Hoppa till huvudinnehållet

Finns det risker med aktier?

Investera i aktier är förknippat med en risk, då du kan förlora hela eller delar av dina pengar som du investerat. Du kan dock aldrig förlora mer pengar än du investerat. Det finns två sätt att förlora pengar på aktier, antingen en prisförlust eller konkurs.

Förlora på prisminskning

En akties pris rör sig vanligen varje dag under börsens öppettider. Priset kan falla till en lägre nivå än du köpte för, det innebär dock ingen förlust förens du väljer att sälja dina aktier. Om priset faller så kommer du se röda siffror på ditt aktiekonto och det är inte ovanligt att aktier kan under vissa perioder falla ganska mycket och under en längre tid.

Om du tror på företaget och du bestämt dig för att spara långsiktigt så ska du inte i panik sälja bara för att det visar röda siffror just nu. Det är först när du måste använda dina pengar som du behöver sälja av, annars kan du fortsätta och äga aktierna med förhoppningen om att de kan öka i pris.

Om du inte längre tror på företagets framtidsutsikter så kan det ligga till grund för en försäljning.

Förlora på konkurs

Värsta som kan hända dina aktier är att företaget går i konkurs, då blir dina aktier värdelösa. Du som aktieägare kommer inte att bli påtvingad att ärva några skulder, utan maximalt du kan förlora är just summan som du köpte aktierna från början. Det är inte särskilt ofta som företag på börsen går i konkurs, men det kan givetvis inträffa.

Om det går i konkurs behöver du inte göra något som aktieägare utan dina aktier kommer att försvinna efter att konkursboet är avklarat, detta kan dock ta upp till några år.

Visar det sig att konkursboet innehåller något värde så kan detta komma att delas ut till aktieägarna.

Vad händer om banken går i konkurs?

Du köper dina aktier hos en bank eller mäklare och där kommer de förvaras till dess att du gör dig av med aktierna. Det finns olika former av statliga skydd i Sverige för att ge dig som investerare en trygghet i att äga aktier och andra tillgångar via din bank. Det kan vara bra att kolla så din bank ger dig dessa skydd innan du investerar.