Hoppa till huvudinnehållet

Fortsätt investera när allt faller

frida bratt

Var gömmer man sig? Den frågan får jag ofta nu när vi befinner oss i ett slags privatekonomiskt mörker, och därtill fall på börsen. Svaret är att du inte behöver gömma dig – om du är beredd på att det kan fortsätta göra ont ännu lite till.

Ja, jag tycker att man ska hålla i månadssparandet. Om man kan, alltså, Alla kan inte det, vi kommer se hur människor behöver ta av sina sparpengar för att betala elräkningen i vinter. Det blir en riktig vargavinter, med högre priser, högre räntor och skenande elräkningar.

Men kan du fortsätta månadsspara? Ja, då kanske det är nu du lägger grunden till ditt livs affär längre fram. För börsen har, enkelt uttryckt, alltid fungerat som investering.

Börsen funkar

I den fina grafen ovan, som ursprungligen togs fram av Nordnets tidigare investeringscoach Alexander Gustafsson och som jag verkligen tycker är bra och tydlig, så ser vi skillnaden mellan om man investerat en krona på börsen respektive på sparkonto. Trots finanskriser, eurokriser och IT-krascher så har börsen alltid återhämtat sig. Det har tagit olika lång tid, men vändningen har alltid kommit, förr eller senare. Och börsen strävar till sin natur alltid uppåt. Därför fungerar den som investering – har du tålamod och är långsiktig så kommer du få avkastning på pengarna.

Så, börsen kommer att vända den här gången också. När vet vi inte, förutom att vändningen ofta kommer när det ser som allra mörkast ut och långt innan vändningen i den reala ekonomin kommer. Men när vändningen väl är här, ja, då vill du vara exponerad.

Men nog bör man vara beredd på att det kan skaka ordentligt på vägen. Få ljusglimtar finns just nu att skönja, med en inflation som inte vänder ned som alla önskar och påföljande räntehöjningar som ser ut att göra recession i USA oundviklig.

Vad väljer man när allt faller?

Banker är traditionellt sett en sektor som gillar räntehöjningar, eftersom deras intjäningsförmåga då ökar. Blir det riktigt illa och Sverige går in i en djup lågkonjunktur så kommer det även påverka bankernas verksamhet. Men där är vi inte än.

Fortsatt kommer bolag som kan föra över sina ökade kostnader till kunder att vara vinnare. Det börjar dock bli allt svårare, och vi har fått vinstvarning från konsumentnära bolag som exempelvis Electrolux. Ett tag lät det som att i princip alla bolag har ”pricing power” men det kommer att sättas på prov. Bolag som har stark ställning på sin marknad, som är marknadsledande kommer att lyckas bättre än andra. Utmaningarna ökar, och nu är stigande elpriser – något vi knappast tidigare behövt ta hänsyn till – en faktor vi måste räkna med när vi tittar på ett bolag.

Energi och defensivt

Tror man på fortsatt högre energipriser lär energibolag kunna fortsätta att gå bra. I dessa ingår också gröna energibolag, det vill säga bolag som säger sig ha en lösning på klimatomställningen. Stora investeringar görs i sektorn när vi vill öka på vårt oberoende av gas och olja, och det lär bolag inom förnyelsebar energi att dra nytta av. Den här sektorn kan vara lite knepig att investera i just nu, eftersom många bolag till sin natur är förhoppningsbolag. Och bolag med vinst långt fram i tiden premieras knappast på börsen just nu. Så läs på och välj med omsorg, och kom ihåg att när en sektorn är ny och lite svårnavigerad så kan den passa bra för en fondinvestering istället.

Defensiva, lite trista bolag tror jag kommer stå emot ovädret på börsen fortsatt bäst. De här stabila bolagen finns inom exempelvis telekom och hälsovård. Inte sällan går de stabila defensiva kvaliteterna hand i hand med stabil utdelning. Och utdelningar kan bli en krockkudde i turbulensen. Fastighetsbolag, banker och telekombolag är inte sällan pålitliga utdelare. Stirra dig dock allra blind endast på direktavkastningen. Med fallande kurser ökar direktavkastningen, men försök titta lite bakom draperiet. Varför är direktavkastningen hög? Svara på den frågan innan en investering. Och kolla gärna utdelningshistoriken. Du vill ju att utdelningsnivån ska behållas så långt det går, även om vi går in i sämre tider.

(Personligen är jag också lite intresserad av Japan. Den japanska centralbanken är den enda centralbank kvar som fortfarande stimulerar med minusränta.. )

Försök övervintra vargavintern. Har du möjlighet att fortsätta ditt månadssparande så tveka inte att fortsätta. Det är när det ser som allra mörkast ut som det kan vända.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-09-27 17:34

Tack Frida, det här behöver man höra om och om igen för att mentalt orka fortsätta investera när det man sätter in verkar försvinna direkt 🙏

Anonym
Anonym
2022-10-03 10:50

Det är nu man kan göra sitt livs bästa affär.

Anonym
Anonym
2022-10-04 04:10

Vad betyder: ” Stirra dig dock allra blind endast på direktavkastningen”.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-10-05 20:31

Skulle nog stått: Stirra dig aldrig blind endast på direktavkastningen.

Anonym
Anonym
2022-10-07 11:04

Skulle vara intressant att se utfallet justerat med inflation för att förstå värdeökningen reellt.