framtiden skall sälja dina Apple-aktier så kommer du då också växla USD tillbaka till SEK. Har aktierna stigit i pris så har du gjort en vinst, men om valutakursen mellan USD/SEK har fallit så kommer det påverka vad din avkastning blir i slutändan.

Så här kan det se ut rent praktiskt. Säg att du köpte Apple-aktier för 3år sedan, då har aktien stigit ca 60% i USD. Men, dollarn har stärkts mot kronan, så översatt i svenska kronor har du faktiskt fått ca 97% avkastning. Du har med andra ord fått en “extra” avkastning då den svenska kronan har försvagats under denna tiden. Om svenska kronan istället stiger i värde mot den valutan som du investerar i så kommer det bli motsatt effekt.

Kapitalförsäkring är bäst för källskatt på utdelning

När du får en utdelning från utländska aktier så kommer du betala en källskatt till det land som du köper aktierna ifrån. Källskatten är en procent (%) av utdelningen och betalas när utdelningen trillar in på kontot.

Exempel:
Det kommer en utdelning från dina Appleaktier. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer gå till källskatt.

Har du aktier på en Aktie- och fonddepå så är det alltid 30% utdelningsskatt, där är källskatten inbakad i denna skattesats. (Skulle källskatten vara högre än 30% så blir det en skillnad för dig)

Vad gäller egentligen kring utländsk kupongskatt på utländska aktier som jag äger inom ISK?

Får man utdelning från bolag som har en utländsk skatterättslig hemvist dras det en utländsk kupongskatt på utdelningen. Skattesatsen är beroende av i vilket land bolaget har sin skatterättsliga hemvist. Ett vanligt scenario är att det dras 15 procent i utländsk kupongskatt. Så är exempelvis fallet för Nordeaaktien, som numera har skatterättslig hemvist i Finland.

En vanlig följdfråga handlar om hur man som investerare kan få tillbaka den utländska kupongskatten. Avseende ISK gör Skatteverket automatisk avräkning för utländsk kupongskatt i och med din deklaration, men det finns några begränsningar att tänka på:

  1. Skatteverket gör automatiskt avräkning för max 15 procent i utländsk kupongskatt. Har du en aktie där det dras mer än 15 procent får du själv försöka kräva tillbaka den överstigande delen hos respektive lands skatteverk. Så är fallet för alla norska aktier där det framöver kommer att dras 25 procent i utländsk kupongskatt.
  2. Deklarerar du ett underskott av kapital får du avräkning om max 500 kronor.
  3. Du kan inte få avräkning på ett högre belopp än schablonintäkten som rapporterats. Säg att du fått utdelning på 10000 kronor och betalat 1 500 i utländsk kupongskatt samtidigt som det rapporterats en schablonintäkt på 1 000 kronor. Du får då maximalt avräkning på 1 000 kronor.

Slutligen: Vill du köpa utländska utdelningsaktier kan det vara en god idé att göra det i en kapitalförsäkring, eftersom vi då försöker kräva tillbaka all utländsk kupongskatt. Historiskt sett har vi alltid lyckats få tillbaka 100 procent. Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring.

Valutaväxling sker automatiskt

När du köper svenska aktier så köper du dessa för SEK som du har på ditt konto. När du köper aktier från ett annat land så handlar du dessa aktier för den lokala valutan.När du handlar hos Nordnet så kommer det automatiskt göras en valutaväxling – så att du enkelt kan köpa och sälja aktier från ett annat land.

Vill du växla valutan själv så går detta i en aktie- och fonddepå, du hittar detta på på högra sidan på din aktie- och fonddepå under “Se valutakonton”.

Är det värt att köpa utländska aktier?

Sverige har en fantastisk börs och många fina bolag. Faktum är att Sverige har en relativt stor aktiemarknad om man ser till hur många människor vi är. Men även om vi har många bra bolag så finns det trotts allt ganska mycket aktiemarknad att utforska utanför svenska börsen.

I bilden ovan ser du det totala svenska börsvärdet i relation till världens alla börser. Svenska aktiemarknaden är ungefär 1,1 % av det globala börsvärdet. Med tanke på att vi är mindre än en procent av den totala befolkningen på planeten jorden så är det imponerande. Samtidigt så finns också 98,9 % av det totala börsvärdet utanför Sverige och förmodligen en hel del bra bolag som man kan bli delägare i.

Sverige – 1,1 % av globala börsen

Om man summerar ihop alla länders totala börsvärde till en global börs så landar siffran på astronomiska 124.5 biljoner USD enligt World Federation of Exchanges (2021). Det är smått galet stort värde och det är inte svårt att räkna ut att Sverige utgör en ganska liten del. För att vara mer exakt så är Svenska börsen ungefär 1,1% av det globala värdet. Det är å andra sidan inte en helt förkastlig del, våra 10 miljoner invånare utgör en betydligt mindre del än 1% av den totala befolkningen. Trots att Sverige är ett litet land har vi ändå en relativ stor börs.

Absolut störst är den amerikanska börsen som utgör drygt 40% av det globala börsvärdet. Det är bra att förstå när du köper en globalfond, då det ger dig stor exponering mot amerikansk ekonomi.

Efterföljande är de asiatiska börserna Kina, Hong Kong och Japan som tillsammans utgör cirka 20%. Det är en stor skillnad från USA.

99 % potential om man blickar utåt

Av alla kunder på Nordnet i Sverige som äger aktier är det drygt 40% som har minst en utländsk aktie. Det går att rättfärdiga i viss utsträckning då många företag i Sverige har försäljning globalt. Det är dock inte helt svårt att förstå att mycket potential går att finna utanför svenska börsen. Det finns ett rikt utbud av spännande branscher, företag och förutsättningar om man blickar utåt.

Riskspridning är som bekant den enda gratislunchen på börsen. Att exponera pengarna utanför svenska företag är ytterligare ett sätt att skapa riskspridning.

Sverige har många bra företag och det är rimligt att börja sin aktieresa med svenska aktier. När du är igång se till att höja blicken så du inte går miste om de där 99 % utanför Sverige!

Så hittar du utländska aktier

I aktielistan på Nordnet.se kan du välja vilken marknad du vill se. På så sätt kan du upptäcka nya spännande aktier att investera i. Klicka på knappen nedan för att hitta aktier från USA.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm