Hoppa till huvudinnehållet

Här är spararnas favoriter 2022

Utdelningsaktier, råvaror, globalfonder och USA. De har varit spararnas recept för att ta sig igenom det dystra 2022 helskinnade. Här är spararnas favoriter under börsåret.

Aktier

Investor och SBB har turats om att månad efter månad under året vara den mest nettoköpta aktien. Många sparare har trots börsoron fortsatt att köpa på i befintliga innehav som man ser på långsiktigt. Utdelningsstrategin gjorde något av en comeback 2022, ett år då lönsamhet och stabilitet generellt premierades. I övrigt kan vi bland annat se att förtroende för Ilija Batljans SBB fortfarande är skyhögt bland privatspararna, samtidigt som SSAB storköptes under årets första halva.

De fem mest nettoköpta aktierna hos Nordnet Sverige 2022:

Investor

SBB

SSAB

Nibe

Volvo

Fonder

På fondsidan har framför allt global- och USA-fonder lockat.. USA ligger före exempelvis Europa vad gäller inflationsbekämpning och räntehöjningar, men framför allt har den starka dollarn hjälpt till att stötta upp fondernas utveckling ur en svensk fondsparares perspektiv. Och man ska komma ihåg att globalfonder består av upp emot 70 procents USA. Även tillväxtmarknadsfonder har varit populära.

De fem mest nettoköpta fonderna hos Nordnet Sverige 2022:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Länsförsäkringar Global Index

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index

Öhman Emerging Markets

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Börshandlade produkter

Att spararna också velat vara exponerade mot råvaror under året syns tydligt i hur spararna har agerat i börshandlade produkter. Av alla tillgångar som går att handla via ETP:er har råvaror, och däribland olja, varit allra mest populärt att handla, och det är kanske föga förvånande med tanke på råvaru- och energimarknadens utveckling i år. Populäraste indexet att ha som underliggande har varit tyska DAX, medan den i särklass populäraste aktien att ha som underliggande är Tesla. Det gäller oavsett om man vill gå lång eller kort. När spararna har handlat börshandlade produkter under året har 47 procent av omsättningen gått till produkter som använts för att ”korta” en tillgång.

Populäraste tillgångsslag att ha som underliggande i en börshandlad produkt:

Råvaror

Aktieindex

Räntor

Populäraste indexen att ha som underliggande i en börshandlad produkt:

DAX Index

NDX Index

OMXS30 Index

Populäraste aktien att ha som underliggande i en börshandlad produkt:

Tesla

Evolution

REC Silicon

Fotnot: Nordnet, nordiskt, 2022.

God jul och gott nytt år!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Alf
Alf
2022-12-30 18:36

REC Silicon populär aktie?Haha,du måste skoja Frida.För mig är aktien som en surdegarnas surdeg.Som Telia Company ungefär,fast100ggr värre.Ligger 92,5% back på innehavet sedan starten 2008,och ingen ljusning i sikte.Vilken tur då man har bättre innehav att glädja sig åt.

Johan Anders
Johan Anders
2023-01-07 17:25

Hej killar, jag vill bara rekommendera ett bra låneföretag där jag fick ett snabblån på €‎46 000,00 via deras e-post där jag letade efter lån för att betala mina räkningar/skulder och gå vidare med livet, sedan gav en vän mig denna företagsinformation som Jag kontaktade via denna kontaktmail: lapofunding960@gmail.com