Hoppa till huvudinnehållet

Ministern om Nordnets förslag: “Intressant”

Krånglet med att flytta pensioner måste upphöra, men branschen själv saknar incitament att underlätta för spararna. Därför bör staten ta sitt ansvar och inrätta en central digital flyttportal. Det var budskapet från oss när vi träffade finansmarknadsminister Max Elger för att berätta om vårt förslag på en central digital pensionsportal.

Viktiga steg för ökad konsumentnytta har tagits på pensionsmarknaden. Finansmarknadsminister Max Elgers företrädare på posten har infört såväl avgiftstak för pensionsflytt (2021) som en utvidgning av flytträtten (under 2022). Men det finns mer kvar att göra.

Fortfarande är pensioner krångliga att flytta. Varje dag hör jag om konsumenter som vill flytta sin pension men som stöter på nya praktiska hinder. Det handlar om blanketter som inte godkänns hos avflyttande bolag, digitala underskrifter som underkänns, utdragna handläggningstider, nya uppgifter som plötsligt begärs in från konsumenten, och krav på tidigare arbetsgivares underskrift.

Sverige bör göra som Norge

Det här krånglet måste få ett slut, och därför har vi på Nordnet föreslagit en central digital flyttportal likt den modell som finns i Norge. Läs gärna Nordnets vd Lars-Åke Norlings debattartikel om saken här.

Vårt förslag innebär enkelt förklarat att informationsportalen MinPension utrustas med en flyttfunktion. Det bör vara obligatoriskt för alla pensionsbolag att ansluta sig till denna portal, och därmed inte vara möjligt för pensionsbolag att ducka digitala lösningar som redan är möjliga.

Jag, Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad och Fredrik Ekblom, vd för Nordnets pensionsbolag, tog med oss förslaget när vi träffade finansmarknadsminister Max Elger, för att förklara förslaget mer ingående, varför det behövs och hur det kan göras.

Max Elger: “Intressant”

Jag upplevde under vårt möte att finansmarknadsminister Max Elger har pensionsspararnas bästa för ögonen. Han ansåg förslaget vara intressant, och sa att om man går vidare och tar fler steg på det här området så är förslaget om pensionsportal med flyttfunktion ett av de han tar med sig. Allt som allt ett givande möte där känslan är att finansmarknadsministern lyssnade in vårt förslag.

Det är, som jag upplever det, tydligt att Max Elger värnar om goda villkor för spararna, vilket är glädjande. På Nordnet hoppas vi förstås att det på sikt kan konkretiseras i att en digital pensionsportal likt den modell som finns i Norge initieras..

Vad tycker du om vårt förslag på central digital pensionsportal med flyttfunktion?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer