Hoppa till huvudinnehållet

Kan du flytta din tjänstepension?

Nio av tio anställda har idag tjänstepension och jag skulle säga att den är en nödvändighet för att kunna ha en rimlig levnadsnivå som pensionär, då den allmänna pensionen inte räcker långt. Har du inte tjänstepension kommer du sannolikt att behöva spara privat eller ha andra tillgångar att leva av.

Hälsocheck

En bra tjänstepension har en låg eller ännu hellre ingen årlig avgift och är det en traditionell försäkring ska den ha en bra avkastningshistorik som gör att den står sig bra jämfört med andra traditionella försäkringar. Har du en fondförsäkring så ska bolaget ha ett rejält urval av fonder (och gärna aktier) så att du kan välja dem som passar dig bäst utifrån din risk- och kunskapsnivå. Sitter du fast med försäkringar som har hög årlig avgift och kasst utbud tycker jag du ska se om du kan flytta den till något annat bolag där den kan få blomma ut.

Flyttkoll

Har du en kollektivavtalad tjänstepension så är flyttmöjligheterna begränsade till de bolag som är valbara i ditt kollektivavtals valcentra. Jaha, å vad är en valcentral undrar du kanske? En valcentral upphandlar och administrerar tjänstepensionen åt arbetsgivaren. De stora valcentralerna listas nedan.

Du hittar en bra sammanställning över dina pensioner på minpension.se. Där anges också ofta vilket pensionsavtal det gäller, tex IPT2.

När du vet vilka avtal dina pension tillhör så loggar du in hos den eller de valcentraler som är relevanta för dig så ser du OM du kan flytta pensionen, vart den går att flytta, deras utbud samt vad det kostar att flytta. Det är tyvärr sällan gratis så bered dig på att det kostar en slant (från några hundralappar upp till ett par procent av kapitalet).

Vill du läsa mer om valcentraler och deras uppgifter så är Konsumenternas en given källa till kunskap! https://www.konsumenternas.se/pension/fakta/om-valcentraler/jamfor-valcentraler

Kryphål

Jag har genom åren samlat på mig tolv olika pensionsförsäkringar och två av dem har jag lyckats flytta utanför den kollektivavtalade upphandlingen. I mitt fall har det rört sig om bolag som gått i konkurs och en så kallad tiotaggarlösning/alternativ ITP, dvs en tjänstepension som inte följer den kollektivavtalade pensionsavtalet. I båda fallen har försäkringarna först skrivits över på mig som privatperson eller min enskilda firma och jag har senare kunnat flytta dem dit jag vill. Värt att notera att privatägd pension ingår i en ev. bodelning, vilket inte en tjänstepension gör – så ha det i beaktande om du väljer att göra likadant.

I mitt fall så sparar jag in de årliga avgifterna jag tidigare hade och har nu ett otroligt mycket större placeringsutbud.

Ta chansen och kolla om du kan flytta någon av dina pensioner!

Om du är intresserad av att flytta din pension till Nordnet så hjälper de dig att undersöka om något är flyttbart och hjälper dig sen med allt det praktiska. Det är helt gratis.

Låter det intressant? Läs i så fall mer om att flytta pensionen.

Lycka till!!

/Monica


Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer