Hoppa till huvudinnehållet

Ministern: “Dörren inte stängd för andra förbättringar för sparande”

wykman

Skattehöjningarna på ISK som den förra regeringen genomförde var olyckliga, och dörren är inte stängd för att genomföra andra förbättringar för sparande om utrymmet finns, även om inget sådant finns i Tidöavtalet. Det säger finansmarknadsminister Niklas Wykman när han gästar Nordnet i ett specialsänt avsnitt av Sparpodden.

I valrörelsen lovade Moderaterna, men även Sverigedemokraterna och Liberalerna att sänka skatten på sparande, och i Tidöavtalet fanns löftet om att göra de första 300000 kronorna på ISK skattefria. Men när höstbudgeten kom lös löftet med sin frånvaro.

“Skatten på ISK ska sänkas, det är en del av det avtal som är tecknat. Men vallöften ställs ut för hela mandatperioden. I den här budgeten har vi behövt prioritera det som är kärnuppgifterna för staten, vi vill tillföra pengar till polis och försvar. Dessutom är vi i en miljö med stigande inflation, och vi vill inte utforma finanspolitiken så den hamnar i strid med de penningpolitiska målen. Men det betyder inte att dessa vallöften inte ska infrias”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman när han gästar Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad och sparekonom Frida Bratt i Sparpodden Special.

Kan förstå besvikelsen

Nordnet: Kan du säga något om tidsaspekten – när kommer skattesänkningen?

“Man behöver titta exakt på hur det ska utformas och sedan behöver man göra det i en ekonomisk miljö som är tillåtande. Men jag kan inte ge några besked idag om när”

Nordnet: Kan du förstå ändå att det finns en besvikelse mot bakgrund av den retorik ni använde i valrörelsen?

“Ja, självklart. Vi är väl så lite till mans att vi tenderar att bara höra det positiva, och att man inte lyssnar till allt som sägs i en valrörelse. Nu är det kämpiga tider för hushållen och då kan man bli ännu mer besviken på de förbättringar man inte får. Samtidigt är min bedömning att det finns en förståelse för att det helt enkelt finns problem i ekonomin just nu. En del av dem är hemkokta genom dåliga beslut och en del är orsakade av den tragiska utveckling vi har i vår omvärld. Men det går inte helt att skydda hushållen helt mot tuffare tider”.

Inte klart när sänkningen kommer

Nordnet: Resonemanget om att ni inte vill spä på inflationen – är det inflationsdrivande att uppmuntra människor att spara?

“Nej, det kanske man kan diskutera om det är eller inte. Men den huvudsakliga prioriteringen i budgeten är pengar till polis och försvar. Sedan finns en diskussion om vilka åtgärder som är inflationsdrivande och inte, men det är den samlade effekten på ekonomin man får titta på”, säger Niklas Wykman.

Nordnet: När skatten sänks på ISK, kommer den även sänkas på kapitalförsäkringar?

“Det är en av de saker vi får återkomma till. Det är inte klart”.

Nordnet: Kan du se en logik att de behandlas på samma sätt?

“Här finns en analogi och det behöver man titta på. Svaret blir inte roligare än så.”

Stänger inte dörren

Nordnet: I valrörelsen ville fler partier även rulla tillbaka tidigare höjningar. I Tidöavtalet är det sänkt skatt på de första 300000 kronorna som finns med. Betyder det att den generella skattesänkningen inte kommer att genomföras?

“Det som är med i Tidöavtalet är att göra de första 300000 kronorna skattefria. Om det finns utrymme att göra andra förbättringar för sparande är inte den dörren stängt, men några sådana löften finns ju inte i avtalet. Där och då var det min bedömning att den skattehöjning som den förra regeringen gjorde var olycklig. Dels för att skatten blev högre, dels för att en viktig poäng med ISK var och är att hushållen ska känna att de har trygga och förutsägbara villkor för sitt sparande. Sedan vet vi nu om att det finns en volatilitetsaspekt.”

Nordnet: Så vi ska inte avskriva en generell skattesänkning helt?

“Som moderat ska det mycket till för att man dyrt och heligt ska lova att aldrig sänka en skatt, så att säga. Det hörnet vill jag inte måla in mig i”, säger Niklas Wykman.

I Sparpodden pratar vi också om amorteringskravet, om flytträtt och om att Niklas Wykman nog äger Sveriges mest inflytelserika hund.

Titta på Sparpodden på Youtube här!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-12-07 11:21

Det är ju så att det som genererar dess extrema kostnader är i första fall av stängning energi systemen och kosikvensera av det! Nedlagd industri och dylligt? Som god god tvåfår man nog lägga dassa sjutningar med sjukhusvård kriminalvård dom följd med den kostnaden plus belastningar på rättssystemet .
Tyvärr då är det då att det är folket som valt dessa figurer och det blir ju kosikvensen att också betala för det

Anonym
Anonym
2022-12-05 10:21

Högt belånade hushåll med stora räntekostnader är trots allt ganska begränsade till framförallt storstadsområden. Sett till hela riket torde de utgöra en mindre del. Således borde ett sänkt amorteringskrav inte kunna påverka inflationen märkbart, men har stor betydelse för många enskilda hushåll. Här finns även en politisk dimension för regeringen.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm